Кралският манастир Ел Ескориал

Кралският манастир Ел Ескориал е била най-голямата испанска сграда по време на Ренесанса. Със своята правоъгълна форма и доста суров вид, сградата отвън прилича повече на затвор, отколкото на дворец. Построен между 1563г и 1584г. за отбелязване на победата срещу французите в битката при Сан Куентин на 10 август 1557г. (денят на Сан Лоренцо), сградата е първоначално дело на Хуан Баутиста де Толедо, макар че по-голямата част от работата е извършена от неговия ученик Хуан де Херера, който обира лаврите за проекта. Фелипе II планирал комплекса като манастир и мавзолей, в който смятал да живее като монах и откъдето да управлява света. Следващите испански монарси не били готови обаче да водят толкова аскетичен живот, поради което последвало разширяване на двореца и декорирането по доста богат начин на различни негови части. За да успеете да видите всичко вътре, а то не е никак малко, добре е да се приготвите за една по-ранна визита. Независимо че задачата ви няма да е лека, посещението тук определено си заслужава.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Кралският манастир Ел Ескориал;

Посещенията в кралския манастир Ел Ескориал през последните години станаха далеч по-спокойни, защото вече може да използвате билета си /закупен на входа за посетители/ и да посетите отделните части на комплекса по предпочитан от вас начин. За да избегнете тълпите може би ще е добра идея да избягвате посещения в сряда, както и точно преди обед. Добра отправна точка за начало на обиколката е западният вход, който е традиционен главен вход. Над него се намира огромната статуя на Сан Лоренцо, който държи решетката, на която е бил измъчван.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Входът със статуята на Сан Лоренцо;

Влизайки вътре ще попаднете в прекрасната Библиотека, украсена с чудесни рафтове на Херера, които отговарят на архитектурата, и фрески на Тибалди и неговите ученици, разкриващи седемте Либерални изкуства. Сред колекциите на библиотеката се намира датиращите от 10-ти век Codex Albeldensis – личният дневник на Света Тереза, няколко чудесно създадени арабски ръкописи и флорентински планетариум от 1572г., който демонстрира движението на планетите според системите на Птолемеите и Коперник. Зад библиотеката се намира дворът на кралете /Patio de los Reyes/, кръстен така заради на шестте статуи на крале на Израел, които може да видите на фасадата на базиликата точно отсреща.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Библиотеката;

Влизайки в базиликата сигурно ще ви направи впечатление плоския свод, който изглежда сякаш нищо не го поддържа. Обърнете внимание и на бялата мраморна статуя на Христос, дело на Бенвенуто Челини, която е докарана тук чак от Барселона. Източната страна на базиликата е декорирана от италиански художници – скулптурите са дело на баща и син Леоне и Помпео Леони, които също са отговорни и за двете групи от скулптури на Карлос V със семейството му и Фелипе II с три от съпругите му. Интересно е, че Мария Тюдор не присъства тук. Счита се, че реликвариите около олтара съдържат телата на десетима светци, както и 144 глави и 306 ръце и крака.

Кралският манастир Ел Ескориал

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимките: Базиликата и статуите, които може да видите на фасадата;

Ризницата /Sacristía/ и залите на съвета /Salas Capitulares/ са мястото, където се съхраняват много от религиозните съкровища на манастира, включително картини на Тициан, Веласкес и Хосе Рибера. Зад ризницата стълбище води към Кралския Пантеон – място за полагане на всички испански монарси след Карлос V, с изключение на Фелипе V и Фернандо VI. Покойните монарси се намират в позлатени мраморни гробници. Кралете са положени от едната страна, а съпругите им – от другата. Точно над входа е „Pudridero Real“ – отделна стая, в която телата на починалите били оставяни да гният за около 20 години преди скелетите им да бъдат преместени. Децата на кралските особи са полагани в „Пантеон де лос Инфантес“.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Кралският пантеон;

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Пантеон де лос Инфантес;

Това, което е оцеляло от колекцията от предмети на изкуствата в Ел Ескориал – творби на Бош, Жерар Дейвид, Дюрер, Тициан, Зурбаран и много други, които не са били преместени в музея Прадо в Мадрид – днес се съхранява в елегантен комплекс от стаи, известни като Новите музеи /Museos Nuevos/. Не пропускайте да разгледате Залата на битките /Sala de las Batallas/ – става дума за доста дълга галерия, по протежението на която има поредица от картини, посветени на важни на Испания битки.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Базиликата отвътре;

В края на обиколката ще стигнете и до изненадващо скромните Кралски апартаменти /Salones Reales/, където са разположени доста строгите на външен вид помещения, използвани от Фелипе II. Тук все още може да се видят стола на краля и неговия смъртен одър. Ако си направите резервация за някоя от обиколките с екскурзовод, ще може да посетите и двореца на Бурбоните /Palacio de los Borbones/. Тук ще може да видите как са живели наследниците на Фелипе, а именно далеч по-бляскаво от своя наследодател. Тези помещения заемат североизточния ъгъл на комплекса.

Кралският манастир се слави и с няколко чудесни вътрешни двора, сред които ще може да се разходите. Най-забележителен е Големият двор /Claustro Grande/, където има фрески на Дева Мария, дело на Тибалди. В близост се намира и градините на двора на Евангелистите.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Дворът на Евангелистите;

На около 3 км. извън града се намира Столът на Фелипе /Silla de Felipe/ – стол, издълбан в скалата, с прекрасна гледка към манастира-дворец. Счита се, че кралят е сядал тук и е наблюдавал изграждането на манастира. До тук може да се стигне пеша, като се следва пътека през арките зад главния вход на манастира към библиотеката. Когато пътеката започне да се спуска, трябва да продължите наляво, след това да пресечете пътя и да следвате знаците. Ако имате кола, поемете по път M-505 в посока към Авила /Ávila/ и след около 3 километра ще видите знак.

Кралският манастир Ел Ескориал

На снимката: Столът на Фелипе;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Av Juan de Borbón y Battemberg, 28209 Сан Лоренцо де Ел Ескориал, Испания;

Телефон: +34 918 905011;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 10.00 Евро;

Намален билет – 5.00 Евро /студенти до 25 години; пенсионери над 65 години; лица от 5 до 16 години/;

Безплатен вход за лица до 5 години;

Работно време за посещение:

Октомври-март, от вторник до неделя: 10.00 часа до 18.00 часа;

Април-септември, от вторник до неделя: 10.00 часа до 20.00 часа;

Затворено в понеделник;

Затворено още на: 1-ви януари, 6-ти януари, 1-ви май, 24-ти декември, 25-ти декември и 31-ви декември;

Как да стигнете до манастира, ако пътувате от Мадрид:

-Чрез автобус /линии 664 и 661 от станция Монклоа/;

-Чрез автомобил /карайте по магистрала А-6 до Лас Розас, преди да продължите по М-505; или карайте по А-6 до връзката с М-600/;

-Чрез влак /местен влак C-8 от станция Аточа в Мадрид ще ви отведе до Сан Лоренцо де Ел Ескориал/;

Очаквана продължителност на посещението: между 2 и 3 часа;
Важно: Статията предоставя информация за кралският манастир Ел Ескориал в Сан Лоренцо де Ел Ескориал, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, как да стигнете до манастира, какво да видите, информация за работно време и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Ноември 2017г.

Търсите хотел в град Сан Лоренцо де Ел Ескориал?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Кралският манастир Ел Ескориал

По-долу може да видите интерактивна карта относно кралския манастир Ел Ескориал в Сан Лоренцо де Ел Ескориал, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: