Кралският дворец – град Прага, Чехия

Официална резиденция, предимно от дърво, е построена в Пражкия замък през 9-ти и 10-ти век. Точното й местоположение обаче не е документирано. През 12-ти век принц Собеслав изгражда каменен дворец в романски стил, който се издига точно до ограждащата стена. Останки от този дворец днес все още може да се видят. Дворецът е бил долепен от източната му страна до Параклиса „Вси светии”, който е осветен през 1185г.

Кралският дворец

На снимката: Входът към стария Кралски дворец;

През първата половина на 14-ти век, крал и император Карл IV разширява романската сграда, като в резултат на това се постига готически дворец със сводест интериор за държавни цели, отличаващ се с чудесни арки от северната му страна. По време на управлението на неговия син Венцеслав IV са добавени две перпендикулярни крила, а параклисът „Вси Светии” е реконструиран.

Дворецът е изоставен за цели осемдесет години по време на бурния 15-ти век. След 1483г. крал Владислав Ягиело се връща в Пражкия замък и започва последната мащабна реконструкция на двореца. Добавена е великолепната тържествена зала Владислав, при чието проектиране архитектът Бенедикт Рийд комбинира изкуството на късната готина с елементи на ренесансовия стил. Перпендикулярното дворцово крило, което носи името на сина на Владислав, Лудвиг, също е дело на Б.Рийд.

Кралският дворец

На снимката: Голямата зала;

След идването на Хабсбургите на бохемския трона, интериорът на Стария Кралски дворец е бил използван за чествания при коронация, конферентни зали, офиси и хранилища. Нови жилищни квартали са построени на запад от двореца, в южната част на дворцовия комплекса.След катастрофалния пожар, който възниква през 1541г, параклисът „Вси Светии” е възстановен. Крилото Терезия е изградено при реконструкцията на замъка през 18-ти век. През 20-ти век той е обект на преустройства, като през 1993г. крилото е адаптираното изложби на творческо изкуство.

Кралският дворец

На снимката: Залата Владислав;

От 16-ти век зала Владислав служи предимно за държавни кралски цели. Тя е била сцена на коронация, празненства и банкети, рицарски турнири и пазари с артистични и луксозни стоки. Зала Владислав все още изпълнява частично държавна функция- при изборите на президент на републиката, а освен това важни събития в политическия живот на страната също все още се провеждат тук.
В съседство на залата Владислав се намира зала Diet /Снемовна/, която чрез обзавеждането на своя интериор дава представа за начина, по който са се провеждали процесии през 1627г.

От югозападния ъгъл на залата Владислав портал води към крилото Лудвиг, където се намират офисите на чешкото канцлерство. През 1618г. втората стая на това крило става „свидетел” на началото на въстание на чешката буржоазия, когато двама управители и писар са хвърлени в канавката около замъка от прозорец на замъка. Това въстание е и първият конфликт по време на Тридесетгодишната война (1618-1648г.).

От галерията при южната стена на зала Владислав се разкрива пък красива гледка към Прага и към градината на укрепленията /Garden of the Ramparts/. Днес, при изхода на залата се намира интересното Стълбище на конниците, което е построено първоначално, за да се даде възможност на рицарите да влизат в залата със своя кон, където да могат да вземат участие в турнири. Стълбището има интересен свод с късно-готически елементи.

Кралският дворец

На снимката: Параклисът „Вси Светии“;

Параклисът „Вси Светии” е построен от Петр Парлър на мястото на стар параклис на романския дворец, който също бил посветен на всички светии. Според стари източници, църквата е пищно украсени по подобие на Сен Шапел в Париж. След големия пожар от 1541г. само периферните стени остават. В хода на нейното възстановяване църквата е удължена, достигайки до залата Владислав, като в последствие се свързва с нея чрез портал.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Praszky Hrad, Vikarska, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 224 372 423;

Как да стигнете до кралския дворец:

-Чрез трамвай /Вземете трамвай 22 до Пражкия замък или до Pohorelec. Ако се чувствате енергични и имате достатъчно физически сили, може да вземете трамвай линии 12, 18, 20 или 22  до Малостранске намести, а след това да продължите пеша по Нерудова или пък да отидете до метро станция Malostranska  и оттам да продължите пеша по стълбите на стария замък/;

-Чрез метро /линия А, станция Malostranska/;

Работно време:

Летен сезон, от 09:00 часа до 17.00 часа;

Зимен сезон, от 09:00 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Можете да посетите базиликата чрез закупувате на два вида билети:

Пражки замък- Обиколка А включва:

Катедралата „Свети Вит”, Старият кралски дворец, изложбата „Историята на Пражкия замък“, Базиликата на Свети Георги, Златната уличка с кулата Далиборка, Барутената кула;

Пражки замък- Обиколка B включва:

Катедралата „Свети Вит”, Старият кралски дворец, Базиликата на Свети Георги, Златната уличка с кулата Далиборка;

Цени на входни билети за Пражки замък-Обиколка А:

Пълен билет – 350.00 CZK;

Намален билет – 175.00 CZK;

Семеен билет – 700.00 CZK;

Цени на входни билети за Пражки замък-Обиколка B:

Пълен билет –  250.00 CZK;

Намален билет – 125.00 CZK;

Семеен билет – 500.00 CZK;

Кралският дворец

Важно: Статията предоставя информация относно кралския дворец – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до двореца, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно кралския дворец – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около двореца  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: