Коле ди Вал д'Елса – кристалната столица на Италия

Коле ди Вал д’Елса, въпреки многобройните транспортни връзки със Сиена и Сан Джиминяно, не е от много известните на туристите места в Тоскана. По всяка вероятност една от причините доста от туристите да избягват да спират в градчето е долният град – Коле Баса /Colle Bassa/, който е известен предимно като промишлен център, съсредоточен около производство на хартия, лека промишленост и жилищни блокове. Причината да си заслужава да отделите време на този тоскански град е горният град – Коле Алта /Colle Alta/, който е красиво разположен по протежението на хребет и чиято основна, главна улица, е оградена от средновековни дворци.

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Старият град на Коле ди Вал д’Елса;

Историческите източници сочат, че Коле ди Вал д‘Елса е основан още преди римско време, като през средновековието градът играе важна роля в съперничеството между Сиена и Флоренция. През 1269г. именно при Коле армиите на двата враждуващи града се срещат и армията на Флоренция печели кървавата битка, с което отмъщава на сиенци за поражението 9 години по-рано. През годините градът циркулира ту под влиянието и протекцията на Сиена, ту под тези на Флоренция. След 1286г. Коле се радва на някаква независимост, но през 1333г. доброволно се поставя под закрилата на Флоренция. Последвалите години на относителен мир спомогнали градът да развие производството си на вълна и хартия. Производството на стъкло и на хартия са все още сред местните „специалитети“ .

Новият град Коле Баса /Colle Basse/:

Централния площад на долният град Коле Баса е Пиаца Арнолфо /Piazza Arnolfo/. Площадът е кръстен на Арнолфо ди Камбио – архитект на катедралата на Флоренция и Палацо Векио в същия град. Архитектът е роден именно тук през 1232г. Недалеч на север от площада се намира едно от произведенията на модерната архитектура в града – регионалната централа на банка Monte Dei Paschi, проектирана от Джовани Микелучи. На юг от централния площад, на улица „Via Dei Fossi 8а“ се намира Музеят на кристала. Музеят е построен на мястото на пещ за стъкло от 18-ти век, като чрез колекциите си той очертава прехода от традиционното производство на стъкло в града, което се осъществявало до 1820г. и след периода между 1820г. и 1963г., когато започнало производството на кристал. Градът произвежда около 95% от кристала в Италия и около 15% от този в целия свят. В съседство на музея може да видите датиращата от 13-ти век църква „Свети Агостино“, която е значително възстановена от Антонио ди Санфало Стари през 1521г. На един от олтарите в църквата може да видите чудесната Мадона с младенеца и светците, дело на Тадео ди Бартоло. Заслужава си да видите и мраморната скиния в северната пътека на Мадона дел Пиано, за която се смята, че е дело на Бачио да Монтелупо /1469-1535г./.

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Пиаца Арнолфо в новия /долния/ град;

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Музей на кристалите;

Старият град Коле Алта /Colle Alta/:

За да достигнете до стария град на Коле – Коле Алта – трябва да се разходите пеша нагоре за около 10 минути. От площад Арнолфо, следвайте улица Виа Сан Себастиано, която ще ви отведе до източни край на стария град.  В случай, че решите да стигнете до горе чрез автобус или с личен автомобил, то пътят ще ви накара да заобиколите малко и ще ви отведе до западния край на Коле Алта, където ще ви посрещне Порта Нуова. За да започнете разходката си из стария град, тръгнете по улица Виа дел Кастело. Тук, на номер 63 на тази улица, е роден  Арнолфо ди Камбио. Малко по-нататък ще стигнете до романската църква Санта Мария ин Каноника, за която е прието, че е строена през 12-ти и 13-ти век, макар и да има доказателства за доста по-стар произход на този храм. Църквата е известна с красивия и датиращ от 14-ти век олтар на Мадона и младенеца със светците, дело на Пиер Франческо Фиорентино. Рамката на олтара, също като картината, е оригинална.

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Порта Нуова;

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Църквата „Санта Мария ин Каноника“;

Някъде по средата на Виа дел Кастело, ще излезете до Пиаца дел Дуомо, където се намира катедралата на града, както и три интересни музея. Катедралата има романски произход, макар че романските елементи са заличени от по-късни промени по храма в периода 17-ти -19-ти век. Вътре има красив амвон, дело на Джулиано да Маяно, който използва четири стълба и капители от по-стар обекти, с които се оформят неговите барелефи. Църковният купел е дело на Бенедикт да Маяно. Заслужава се да се види четвъртия параклис от дясната страна, който е известен с „Рождество“ /1635г./ -шедьовър на Рутилио Манети, един от последователите на Караваджо от Сиена. В края на десния трансепт на църквата се намира параклисът Санто Киодо /Capella del Santo Chiodo/, който е поръчан от от папа Пий II, за да стане „дом“ за пирон от Кръста. Близко разположените бронзов аналой, палмово клонче и орел са дело на Пиетро Така, ученик на Джамболоня, който е известен с ексцентричната си работа, която може да видите още в странните фонтани на площад Сантисима Анунциата във Флоренция. Така по всяка вероятно е работил и по Разпятието над главния олтар на църквата.

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Пиаца Дуомо;

В Палацо Преторио /датиращ от 14-ти век/, разположен зад катедралата, на улица Виа Дел Кастело и Пиаца дел Дуомо 42, се помещава Археологическият музей „Ranuccio Bianchi Bandinelli“. Музеят не представлява нищо особено, с изключение на редица находки от една от местните етруски гробници. За съжаление, най-ценните съкровища на музея днес са разпръснати по различни места, вкл. в Берлин. Доста по-интересен може да ви се строи друг музей, разположен в близост до Пиаца Думо /по-точно на адрес Виа Кастело 31/. Това е музей от едва три стаи – музей на религиозното изкуство. Тук може да видите добре запазени стенописи от ловни сцени, дело на Бартоло ди Фреди. В музея има картини, събирани от местни църкви, като се очаква колекцията да се разширява.

Коле ди Вал д'Елса

Коле ди Вал д'Елса

На снимките: Пейзажи из уличките на Стария град;

На 100м от Пиаца дел Дуомо се намира Палацо Кампаня, построен в маниеристки архитектурен стил през 1539г. от Бачио д‘Агноло – архитект, отговорен за изграждането на Палацо Бартолини във Флоренция. От тук може да тръгнете по мост, който свързва средновековното ядро ​​на града с редица „разширения“, направени през 15-ти и 16-ти век. На север се намира и сградата на внушителният Францискански манастир, чиято църква „Сан Франциско“ се слави с голям олтар /който периодично се маха/ на Мадоната и младенеца с четирите светци, дело на Сано ди Пиетро – произведение, заради което си струва да се разходите до тук. Ако църквата е затворена, трябва да позвъните на звънеца на семинарията. Тук може да видите илюстрации от живота на четиримата светци, изобразени на главния панел. Вторият панел от ляво показва Сиринус, хърватски светец, да проповядва на тълпата, която е дошла да гледа неговото мъченичество: той е представен да плува на камъка, с който е бил вързан неговия врат в опит да бъде удавен. Светецът Донатий, покровител на Арецо, е бил убит мъченически през четвърти век, и е запомнен най-вече за това, че прогонил дракон, който тровил местните кладенци. Творецът е представил светеца възседнал на неговото муле, да върви смело към излизащия от пещерата дракон. Най-дясната сцена показва Юстина, принцеса от 3-ти век, покровителка на Падуа, но много почитана и в Пиза, която била подложена на мъчения по заповед на баща й.

Коле ди Вал д'Елса

На снимката: Коле ди Вал д’Елса;

Как да стигнете до Коле ди Вал д’Елса:

 Естествено, най-лесно би ви било, ако пътувате самостоятелно и с автомобил /без значение дали под наем или личен/. Ако разполагате с навигация без проблеми ще стигнете до града, а оттам ако следвате написаното по-горе, ще може лесно да обиколите новия и стария град на Коле.

Пиаца Арнолфо, освен че е център на новия /долния/ град на Коле, е също така и мястото, където спират междуградските автобуси от Сиена, Флоренция, Волтера и други тоскански градове.

Туристическа информация в града:

Туристическият офис на града се намира недалеч от катедралата на Коле /в стария град/. Офисът е отворен от 10.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 19.00 часа /понеделник-събота/ и от 10.00 часа до 13.00 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа /неделя/.

На снимката: Паметник на Арнолфо ди Камбио – известен архитект, роден в града;

Полезна информация за посещение на забележителности в Коле ди Вал д‘Елса:

Полезна информация за посещение на Археологическия музей:

Цени на входните билети:

Нормален билет – 4.00 Евро;

Намален билет – 2.50 Евро /за лица до 17 години, пенсионери над 65г., групи/

Полезна информация за посещение на музея на църковното изкуство:

Работно време:

Петък, събота, неделя и на празнични дни: от 11.30 часа до 17.00 часа;

Цени на входните билети:

Нормален билет – 4.00 Евро;

Намален билет – 2.00 Евро /за лица до 17 години, пенсионери над 65г., групи/

Общо билет за посещение на всички музеи в Стария град – 6.00 Евро;

Намален общ билет – 4.50 Евро;Важно: Статията предоставя информация за италианското градче Коле ди Вал д’Елса. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до града и какво да видите в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 21 Март 2017г.

Търсите хотел в Коле ди Вал д’Елса?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Коле ди Вал д’Елса

По-долу може да видите интерактивна карта относно Коле ди Вал д’Елса, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: