Колтън Хил – град Единбург, Шотландия

Колтън Хил /Calton Hill/, разположен в източния край на Принсес Стрийт /Princes Street/, предлага една от най-запомнящите се и озадачаващи забележителности в Единбург – завършеният наполовина Партенон. Замислен като Национален паметник на загиналите в Наполеоновите войни, изграждането му започна през 1822г., но средствата са изчерпани и паметникът никога не е завършен. Общественият срам относно състоянието на паметник е постепенно заменен с обич, особено след като обществените нагласи доста се променят през последните години.

Колтън Хил

На снимката: Поглед към Единбург от Колтън Хил;

За щастие, близко разположената кула в чест на британската победата при Трафалгар е завършена през 1816г. Наречена „Паметникът на Нелсън”, кулата е проектирана да прилича на телескоп, поставен на един от своите краища. Паметникът предоставя чудесно място, от което можете да се полюбувате на прекрасни пейзажи на Единбург и околностите.

Колтън Хил

На снимката: Паметникът на Нелсън /в дясно/ и незавършеният Партенон /в ляво/;

Класическата тема продължава и на върха на Колтън Хил, където стои сградата на старата обсерватория на Единбург, проектирана от Уилям Плейфеър през 1818г. на базата на „Кулата на ветровете” в Атина. Може да присъствате по време на безплатни лекции тук, осигурени от астрономическо общество на Единбург. Организирани посещения на обсерваторията са възможни, но само след предварителна уговорка.

Колтън Хил

На снимката: Кралската гимназия;

Друга класическа сграда, Кралската гимназия, е създадена през 1820г. на Колтън Хил, от страната на Риджънт Роуд. Тя е проектирана от Томас Хамилтън, който използвал за идея храма на Тезей в Атина. Често сочена като възможно седалище за шотландския парламент, сградата на гимназията е изиграла важно значение по време на кампанията от 1992-1997г., свързана с шотландската независимост. Грамада с камъни и табелка отбелязват тези събития. Грамадата с камъни включва и няколко камъка, които не са местни- включително и камък от Аушвиц в памет на шотландски мисионер, който е загинал там.

Гробът на Томас Хамилтън се намира в гробището Олд Калтън, намиращо се на юг от площад Ватерло. Там са разположени още гробовете на философа Дейвид Хюм и много други прочути жители на Единбург.

Полезна информация тази забележителност:

Адрес: Calton Hill, Единбург, Шотландия;

 Телефон: +44 131 529 7061;

Как да стигнете до Колтън Хил:

-Чрез автобус /редовни автобуси до източния край на Принсес Стрийт/;

-Чрез автомобил /има паркинги на разположение на входа на Колтън Хил/;

Работно време на паметника на Нелсън на Колтън Хил:

1-ви април – 30 септември, понеделник-неделя, от 10.00 часа до 19:00 часа;

1-ви октомври – 31 март, понеделник-събота, от 10.00 часа до 15:00 часа;

Цена на входни билети за паметника на Нелсън на Колтън Хил:

Билет за възрастни и деца – 5.00 Британски лири;

Важно:

Плащане на билетите става само в брой;

За да стигнете на върха на паметника ще трябва да изкачите 143 стъпала;
Колтън Хил

Важно: Статията предоставя информация за Колтън Хил в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до хълма, информация за интересните обекти на хълма, които може да видите, както и информация за тяхното работно време и цени на билетите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Колтън Хил в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около Колтън Хил, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до Колтън Хил, Единбург: