Котор – черногорската перла на Адриатика

Герб на Котор: Котор

 

Разположен на края на дълъг и тесен залив, в сянката на планината Ловчен, средновековният град Котор е безспорно перлата в короната на черногорското крайбрежие. Градът е част от световното наследство на ЮНЕСКО, като в миналото е бил сред едни от най-натоварените пристанища в Европа, както в търговско, така и във военно отношение. Днес, благодарение на красивото естествено пристанище, Котор е важна спирка на круизните кораби. Когато се говори за Котор, предимно се визира неговият средновековен старинен град, представляващ приказен лабиринт от тесни калдъръмени улици и площади с неправилна форма, много от които носят интересни имена като площад на млякото или площад на салатата /чрез тези имена може да се досетите какво се е продавало на тези площади в миналото, или какви професии са упражнявани там/. Въпреки че градът може да бъде доста препълнен в разгара на лятото, особено когато тук дойдат круизните пасажери от постоянно спиращите тук круизни кораби, чарът на Котор не е отслабнал по никакъв начин през годините. Котор е лесно достъпен чрез автобуси, пътуващи между Херцег Нови и Тиват или Будва, макар че най-живописният маршрут за достигане до града е от Цетине, където пътят преминава през планината Ловчен.

Котор

На снимката: Гледка към Котор откъм хълмовете над града;

Въпреки, че първоначално е бил колонизиран от гърците, Котор процъфтява за първи път през дванадесети век като главно пристанището на сръбската държава Рашка – първоначално това е било по-скоро независима общност, чиято търговска сила се засилила особено много, че се стигнало до сериозен икономически сблъсък с Дубровник. Сръбското управление по тези земи продължило до 1371г., когато Котор попада в ръцете на Австро-Унгария при управлението на Людовик I, след това за кратко градът е под управлението на крал Твърто от Босна /между 1384г. и 1391г./. През следващите около 30 години Котор се радва на независимост, но за съжаление на местните златните години на града не продължават дълго. През 15-ти век тези част от Балканите са под постоянните удари и нашествия на турците, поради което се стига до там, че Котор търси закрила от Венеция през 1420г. Градът остават по протекцията на Венеция чак до 1797г., когато преминава под контрола на австрийската империя. По време на венецианското управление Котор претърпява съществената трансформация от гледна точка на своя външен вид, като през този период в града са изградени немалко като брой църкви и дворци. През същото време градът обаче преминава и през доста тежки периоди, свързани с обсада, земетресение и чума. След времената на венецианския контрол, и с изключение на кратък период в началото на деветнадесети век, когато е под контрола на Русия и след това на Илирийските провинции, Котор остава под юрисдикцията на Хабсбургската империя – под тяхно управление, и особено в края на деветнадесети век, градът се радва на значителни социални и културни постижения, като се основават нови училища, библиотеки, кооперации на работниците и основаването на Националната гвардия. Като основна база на флота на Австро-Унгарската империя по време на Първата световна война, Котор е бил страна в някои от най-яростните морски битки. В края на войната, градът е присъединен към новата държава Югославия и приема сегашното си име, защото до тогава се е наричал Катаро /Cattaro/. След тежкото земетресение от 1979г. голяма част от Стария град изчезва в руини, като трябва да минат около 10 години преди местните жители да успеят да го възстановят до предишната му слава.

Котор

 

На снимката: Старият град на Котор;

Как да стигнете до Котор:

Автогарата на града е на пет минути пеша на юг от Стария град, на пътя в посока към Тиват. Тук има място, където да си оставите багаж /ако е необходимо/. Ако по някакъв начин пътувате със самолет, то най-удобното летище е това в Тиват, от където може да намерите автобус до Котор. Разбира се, няма да откриете директен полет от София до Тиват, поради което трябва да разчитате на някакви прикачвания. Фериботи свързват Котор с Италия /през Бари/, като те акостират на пристанището точно срещу Стария град. Туристическият офис в Котор е разположен в павилион, точно до Морската врата, като от тук може да се снабдите с карта на града, както и с пътеводител за маршрути из Стария град. Офисът е отворен в периода март-юни и септември-октомври, от 8.00 часа до 19.00 часа; юли и август, от 8.00 часа до 22.00 часа, а през останалото време от 8.00 часа до 16.00 часа. В Стария град на Котор не се допускат автомобили, като в случай че пристигате тук с личен или взет под наем автомобил, то може да го оставите в паркинг, намиращ се на изток от стените на Стария град. Цените са около 1.00 Евро на час. Когато се разхождате из Стария град, трябва да имате в предвид, че на доста улици няма да видите имена, а сградите са обозначени просто с един номер.

Котор

На снимката: Площад на оръжията в Котор – един от централните площади в Стария град;

Настаняване в Котор:

Изборът на хотели в Котор е доста ограничен, но пък намиращите се тук хотели са наистина впечатляващи, като почти всички са разположени в Стария град. Повечето от местата са много скъпи, но на около 15 минути на север от града, в предградието Доброта, може да намерите Хостел Спасич-Масера, където цените са по-нормални.

Котор

На снимката: Катедралата на Котор – една от големите забележителности на града;
Фестивали в Котор:

Котор предлага изключително разнообразие от фестивали и културни събития, като по този показател градът може да се определи като водещ не само сред градовете по черногорското крайбрежие, но и в цялата държава. Списъкът с интересни събития започва още с месец февруари, когато се честват Дните на Св. Трифон (Tripundanske Svečanosti). Празникът се чества с народни танци и църковна музика в чест на светеца, след което има и Бал с маски, при който шествие от маскирани трупи преминава през Стария град, за да завърши всичко с карнавал на площад Trg Оd Oružja. Основното събитие през пролетта е колоритният черногорски танцов фестивал (Crnogorski Plesni Festival). Той се провежда през април, като включва едноседмична програма, по време на която се представят всички възможни форми на танца. Летният сезон започва през юли с Международния летен карнавал (Internacionalni Ljetnnji Karneval; www.kotorkarneval.com), по време на който в Стария град се провеждат всякакви театрални и музикални представления. Котор е дом и на най-популярният детски театрален фестивал (Dječiji Pozorišni Festival), който продължава 10 дни и включва театрални, музикални и поетични изпълнения. Ако сте истински любител на музиката и искате да сте в крак с новите DJ тенденции в Европа, то може да помислите за посещение на Котор в края на юли или началото на август, когато градът е домакин на фестивала „Refresh”. Продължаващ в рамките на четири дни, фестивалът привлича най-големите DJ-и на Европа (www.refreshfestival.com). Може би най-голямото събитие през годината обаче в т.нар  Bokeljska Noc, обикновено през втората или третата неделя на месец август, когато заливът на Котор се изпълва с лодки и има ефектна заря.

Котор

Котор

На снимките: Старият град на Котор;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Площад на оръжията и площад на брашното;

2/ Катедралата „Св. Трифон“;

3/ Морският музей на Котор;

4/ Площад „Св. Лука“;

Повече информация за Котор може да бъде намерена на следния уебсайт: www.visit-montenegro.com;

Ако искате да научите повече за забележителностите на съседни черногорски градове, може да откриете повече информация на следните линкове:

Информация за град Херцег Нови;

Информация за град Рисан;

В случай че се нуждаете от хотел в Котор, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Котор

Важно: Статията предоставя информация за Котор, Черна Гора. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, как да стигнете до Котор, както и информация за настаняване в града и за неговите фестивали през годината. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Котор, Черна гора, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: