Краков – старата столица на Полша

Краков е старата столица на Полша, който в продължение на векове е служил като резиденция на полските крале. Отделно от това, това е един от малкото, ако не и единственият, от големите полски градове, който не е засегнат от бомбардировките и пораженията по време на Втората Световна Война. Забележителностите на Краков се определят като такива без аналог в Полша, като неслучайно те са част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Градът е обявен и за едно от дванадесетте най-значими исторически места. Краков наистина разполага с няколко истински „перли“, като сред тях водещо място заема дворецът Вавел, считан за една от най-впечатляващите кралски резиденции в Европа. В допълнение вътрешният стар град на Краков разполага с няколко красиви монумента. Краков може да се определи като типичен италиански град, което се дължи най-вече на вкуса на полските владетели от 16-ти век, които били увлечени от Ренесанса и успели да убедят водещи италиански архитекти да дойдат да работят на север от Алпите.

Краков

На снимката: Центърът на Краков с базиликата на Дева Мария;

Краков е целогодишна туристическа дестинация, поради което тук трудно можем да говорим за силен и слаб туристически сезон, макар че все пак да е нужно да отбележи, че градът е особено привлекателен през пролетта и лятото, както и през част от зимните месеци. Ако искате да разгледате по-важните забележителности на Краков, включително и двореца Вавел, ще е нужно да отделите поне два или три дни за вашия престой тук. Ако пък планирате да навлезете по-дълбоко в дебрите на града и да изследвате изцяло това, което Краков може да предложи, включително манастирите, парковете в западните предградия или пък значимите юдейски райони Казимир и Подгорже, то ще е нужно да отделите повече време. За пълнота следва да отбележим, че Краков много често се използва и като начална точка за еднодневни обиколки из района около града до намиращите се в близост забележителности.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Исторически погледнато, основаването на Краков е потънало в мистика. Според легенда, основаването на града се дължи на митичния владетел Крак, който основал града върху хълма Вавел, над пещера, в която живеел дракон. Крак се отървал от звяра, предлагайки му кожи на животни, напоени със смола и сяра, които животното погълнало. Научно погледнато обаче, археолозите са открили следи от човешко присъствие в тази част на Европа още от праисторически времена. Първите официални източници сочат, че славянски племена са се заселили по бреговете на Висла на това място през 8-ми век.

Краков

На снимката: Старият град на Краков;

Разположението на Краков до няколко важни търговски пътища, свързващи изтока и запада, включително и тези, водещи към Балтика и Киев, определят бързото развитие на града благодарение на търговския поток. До 10-ти век Краков бил важен търговски града, който е включен в набиращата сила Полска държава, чиито ранни владетели превърнали хълма Вавел в седалище на епископия, а след 1038г. и в столица на държавата. Стремглавото развитие на града обаче е спряно през 13-ти век заради нашествието на татарите, които оставят Краков в руини. Градският план, който бил установен от принц Болеслав Скромния преди избухването на войната с татарите, оцелял и бил прилаган и в бъдеще по отношение развитието на града.

Значението на Краков като център значително се разширило при управлението на крал Казимир. В допълнение към основаването на университет в града през 1364г. – най-старият в централна Европа след този в Прага – кралят успял да възстанови по-голяма част от града. Той предоставил и права на евреите да се заселват в града, с което поставил основите на изграждането на голяма еврейска общност в Краков. С настъпването на Ренесанса се потвърдило значението на Краков като важен център за обучение в Европа. Един от най-известните местни ученици, следвали в града, бил Николай Коперник.

Краков

На снимката: Площадът на Стария град;

Решението на крал Сигизмунд III Ваза да премести столицата на страната във Варшава през 1596г., последвало обединяването на Полша и Литва, било сериозен удар на Краков. Фактът, че редица коронации и кралски погребения се извършвали във Вавел за известно време след преместването на столицата, бил малка компенсация за значителната загуба на статус от града. Краков започнал да упада – процес, който бил ускорен от плячкосването на града по време на шведската инвазия през 1655-57г.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

След Разделянето и краткия период, в който Краков бил столица на малка, автономна област, известна като Свободен град Краков /1815-46г./, градът е включен в австрийската провинция Галиция. Управлението на Хабсбургите било доста либерално, особено като се отчете факта, че на областта била предоставена известна свобода и автономия през 1868г. За разлика от Варшава, която била под руско влияние, Краков се радвал на известна интелектуална и културна свобода. Градът се превърнал в притегателен център за различни подземни политически групировки, сред които бил и Йозех Пилсудски, който набирал известния Полски легион преди Първата Световна Война. В периода между 1912г. и 1914г. Краков се превърнал в база на Ленин за ръководене на международното комунистическо движение и за издаването на „Правда“. Градът обаче привлякъл и редица артисти и писатели, сред които личат имената на Ян Матейко, който създал немалко от своите произведения по времето, когато бил преподавател в местния университет.

Краков

На снимката: Олтарът на Вейт Стос в базиликата на Дева Мария – една от големите атракции на Краков;

Краткият период на независимост за Краков след края на Първата Световна Война приключва през 1939г., когато в града влизат нацистите. Много скоро градът става седалище на общо правителство, което покривало всички територии на Полша, които не били директно анексирани от Третия Райх. Ханс Франк, един от известните нацистки ръководители, се заселил в двореца Вавел, от където започнал своето управление на терор, след което множество хора /сред тях много професори/ били изпратени към концентрационните лагери. Унищожаването на еврейската общност в града, по-голяма част от която била изпратена в близкия Аушвиц /Освиенцим/, реално приключва към 1943г.

Следвоенните години в Краков не били от най-лесните. Под контрола на руснаците започнало изграждането на металодобивни и преработващи предприятия в района Нова Хута, на няколко километра източно от центъра на града. Това бил опит на руснаците да прекършат католическия и интелектуално ориентиран град и да го насочат към ново индустриално бъдеще. Планът обаче така и не успял да се осъществи. Значението на Краков като католически център се засилило особено след избора на Йоан Павел II за папа, след като дотогава той бил архиепископ в града. Все пак трябва да се отбележи, че производството в района на Нова Хута имало невероятно отрицателен ефект върху живота в Краков. Замърсяването било нетърпимо, а дори се стигнало до обявяване на Краков за „екологично бедствие през 70-те години“. От началото на 1990г. започнал обаче процес на възстановяване и почистване на забележителностите и сградите в града, в резултат на което днес Краков има съвсем друг облик.

Краков

На снимката: Барбакан – част от средновековните укрепления на града;

Най-доброто време за вашето посещение:

Пролетта и лятото са най-препоръчителните периоди за посещение на Полша и Краков. Все пак трябва да отбележим, че пролетните месеци са характеризират и с немалко като количество превалявания. Летният сезон е моментът, в който Краков е залят от туристическия поток. Слънчевите дни са най-многобройни, а през юли и август средните температури са около 25-27 градуса. С повишаване на температурите се увеличава обаче и търсенето на хотели в града – затова ако планирате посещение на Варшава през силния туристически период, добре е да помислите за резервация на място за настаняване от по-рано.

Как да стигнете до Краков:

Най-бързо може да се стигне до Краков чрез самолет, но както може да се досетите директни полети между София и Краков няма. В момента най-добрите опции в тази насока са полети на Луфтханза с прекачвания в Мюнхен или Франкфурт, като разстоянието общо се взема за около 4-6 часа /зависи от конкретния полети и място на прекачване/. Летището в Краков носи името „Йоан Павел II”, или просто Балице по името на малкото селце, разположено на около 11км. от Краков, където е позициониран аеропорта. Летището премина редица обновявания през последните години, но въпреки това е сравнително малко, така че не очаквайте някакви чудеса или многобройни кафенета, ресторанти или магазини. От летището на Краков има няколко възможности на връзка с центъра на града – автобус N192 пътува от летището до улица Basztowa, която се намира при края на Стария град, а автобус N208 прави връзката между летището и централната гара на града. Разстоянието се изминава за около половин час. На летището може да намерите и множество таксита, които ще ви заведат до центъра на града за сума между 50-80 Полски злоти. В часовете след 23.00 часа цените на таксиметровите услуги се увеличават принципно с 15%.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Централната гара на Краков, Krakow Glowny, представлява впечатляваща постройка от времето на Хабсбургите. Гарата се намира на пешеходно разстояние от Стария град на Краков. На гарата има багажно отделение, което работи 24 часа, така че там ще може да си оставите багажа при необходимост. Близо до ж.п. гарата се намира и автобусната гара на Краков.

Ако сте решили да пристигнете в Краков с автомобил, едва ли ще имате затруднения с достигането до града, защото всички пътища в Полша са добре обозначени. Дори и да нямате GPS, едва ли ще се загубите. Имайте в предвид обаче, че веднъж като влезете в Краков, ще трябва да се съобразявате с движението на трамваите из града, тесните улички, както и тежкия трафик през деня. Центърът на Краков пък е ограничен до известна степен за движение на автомобили, а местата за паркиране не са многобройни. Площадът на Стария град, както и непосредствените му околности, са изцяло забранени на превозни средства. Внимавайте къде паркирате и не рискувайте да ви поставят скоба на колата. Ако се изморите да търсите място за паркиране, може да се насочите направо към някой платен частен паркинг – такъв има на улица Starowislna 13, само на 5 минути пешеходно разстояние от центъра. Дори и тук обаче понякога местата може да бъдат кът.

Туристическа информация в Краков:

Общинският туристически офис на града заема павилион, разположен между площада на Стария град и ж.п. гарата. От тук може да получите полезна информация за места за настаняване, както и да вземете брошури с информация за местни музеи и галерии, или просто да се снабдите с карта на града. От друга страна, Културният информационен център /www.karnet.krakow2000.pl/ предоставя информация за приближаващи културни събития в града.

Краков

На снимката: Замъкът Вавел;

При посещението си в Краков и особено ако имате намерение да разгледате повече от забележителностите на града, може да помислите за закупуването на туристическа карта „Krakow Card”. Благодарене на тази карта получавате безплатен достъп до местния градски транспорт, безплатен трансфер от и до летището на Краков, както и безплатен вход до 40 музея и атракции в града. Карта за 2 дни струва 25.00 Евро, а за три дни – 30.00 Евро. Предлагат се и карти, в които е включен само безплатен достъп до обекти, но не и използване на градския транспорт – при тях цените са 17.00 Евро за 3-дневна карта /ако сте студент, цената ще бъде 15.00 Евро/. Срещу 65 Евро може да получите 3-дневна карта с включен безплатен транспорт, както и включен тур до концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Срещу същата сума от 65 Евро може да си закупите подобна 3-дневна карта, с включен тур до солната мина Величка. При закупени 5 карти получавате 5% отстъпка, а при закупени 15 карти се получават 10% отстъпка от цените.

Краков

На снимката: Катедралата на Вавел;

Транспорт:

Краков е разделен от река Висла на две части, но може да се каже, че всички заслужаващи да се видят забележителности на града са концентрирани на северния бряг на реката. В сърцето на града се издига Stare Miasto /Старият град/, където фокусът е поставен върху забележителния площад на Стария Град – Rynek Glowny. На юг от Стария град и издигащ се над брега на реката е Вавел – кралският хълм, зад който се намира старият еврейски квартал Казимир. Цялата тази зона е достатъчно компактна, че да може да я обходите и пеша. Приетите в последните години забрани на практика ограничиха достъпа до Rynek само за пешеходци, така че ще трябва да разчитате на собствените си сили при разходката из тази част на Краков.

Ако тръгнете да се разхождате из зоната, непосредствено около Стария град на Краков, ще видите сгради, които са останали незасегнати от войната. Тук модерните блокове съжителстват с красиви сгради от 19-ти век. За разглеждане на тези части на Краков може да разчитате вече на местния градски транспорт. Трамваите тук са многобройни, а и се движат до късно вечер. Линиите на трамваите често са дублирани от автобусни линии. Автобусният транспорт в Краков също е на високо ниво, като автобусите оперират до късно вечер, а между 23.00 часа и 05.00 часа има нощни линии. Автобусният транспорт е удобен и ако искате да отидете до предградията на Краков или някое от съседните малки градчета като Величка /Wieliczka/. Билети за местния градски транспорт може да си закупите от будки и магазини, където видите логото MPK, или директно от водачите на превозните средства, но в този втори случай има надценка на цената. Билет за еднократно пътуване за 1 човек струва 3.80 Полски злоти, а за две пътувания /един билет, но с две валидирания/ – 7.20 Полски злоти. В Краков се продават и билети с валидност определен период от време – от 20 минути до 7 дни. Цените варират от 2.80 Полски злоти /за 20-минутно пътуване/, през 15.00 Полски злоти за еднодневен билети, 24.00 Полски злоти за двудневен билет до 48.00 Полски злоти за 7 дни. Валидирайте билета си след качване, защото глобите са солени – 240.00 Полски злоти + цената на билета. Ако носите голям багаж със себе си, трябва да си закупите отделен билет за него /изключение правят притежателите на билет за 3, 4 и 5 дни/.

Краков

На снимката: Ще разпознаете градския транспорт на Краков по синия цвят;

Ако решите да разчитате на такси при придвижването си в Краков, очаквайте да заплатите около 7-9 Полски злоти начална такса и после по 4-5 Полски злоти на километър. Вечерно време тарифите се увеличават. Стоянки за таксита може да намерите около центъра – Pl.Sw.Ducha, Maly Rynek, Pl. Dominikanski, Pl.Szczepanski, Ul. Sienna, както и на централната гара. От таксиметровите компании, ползващите се с по-голям авторитет са Wawel Taxi /0800 666 666/ и ExpresTaxi /0800 111 111/.

На снимката: Разходката с конски впряг е една от интересните опции за обиколка из Стария град;

Храни и напитки:

Краков не е непознат на кулинарния туризъм,  като местната община е била достатъчно прозорлива, за да разбере какъв положителен ефект ще има за града, ако посетителите опитват нови храни, особено регионални храни и местни специалитети. Опитването на нови и традиционни продукти и ястия винаги е един плюс и важна част от опита на всеки посетител.

Около централния площад на Краков и особено по улица Grodzka, която води към хълма Вавел, има множество ресторанти. Добри места за хапване в Краков ще откриете и на следните улици: Slawkowska, Tomasza, Jana, Poselska и Karmelicka. Повечето ресторанти са отворени до 23:00 часа. Ако сте излезли по-късно или ви се хапне нещо в късни доби, може да опитате традиционните полски пироги /Pierogi/ от „Pierogi by night”, отворен 24 часа и намиращ се на Slawkowska 32. Друг популярен местен специалитет е „zapiekanka“, представляващ горещи багети със сирене, като може да избирате гарнитури. Най-доброто място за тях е по Plac Nowy в квартал Kazimierz на място, наречено „Endzior“. Някои други места за полски храни са Jagienka, разположено на площад J. Matejko 3 и Restauracja Stodota 47 (намира се на Florianska 47). Последното разполага с чудесна камина и сервира Zurek – националната супа на Полша, както и бира Zywiec. Опитайте също така и печена патица със сос от стафиди или пък свински джолан в мед и бира.

Краков

На снимката: Традиционната запеканка;

Една от легендарните кръчми в Краков е Piwnica Pod Baranami Jazz Club, намиращ се на Rynek Glowny 27. Много барове /клубове/ са разположени в мазета или под нивото на улицата и понякога е трудно да се видят, но ще чуете музиката, която излиза вентилационните отвори на тротоара. Ако сте вегетарианец, то в Краков ще намерите и заведения, които са специално предназначени за вегетарианци. Такива са Greenway Food for Life, намиращ се на ул. Krupnicza 22, както и Mlynek Cafe, намиращо се на улица Wolnica 7 в област Kazimierz.

Знаете ли, че:

Филмът на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“ е заснет в един от еврейските квартали на Краков, наречен Kazimierz?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Кулата на кметството;

2/ Доминиканската църква;

3/ Базиликата Дева Мария;

4/ Площад Матейко;

5/ Барбакан;

6/ Църквата Света Анна;

7/ Кралският замък Вавел;

8/ Укрепленията на Вавел;

9/ Изложба „Изгубеният Вавел“;

10/ Катедралата на Краков;

11/ Църквата на скалата;

12/ Църквата на Корпус Кристи;

13/ Старата синагога;

14/ Бенедиктинското абатство в Тинец;

15/ Улица Флорианска;

16/ Музей на Йозеф Мехофер;

17/ Националният музей;

18/ Францисканската църква;

19/ Църквата на светците Петър и Павел;

Повече информация за града може да намерите на официалния сайт: www.krakow.pl;Важно: Статията предоставя информация за полския град Краков. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, най-добро време за посещение, транспорт, заведения, традиционни храни и напитки на Краков. Статията е последно обновявана от нашия екип на 15 Март 2017г.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Краков

По-долу може да видите интерактивна карта относно Краков, Полша, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: