Кралският дворец в Неапол, Италия

Кралският дворец в Неапол се намира в центъра на днешния модерен град. Дизайнът на двореца е дело на Доменико Фонтана. Построен е за две години между 1600г. и 1602г. за испанския крал Филип III, който обаче никога не стига до Неапол. Дворецът е разширен от следващите крале през 17 век. По неговата фасада работи Луиджи Ванвители. Той затваря някои от арките, за да подсили стените. След затварянето на арките се формирали ниши, които били запълнени от Умберто I, който поставил в тях статуи на неаполитански крале. Статуите са подредени по хронологичен ред като започват с Роджър Норманинът и завършват с Виктор Емануил II.  Сградата, която виждаме днес е претърпяла през вековете редица модификации, трансформации и реконструкции. Поради това единствено фасадата и вътрешния двор са в оригинален вид. През 1837г., след пожар, Гаетано Геновезе прави значителни промени по сградата, добавяйки неокласически елементи.

Кралският дворец в Неапол

На снимката: Кралският дворец отвън;

Кралските апартаменти заемат само половината дворец и все още са с оригинално обзавеждане. Посетителите на двореца определено няма да останат разочаровани. Мраморни декорации, стенописи и гоблени красят стаите. Особено впечатляващ е кралския кабинет, където могат да се видят бюро и две писалища, направени за Наполеон Бонапарт. Голямо стълбище с двойна рампа ще ви отведе на първия етаж, където се намира частният театър на кралското семейство. Той е построен през 1768г. от Фернандо Фуга. Параклисът от 17 век също е красиво декориран. Резбованите му дървени врати датират от 16 век, а мраморният бароков олтар е инкрустиран с аметист, ахат, злато и лапис лазули.

Кралският дворец в Неапол

На снимката: Зала от двореца;

В другата част на двореца се намират помещенията, които били предназначени за официални мероприятия. Вторият етаж се заема от Националната библиотека Виктор Емануел III. Тя е една от най-големите в Италия. В нея се съхраняват над 2 000 000 тома, сред които папируси и стари книги от Херкулан.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza del Plebiscito, Неапол, Италия;

Работно време:

Всеки ден без сряда 9:00 – 20:00 (касите затварят в 19:00)
1 януари, 1 май, 19 септември, 25 декември Затворен

Вход:

Редовна цена 4.00 евро (за лица между 25г. и 64г.)
Цена с намаление 3.00 евро (за лице между 18г. и 24г.)
Лица под 18г.; лица над 65г. Безплатно

Полезно: За посещението на двореца трябва да си отделите между 1 и 2 часа;

Важно: Страницата предоставя полезна информация за Кралския дворец в Неапол, една от големите забележителности на италианския град Неапол -историческа справка, адрес на двореца, цена на входните билети, работно време за посещения на Кралския дворец. Статията е последно обновена от нашия екип на 11 Юли 2018г.

Кралският дворец в Неапол

В случай че търсите хотел в Неапол, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Кралския дворец в Неапол, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: