Кортона – едно от най-древните селища в Тоскана

Кортона става изключително популярна туристическа дестинация след публикуването на произведението на Франсис Мейс „Под небето на Тоскана“. След като през последните години бяха направени и филмови адаптации на тази творба градът придоби още по-голяма популярност и това едва ли ще се промени скоро. Историята на града датира от дълбока древност. Мястото е било населявано от етруските, които живеели тук в продължение на векове, оставяйки забележителните доказателства за тяхното присъствие в околните некрополи. С идването на римляните, Кортона се превърнала във важен търговски център. На всичко това обаче било сложен край с идването на готите, които унищожили цялото място. Градът бива възстановен и през 11-ти век се утвърждава като свободна единица преди краля на Неапол да го продава на Флорентинската република. С изключение на няколко ренесансови дворци /palazzi/, градът е средновековен по душа.

Кортона

На снимката: Кортона;

От позицията си върху издигащия се на 600 метра височина Монте Сант‘Егидио, Кортона доминира Вал ди Киана – селскостопански равнина (производител на високо ценени говеждо месо, известно като Кианина), която се разпростира до Сиенските планини на север и езерото Тразимено на изток. Районът е селскостопански от 3-ти век преди Христа, когато има източници, сочещи че Ханибал е спрял тук, за да нахрани цялата си армия преди да може да продължи към Тразимено и да победи римляните. Кортона и околността обаче са известни и като родно място на много известни творци – Лука Синьорели  (Кортона, 15-ти век), Пиетро Беретини, известен също като Пиетро да Кортона (Кортона, 16-ти век), Андреа Кантучи, известен като Ил Сансовино (роден в Монте Сан Савино) са родени в града или близо до него, а Беато Анджелико е избрал да прекара по-голямата част от живота си  в Доминиканския манастир в Кортона.

КортонаНа снимката: Старият град на Кортона е запазил средновековния си вид и дух;

 

Как да стигнете до Кортона:

В следващите редове ще ви представим информация за различните опции, които може да използвате за достигане до града. Независимо че най-лесно винаги е придвижването с автомобил, всеки си прави различни планове и има различни предпочитания относно пътуването и неговото провеждане. Ако решите да пътувате с влак, то най-добрите опции е това да стане от гарите в Арецо или Флоренция. Повече информация за разписанията може да намерите на www.trenitalia.it. Местната ж.п. гара носи името Кортона – Камуча /Cortona-Camucia/. От гарата до самия град има редовна автобусна линия, като билети за автобуса може да си закупите от магазините на тютюн и вестници на самата гара. Пътуването с автобус от ж.п. гарата до града е около 10 минути. Същият автобус обслужва и ж.п. станция Теронтола, ако идвате с влак от Умбрия или южна Италия. Пътуването от тази гара до стария град е около 30 минути и по пътя автобусът спира и на станция Камуча. Автобусите пътуват през 30 минути.

Ако решите да обикаляте из Тоскана с автобус, то линиите се обслужват от LFI, като автобусите минават на 2 пъти всеки час по линията между Арецо и Кортона, спирайки на Кастилион Фиорентино и пристигайки в града на Пиацале Гарибалди, на входа на Кортона. Повече за други автобусни линии и разписания, може да намерите на www.lfi.it.

Ако решите все пак да пътувате из Италия с автомобил, то Кортона може да се стигне от Флоренция по магистрала А1 (излезте при изход Вал ди Киана), от Арецо през Кастилион Фиорентино по път SS71, както и по път SS75bis от Перуджа и Умбрия. След пристигането си в Кортона, ще намерите безплатни паркоместа в непосредствена близост до стените на града, при Виале Чезаре Батисти,  Пиацале дел Меркато и Пиаца Мацини. Може да потърсите места за паркиране и около Пиаца дел Дуомо и Пиацале Санта Маргерита. Ако безплатните места са заети, то може да паркирате на някой от платените паркинги – на площад Франколини, Пиаца Синьорели, Пиацале Гарибалди и Ларго Беато Анджелико.

Туристически офис в Кортона:

Туристическият офис в Кортона се намира на Виа Национале 42. Тук може да намерите полезни карти за града и брошури за местни атракции. Офисът работи с различно работно време през летните и зимните месеци, но обичайно работи цял ден с почивка между 13.00 часа и 15.00 часа. В неделя работното му време е ограничено до 13.00 часа, а през зимните месеци в неделя е затворен. Тук може да намерите и полезни съвети за настаняване в Кортона, ако случайно не сте си организирали предварително нощувката.

Настаняване в Кортона:

Градът е изключително популярна туристическа дестинация, поради което и местата за настаняване са често запълнени, особено ако става дума за силния туристически сезон. Ако възнамерявате посещение тук между Великден и края на септември, добре е да си направите организация относно настаняването няколко месеца предварително като резервирате избран от вас хотел.

Търсите хотел в Кортона?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Кортона?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Разходка из Кортона и местните забележителности:

Препоръчваме ви да започнете разходката си из града от площад Гарибалди, където спират и автобусите, пристигащи в Кортона. От тук започва Виа Национале, известна сред местното население като Руга Пиана /Ruga Piana/, която ще ви отведе до два от основните местни площади, изпълнени със симпатични кафенета. Това са площадът на Републиката и площад Синьорели. На първия от тези площади ще може да видите и първите забележителности на Кортона, които заслужават внимание. Обърнете внимание на датиращият от 13-ти век Палацо Комунале (кметството). Кулата към него и стълбището са добавени много по-късно – в началото на 16-ти век.

Кортона

На снимките: Площад на републиката със сградата на кметството;

Площад Синьорели пък се отличава с Театро Синьорели, Палацо Фиерли и Музео Акамедия Етруска. В музея ще може да разгледате интересни колекции, чрез които да надникнете в историята на етруските и тяхното присъствие в района. Представени са различни артефакти, сред които и датиращият от 4-ти век преди Христа бронзов полилей, известен като „лампата от Кортона“. Има и погребални предмети и бижута от местни етруски гробници, но също така и важни египетски произведения, датиращи назад до 2000 г. пр.н.е.. В музея може да видите и картини на Лука Синьорели, Пинтуричио, Бартоломео дела Гата и Пиетро Беретини, както и стая, посветена на Джино Северини, където е изложена неговата „La Maternità“ (1916г.).

Полезна информация за музея на етруските в Кортона:

Адрес: Пиаца Синьорели 9, Кортона, Италия;

Телефон: +39 0575 630 415;

Работно време за посещение:

1 ноември – 31 март: от 10.00 до 17.00 часа; затворен в понеделник;

1 април – 31 октомври: от 10.00 до 19.00 часа, отворен всеки ден;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 10.00 Евро;

Намален билет – 7.00 Евро /при групи от повече от 15 души, лица от 6 до 12 години, семейства от поне 4 души/;

Училищни групи – 3.00 Евро на човек;

Кортона

На снимките: Музей на етруските в Кортона;

Следващата забележителност в Кортона, на която трябва да обърнете внимание, в местната катедрала /Дуомо/. Разположена е на Пиаца дел Дуомо, в горната част на Виа Касали /Via Casali/. Екстериорът на катедралата едва ли ще ви впечатли /сградата е изградена върху романска постройка през 16-ти век/, но интериорът, проектиран от от Джулиано да Сангало, има далеч повече чар. Тук може да видите много красивото „Благовещение“, дело на Андреа дел Сарто.

Полезна информация за катедралата на Кортона:

Адрес: Пиаца дел Дуомо, Кортона, Италия;

Работно време за посещение:

1 ноември – 31 март: от 7.30 часа до 12.30 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа;

1 април – 31 октомври: от 8.00 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 17.30 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен;

Кортона

На снимките: Катедралата на града;

Точно срещу катедралата се намира църквата „Джезу“ /Chiesa del Gesu/. Днес тя вече не функционира като храм, а е дом на музея на църковното изкуство. Сред колекцията на музея може да видите творби на Лука Синьорели, сред които „Свалянето от кръста“ и „Причастието на апостолите“, както и творби на Пиетро Лоренцети, Бартоломео дела Гата, Беато Анджелико /с неговото красиво „Благовещение, което е създадено по време на престоя му в манастира Сан Доменико/. В музея има дори и редица римски творби.

Кортона

На снимките: Музей на църковното изкуство;

Полезна информация за музея на църковното изкуство в Кортона:

Адрес: Пиаца дел Дуомо, Кортона, Италия;

Работно време за посещение:

1 ноември – 31 март: от 10.00 до 17.00 часа /вторник-неделя/;

1 април – 31 октомври: от 10.00 до 19.00 часа /всички дни/;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро /при групи от повече от 15 души, лица от 6 до 12 години, семейства от поне 4 души/;

Училищни групи – 1.00 Евро на човек;

Ако поемете по стръмната улица Via G.Maffei, тя ще ви отведе до църквата „Сан Франческо“ (Via Berrettini). Макар и да е променяна доста през годините, все още може да видите някои от оригиналните готически архитектурни елементи, датиращи от 13-ти век. Сградата в непосредствена близост е градската болница. Ако поемете по улица до нея, ще поемете до стръмната панорамна Виа Санта Мария, от където има гледка към Вал ди Киана и езерото Тразимено. Пътят ще ви изведе до базиликата Санта Маргарита  (Piazzale S. Margherita 1, телефон: 0575-603116, вход: безплатен). Тук се намира и Порта Берада. Според легендата Св. Маргарита, чиито останки се намират в базиликата, влиза в Кортона за първи път през тази порта.

Кортона

На снимката: Църквата Санта Маргарита;

Още по-стръмна улица ще ви отведе от базиликата нагоре към Фортеца Медичи, известна още като Фортеца дел Джирифалко. Построена е през втората половина на 16-ти век за Козимо I Медичи.

Полезна информация за Фортеца дел Джирифалко:

Адрес: Виа дел Форетеца, Кортона, Италия;

Работно време за посещение:

От март до средата на април, от 10.00 до 18.00 часа;

От средата на април до средата на юни, от 10.00 часа до 19.00 часа;

От средата на юни до началото на септември, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Септември, от 10.00 часа до 19.00 часа;

Октомври, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро;

Пътят обратно надолу от Фортеза дел Джирифалко ще ви отведе покрай църквата „Сан Кристофоро“, както и покрай датиращата от 15-тк век църква „Сан Николо“. Последната се отличава с декоративен таван от Лука Синьорели. Скоро ще стигнете обратно до Via G. Maffei, от където стъпаловидна алея ще ви върне на главната улица Виа Национале.

Какво да видите около Кортона:

Ако посещение в музея на етруските в Коротна ви е заинтригувало и искате да видите още нещо, свързано с тяхната история по тези земи, то може да се разходите извън Кортона в посока към Фояно дела Киано. Тук се намират датиращи от 6-ти век преди Христа „мелони“ /етруски гробници/. Последните бяха разкрити през последните години. Ако се чудите коя от всичките гробници да посетите, то препоръчваме ви да се насочите към „Melone del Sado II”, която е най-впечатляващата. Отличава се с терасовиден олтар и каменни изваяни стъпала. В посока към  Арецо пък се намира датиращата от 3-ти век преди Христа „Tanella di Pitagora”, която според местните легенди пази останките на Питагор. Всички посещения на гробниците се заявяват в музея на етруските в Кортона.

Фестивали в Кортона:

Ако имате възможност да избирате кога да посетите Кортона, то ви препоръчваме да го направите около 8-ми юни. През този период не само ще може да разгледате всички забележителности на града, но допълнително ще може да се насладите на най-големият местен фестивал, който се провежда на тази дата всяка година. Фестивалът носи името „Джиостра дел‘Аркидадо“ и представлява състезание с арбалети, което привлича представители на всички древни квартали на Кортона. Мястото за провеждане на събитието на площад Синьорели. Победителят получава „Verretta d’Oro” /Златна стрела/.

Кортона

На снимката: По време на фестивала на стрелците;
Важно: Статията предоставя информация за италианското градче Кортона. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до града и какво да видите в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Април 2017г.

 

Търсите хотел в Кортона?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Кортона?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Кортона

По-долу може да видите интерактивна карта относно Кортона, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района:

Прочетете още.....

Църквата Сан Микеле ин Форо – град Лука, Италия... Ако се насочите се към историческия център на Лука, ще стигнете до мястото, където се е намирал в миналото Римският форум. Днес тук се намира площадът, който заобикаля църквата Сан...
Коле ди Вал д'Елса – кристалната столица на Итали... Коле ди Вал д'Елса, въпреки многобройните транспортни връзки със Сиена и Сан Джиминяно, не е от много известните на туристите места в Тоскана. По всяка вероятност една от причините...
Монталчино – там, където се ражда най-доброто италианс... Монталчино, намиращ се на 37 км. южно от Сиена, е класически тоскански град, издигащ се на хълм, ограден изцяло от крепостни стени и „съблюдаван“ от неговия замък, който сякаш е из...
Сиена – блясък от Средновековието... Сиена е град в централна Италия, разположен в областта Тоскана и столица на едноименната провинция. Основан е от етруските през 400 г. пр.Хр., когато земите му били населявани от п...
Катедралата на Лука Катедралата на Лука изглежда доста странно като екстериор. Отвън ще ви направи впечатление силно асиметричната фасада, където арката отдясно и лоджиите са притиснати към камбанария...
Баптистерията и музеят на църковното изкуство в Сан Джиминян... Достъпна през лоджия в същия двор, където е и входът на катедралата на Сан Джиминяно, е Баптистерията, където може да видите изрисувани сцени на Благовещение, които са дело на Джир...
Абатството Сан Галгано, Италия Абатството Сан Галгано, разположено по средата на пътя между Маса и Сиена, е сред най-големите готически сгради в Италия. Със сигурност обаче е най-романтичната - без покрив, с пол...
Автомобилна обиколка „Манастирите на Умбрия и Тоскана&... Автомобилният маршрут „Манастирите на Умбрия и Тоскана“ ще ви преведе през няколко от световноизвестните базилики, които може да се видят в Италия, както и през редица изолирани св...
Пиенца – мечтата на един папа за съвършен град... На 20 километра източно от Монталчино се намира градчето Пиенца, замислен от папа Пий II като съвършения нов град. Мястото, което Пий избрал за изграждането на града, било селцето ...
Лука – родното място на Джакомо Пучини... Лука е най-грациозният град измежду всички провинциални столици на Тоскана, заобиколен  от пръстен от ренесансови стени, до които може да видите красиви градини и огромни бастиони....