Кралският дворец – град Амстердам, Холандия

Кралският дворец в Амстердам, който все още се използва от време на време от холандското кралско семейство за официални церемонии, е построен първоначално като „Щадхюс” или сграда на кметството. Строителството започва през 1648г., след края на 80-годишната война с Испания. При строежа на кралския дворец в земята са забити около 14 000 пилона за полагане на основите.

Кралският дворец

На снимката: Кралският дворец в Амстердам;

Класическият дизайн, вдъхновен от Якоб ван Кампен (1595-1657г.) отразява обществените нагласи след победата на холандците. Гордостта на амстердамците е показана чрез алегорични скулптури от Артус Кюлиен (1609-68г.), които украсяват фронтоните, статуите на Франсоа и Хемони, както и камбаните.

Кралският дворец

На снимката: Част от интериора;

Изцяло величието на архитектурата на кралския дворец се вижда в голямата Бюргерзаал /Народната зала/. Въз основа пресъздаване на типичните за древен Рим зали, тази обширна и висока 30 метра зала преминава по цялата дължина на двореца. Тя се отличава с мраморен под, инкрустиран с карти на източните и западните полукълба, както и епични скулптури от Кюлиен.

Кралският дворец

На снимката: Народната зала;

Повечето от изложените мебели, включително и полилеите, датират от 1808г., когато Луи Наполеон обявява сградата за кралския си дворец.

Кралският дворец

На снимката: Обзавеждането в двореца датира от началото на 19-ти век;
Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: площад Дам, Амстердам, Холандия;

Телефон: +31 (0) 20 522 6161;

Как да стигнете до Кралския дворец:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 2, 4, 5, 9, 13, 14, 16, 17, 24, 25/;

-Чрез автомобил /има няколко охраняеми платен паркинги в непосредствена близост до двореца/;

-Пеша /на 10 минути пеша от Централната гара/;

Работно време:

Всеки ден, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Важно: Кралският дворец е отворен почти през цялата година, с изключение на дните на кралски и официални церемонии. За да сте сигурни, че дворецът ще е отворен в деня на вашето посещение, моля да проверите сайта на двореца тук: https://www.paleisamsterdam.nl/en/opening-hours?year=2016&month=06

Цени на входни билети:

Билет за възрастен- 10.00 Евро;

Билет за студенти – 9.00 Евро;

Деца под 18 години –безплатен вход;;

Притежатели на Muzeum Card- Безплатен вход;

В кралския дворец се предлагат организирани посещения за групи от 10 до 20 души;

Кралският дворец

Важно: Статията предоставя информация за кралския дворец в град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до двореца, както и повече информация за работното време за посещения и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно кралския дворец- град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около двореца в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: