Колоната на чумата – град Виена, Австрия

Разположена в центъра на една от най-известните улици на Виена, колоната на чумата е огромна позлатена скулптура, която всъщност е паметник на един от най-тежките моменти от историята на града.  Черната смърт поставя на колене императорския град. Оценката за жертвите достига до стряскащите 75 000 души. Навсякъде из Европа възникнали огнища на болестта, но Виена като търговски град се оказала идеалното място за истинска епидемия. Чумата във Виена се свързва с едни от първите модерни опити за контрол върху разпространяването на заразата. Докато тя все още всявала ужас у хората и била третирана чрез странна смесица от религиозни ритуали и пиявици, градският лека Пол Сорбейт взел санитарни мерки срещу разпространението на чумата, а братството на Светата Троица създало специални болници, в които да се грижи за пострадалите. Телата на мъртвите бивали изнасяни извън града, където били изгаряни в огромни ями. Това било напредък в сравнение с разпространения до тогава принцип „ просто ги остави там и не ги докосвай”.

Колоната на чумата

На снимката: Колоната на чумата във Виена;

Чумната колона е издигната през 1693г. на мястото на друга колона, изгината от братството. Построяването й е извършено по заповед на император Леополд Първи след като се завръща в града. В продължение на цели 10 години известни артисти на австрийски барок работили върху дизайна  на монумента. Вътрешността на колоната е направено от тухла, но скулпторите и релефните структури са изработени от позлатен мрамор. Фигурите в основата символизират победата на вярата над болестта. Средната част изобразява герба на града и фигурата на молещия се император Леополд. На върха на колоната са поставени златни херувими и други религиозни фигури.

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Graben, Виена, Австрия;Важно: Страницата предоставя полезна информация за колоната на чумата в австрийския град Виена – историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Юли 2018г.

Колоната на чумата

В случай че търсите хотел във Виена, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно колоната на чумата – Виена, Австрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: