Климат в Прованс

Измамно меките средни температури в Прованс могат да крият доста крайности. Лятото е сухо и горещо, като тогава тези райони биват често измъчвани от горски пожари. Температурите се повишават и ако духне вятърът Сироко /вятър, идващ от Сахара/, който допълнително носи със себе си и пясък от пустинята, който се посипва по крайбрежието на Сахара. През лятото, макар и рядко, има кратки, но интензивни бури, които носят със себе си и леко захлаждане.

Климат в Прованс

На снимката: Прованс се слави с меки температури през годината, като слънцето огрява през лятото лозовите масиви;

Есента и пролетта са най-дъждовните сезони, а през зимата вятърът Мистрал може да понижи температурите още повече. Мистрал се образува от студен северен въздух, насочен на юг от дупката между Пиринеи и Алпи. Притиснат от планини от двете страни, въздухът се придвижва по долината на Рона с висока скорост, водейки до падане на температури с дни. Според местните легенди, Мистрал карал мъжете да полудяват, като дори се предполага, че Ван Гог е отсякал ухото си именно след като прекарал няколко дни под въздействието на този вятър. Все пак, благодарение на силното влияние на Средиземно море, Лазурният бряг се радва на най-топлите зимни температури. Независимо от сезона, сухите дни носят  със себе си тюркоазено небе над Прованс.

Климат в Прованс

На снимката: Вятърът Мистрал край бреговете на Марсилия;

Климат в Прованс

Важно: Статията предоставя информация за района Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за Прованс, както и информация за климат в района. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Септември 2016г.