Копривщица – живот в духа на Възраждането

В България има множество места, съхранили духа на Възраждането, но никое от тях не може да бъде сравнявано с живописната Копривщица, сгушена в полите на Средна гора. Едва ли има българин, който да не е идвал в Копривщица поне веднъж в живота си.  Разхождайки се из калдаръмените улици, човек има усещането за пътуване назад във времето. Неслучайно Копривщица е определян като град-музей. Само за ден тук се потопите в атмосферата на Възраждането, посещавайки къщи на някои най-бележитите българи, чиито живот и дейност са тясно свързани с борбите на българския народ за освобождение от османско владичество. Днес тези тези безценни архитектурни и исторически паметници – Ослековата къща, музеите на Дебелянов, на Каблешков, Бенковски, Любен Каравелов, Лютова къща – са превърнати в музеи.

За първи път мястото е населено след края на Второто Българско Царство. Вероятно първите му заселници дошли от Търново след падението на столицата. По време на османското владичество, Копривщица многократно бива опожарявана и ограбвана от кърджалиите. По-заможните граждани успяват да „откупят” града от турската управа, като й спечелват специални привилегии и по този начин съхраняват непокътнати българските традиции и облик му. В Копривщица са запазени над 380 паметника на българската възрожденска култура.

Копривщица

На снимката: Мавзолеят.

Опазвайки свободолюбивия си патриотичен дух, Копривщица го предава на своите деца. В този град са родени много българи, отдали живота си на родината. Сред тях са и организаторите на Априлското въстание, избухнало в Копривщица на 20 април 1876г. – Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната героичност дава гласност на усилията и желанието на българите да възвърнат свободата си след векове на на турско владичество. Ужасяващите събития са отразени от множество чуждестранни журналисти и така светът научава, че на Балканите има един народ, който не е загубил идентичността и стремежа си за независимост. В резултат на последвалите трагични събития, след погрома на Априлското въстание през 1878 г. България получава дълго жадуваната свобода.

Транспорт:

Копривщица е малък град и забележителностите му могат да бъдат обиколени безпроблемно и пеш. Пригответе си удобни обувки, подходящи за разходна из тесните калдаръмени улички.

До самия град можете да стигнете чрез автобус, влак или кола. Най-удобно би било да стигнете до града с кола. Разстоянието от София е едва 110 км., като се минава по красивия подбалкански път. Любителите на железопътния транспорт могат да използват някой от петте влака, които минават дневно през Копривщица на път за Бургас, Карлово, София и т.н. За повече информация, разписание и прекачвания между влакове посетете www.bdz.bg. Тъй като ЖП гарата е на 7-8 километра от града, маршрутна линия от гарата до Копривщица обслужва пътниците.

Копривщица

На снимката: из улиците на Копривщица.

Най-подходящо време за посещение:

Копривщица е отлично място за разходка, особено през летните месеци. Лятото тук е приятно прохладно и свежо, със средна температура 17 градуса. Тази част от годината е изключително подходяща за излети сред природата, като туристическите маршрутите са леки и достъпни. Зимно време градът също е особено привлекателен. Зимата е мека и слънчева, с дебела снежна покривка, а отрупаните със сняг дървета и къщи с пушещи комини придават на Копривщица неповторим чар.

Заведения:

В някоя от механите на града бихте могли да опитате от традиционните родопски специалитети. Родопската кухня се приближава до съвременната диетична кухня, тъй като в нея се набляга на варене, печене и задушаване.  Сре типичните родопски ястия са пататникът, агнешкото чеверме, марудниците /родопски палачинки/ и др.

Знаете ли, че:

През 2011г. в Копривщица отвори врати „Жив музей“ в сградата с възрожденска архитектура на старото копривщенско училище „Св.Св. Кирил и Методий“ – първото класно училище в града. Тук ще влезете в час и ще ви изпитат както едно време, ще се научите как се тъче, шие, плете, или прави плъст. Ще опознаете възрожденския копривщенски бит на живо!

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1./Къща-музей „Ослекова къща“;

2./Къща-музей „Димчо Дебелянов“;

3./Къща-музей „Тодор Каблешков“;

4./Къща-музей „Лютова къща“;

5./Къща-музей „Георги Бенковски“;

6./Къща-музей „Любен Каравелов“;

Копривщица

Важно: Статията предоставя информация за град Копривщица, България. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на Копривщица, как да стигнете до града,  заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на Копривщица. Статията е последно обновявана от нашия екип на 16 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Копривщица, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Копривщица, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града и околността: