Кралският дворец и Националният музей на изкуствата – град Букурещ, Румъния

Най-величествената от всички сгради около площада на Революцията /Piaţa Revoluţiei/ в Букурещ е Кралският дворец /или по-правилно е да се каже бившият Кралски дворец/. Той заема по-голямата част от западната страна на площада. На това място първоначално е имало едноетажна постройка, която обаче изгоряла при пожар през 1927г. В този момент крал Карол II решил да издигне на това място нещо далеч по-впечатляващо. Околните жилища са били съборени, за да се построи нов дворец, с дискретни странични входове за улесняване на посещенията на любовницата на Карол, Магда Лупеску, както и финансистите, които били част от кликата на двойката.  Фасадата на сградата, отличаваща се с кафеникавия си цвят заради използвания при строителството камък, няма претенция да бъде елегантна, като сградата е използвана за резиденция от следвоенните ръководители на Румъния. Самият Чаушеску предпочитал вила в северните предградия на Букурещ, очаквайки завършването на собствения си дворец в центъра на града. След 1950г. бившият Кралски дворец е дом на Националния музей на изкуствата /Muzeul Naţional de Artă/, който се разполага в южното крило на сграда. По време на боевете през декември 1989г., сградата претърпява сериозни щети и е сред най-засегнатите паметници в Букурещ. Повече от 1000 произведения на изкуството са били унищожени или повредени от изстрели и вандали. След сериозна реконструкция, при която много от елементите са ремонтирани, музеят отново отваря. Днес тук има прекрасна колекция от европейско и румънско изкуство. Има отлични английски произведения.

Националният музей на изкуствата

На снимката: Бившият кралски дворец, служещ днес като Национален музей на изкуствата;

Европейската художествена галерия

Европейската художествена галерия (вход A1 на двореца) представя впечатляващ набор от произведения, обхващащи период между 14-ти и 20-ти век. Произведенията са разделени по училища и школи, като тук има чудесни картини на италиански и испански художници, включително изключителното „Разпятие” от Да Месина и красивата картина „Тъжният Христос на колоната” от Кано. Сред творбите на предимно по-малко известни художници може да се видят творби на творци като Ел Греко (Поклонението на пастирите), Рубенс (Портрет на една дама), картина на Сисли (Църквата в Море през зимата), както и Моне (Камил). Огледайте се и не пропускайте произведението на Питър Брьогел „Кланено на невинните”, което се отличава със своите детайли. Не по-малко впечатляващ е раздела за декоративно изкуство, където е изложен и един от  най-старите предмети в музея – бокал от Бавария, датиращ от 1596г.

 

Националният музей на изкуствата

На снимката: Зала от Европейската художествена галерия;

Галерия за румънско средновековно изкуство

Националният музей на изкуствата включва произведения от всеки регион на Румъния, като в намиращата се тук галерия за румънско средновековно изкуство може да се видят доста интересни произведения. Сред акцентите в първите няколко зали може да се постави фреска на Тайната вечеря. Последната датира от средата на 14-ти век и е спасена от църквата „Св. Николай” в Куртя Арджеш. Може да видите още резбовани дъбови врати от 1453г. с плитки фигуративни релефи от параклиса на манастира Снагов /последният вече не съществува/. Може да видите още добре запазени икони и стенописни фрагменти от манастирската църква в Куртя, както и някои доста красиви епитафи – богослужебни воали, бродирани върху коприна или кадифе, които обикновено се използват за религиозни шествия. Сред най-запомнящите се предмети са парчета от разкошно позлатения Кивитос /съд за подаръци/ във формата на православен храм, който е предоставен на манастира Хорезу от Константин Бранковеану, както и някои изящни, миниатюрни дърворезбовани кръстове от Молдавия, които се отличават със своите детайли, изобразяващи обикновено сцени от живота на Христос. Що се отнася до по-крайните зали на галерията, заслужава да се видят вратата на църквата и иконостаса от двореца Котрочени, както и дърворезбован иконостас от Бранковеану от манастира Арнота. Над всички тези неща обаче може да се каже, че се извисява 6-метровия иконостас, издълбан от орех, взет от църквата на принц Шербан в Букурещ. Изработката е необикновена, обърнато е внимание и на най-малките детайли при ангелите и херувимите, двуглавия орлите и воини на коне.

Националният музей на изкуствата

Националният музей на изкуствата

На снимките: Галерия за средновековно румънско изкуство;

Галерия за румънско модерно изкуство

На втория етаж се намира галерията за румънско модерно изкуство, която се отличава с произведения на най-добрите местни творци от 19-ти и 20-ти век, сред които Аман, Андсрееску и Паладу, както и най-почитаният художник на Румъния Николае Григореску. Може да видите някои от неговите най-добри творби: „Турчинът”, „Еврей с гъска”, „Циганка от Гергани”, „Шпионин”. Тук има и произведения на скулптурата, дело на Щорк, Пачурея и Константин Бранкузи – един от най-известните творци на Румъния. Сред неговите произведения може да видите мраморната глава на спяща жена, бронзова статуя на молещ се човек, както и издълбаната във варовик „Мъдростта на Земята”.

Националният музей на изкуствата

На снимката: Тронната зала в двореца;

Националният музей на изкуствата

На снимката: Зала в Националния музей на изкуствата;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: 49-53, Calea Victoriei, 70101 Букурещ, Румъния;

Телефон: +40 21 31 33 030;

Работно време:

Отворен от сряда до неделя

От 11.00 часа до 19.00 часа (в периода май – септември)

От 10.00 часа до 18.00 часа (в периода октомври – април)

Затворен в понеделник и вторник, както и на следните празници: 1-ви и 2-ри януари, Великден, Петдесетница и понеделник на Петдесетница, 1-ви май, 15-ти август 30-ти ноември, 1-ви, 25-ти и 26-ти декември;

Гишетата за билети и музейния магазин затварят 30 минути преди затварянето на музея;

Може да посетите и двора на музея:

От понеделник до вторник, 9.00 часа до 16:30 часа;

От сряда до неделя, 9.00 часа до 18:00 часа;

Специални късни допускания:

Крилото с Националната галерия (включително временни изложби) е отворено всеки последен петък на месец до 22:00 часа;

Европейската художествена галерия е отворена всяка последната събота на месеца до 22.00 часа. Последен вход в 21.30 часа;

Цени на входни билети:

Билет за Галерия на Европейското изкуство – 8.00 Леи;

Билет за Галерия на румънското средновековно изкуство и румънското съвременно изкуство – 10.00 Леи;

Комбиниран билет – 15.00 Леи;

Как да стигнете до забележителността:

-Чрез метро /станции Piaţa Romană или Universitate/;

-Чрез автобус /станции Sala Palatului, Stirbei Vodă – ако ползвате линия 178; станция Luterană – ако ползвате линии 126, 368; станция Bd. Н. Bălcescu – ако ползвате линии 122, 268, 300, 368; станция Universitate – ако ползвате линии 122, 137, 336, 601/;

-Чрез тролейбус /Станции Grădina Cişmigiu или Universitate – линии 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91, 92/;

-Чрез автомобил / Паркинг: Sala Palatului, Hilton Hotel, Piaţa Revolutiei/;В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Кралският дворец и Националният музей на изкуствата

Важно: Статията предоставя информация за Кралския дворец и Националния музей на изкуствата – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, информация за работно време за посещения и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Кралския дворец и Националния музей на изкуствата – Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: