Кметството на Осло /Radhuset/ – град Осло, Норвегия

Кметството на Осло е официално откритo през 1950 г. Архитектурният стил на сградата съчетава елементи на романтизъм, класицизъм и функционализъм. Сградата на кметството на норвежката столица винаги е била място за спорове между хората, тъй като някои мислят, че е изключително грозно по отношение на архитектурата, докато други определят сградата като гордостта на Норвегия.

Кметството на Осло

На снимката: Сградата на кметството;

Сградата на кметството на Осло е направена от интересна червена тухла и се характеризира със своите емблематични кули. Сградата е известна като мястото, където понастоящем през месец декември се раздават Нобеловите награди за мир. Именно в сградата на кметството на Осло личности като Ясер Арафат (1994 г.); Мартин Лутър Кинг (1964); Нелсън Мандела (1993); и Джими Картър (2002) и много други са получили своите Нобелови награди за мир.

Кметството на Осло

На снимката: Една от красивите зали на кметството на Осло;

Освен с красивия си и интересен интериор и факта, че това е мястото, на което се провежда церемонията по връчването на Нобеловите награди за мир, сградата е известна още и с една красива картина на Хенрик Сьоренсен, която е създадена в зашеметяващи размери- 25 метра дължина и 13 метра височина. Гоблени, стенописи, скулптури и дърворезби, дело на Дагфин Веренскиолд /Dagfin Werenskiold/ също са на показ в сградата на кметството на Осло. Не пропускайте да видите и направите снимки на астрономическия часовник, както и на фонтана с лебеда в двора.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Radhusplassen, 0037 Осло, Norway;

Телефон: +47 23 46 12 00;

Как да стигнете до кметството на Осло:

– С трамвай /вземете линия N10 или N12/;

Работно време на кметството на Осло:

Всеки ден от 9.00 часа до 16.00 часа;

Само през юли и август кметството е отворено от 9.00 часа до 18:00 часа;

През летните месеци юни и юли градските власти организират свободни посещения с гид в сградата на кметството. Екскурзиите се провеждат от 10.00 часа, на обед и от 14:00 часа. Не са необходими резервации. Резервации са необходими само ако решите да посетите кметството като част от група.

Цени на входните билети:

Безплатен достъп до кметството;
Важно: Статията предоставя информация за сградата на кметството на град Осло, Норвегия. Тук ще намерите исторически данни за тази сграда, информация за местоположението на кметството, информация за работното време за посещения, както и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Кметството на Осло

В случай че търсите хотел в Осло, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно кметството на Осло, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента около кметството на Осло /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около кметството, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до кметството на Осло, Норвегия: