Кралският музей и музеят на Шотландия – град Единбург, Шотландия

Застанали една до друга на Чеймбърс Стрийт /Chambers Street/ в Единбург, Кралският музей и музеят на Шотландия няма как да бъдат по-различни един от друг като архитектура на сградите. По-старият от музеите, Кралският музей, е голям Викториански дворец. Проектиран от капитан Франсис Фоук, част от Кралските инженери, Кралският музей  е завършен през 1888г. Въпреки че е в началото сградата е служила като индустриален музей, с течение на времето колекцията бива разширена и в нея са включени редица интересни предмети, вариращи от препарирани животни до етнографски и технологични елементи. Всички те са показани в стаи, водещи настрани от централната зала. С разширяването на колекциите не останало място за излагане пред публика на впечатляващите шотландски антики. Поради тази причина последните били изложени в неподходящи помещения в Националната Портретна Галерия на Куин Стрийт /Queen Street/ или са били скрити напълно в склада. Още през 1950 г. са изготвени препоръки да се построи нова сграда, която да стане дом на тези исторически богатства на Шотландия.  Правителството не дава финансиране за проекта, поне не преди 1989г.

Кралският музей

На снимката: Сградата на Музея на Шотландия;

Работата по изграждането на нова сграда на Чеймбърс Стрийт започна през 1993г., като строителството продължава пет години. Резултатът е Музеят на Шотландия, отличаващ се с интересен дизайн, дело на архитектите Гордън Бенсън и Алън Форсайт. Музеят отваря врати през декември 1998г.

Кралският музей

На снимката: Кралският музей – по-старият от двата музея;

Описван като една от най-важните сгради, издигнати в Шотландия през втората половина на 20-ти век, музеят разказва историята на страната, като се започне с нейната геология и естествената история. След това се проследява историята на първите заселници по земите на Шотландия, преминава се през вековете когато Шотландия е била независимо кралство и се стигне до последните новости на индустриализацията. Тук са изложени и някои наистина впечатляващи предмети, между които и жезълът на Свети Филан, за който се казва, че е стоял над главите на шотландските войници в битката при Банокбърн през 1314г. Може да се види и мощехранилницата „Monymusk”, датираща от около 800г. В нея се намират останките на християнската мисионерка Св. Колумба.

Кралският музей

На снимката: „Monymusk“;

Полезна информация тази забележителност:

Адрес: Chambers Street, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 247 4422;

 Как да стигнете до Музея на Шотландия:

-Пеша /музеят се намира в близост до моста Джордж IV и на 10 минути пеша от централната гара на Единбург/;

-Чрез автобус  /редовна линия N9/;

-Чрез велосипеди /можете да оставите вашето колело на специално предназначение места на ул. Чеймбърс/;

-Чрез автомобил /можете да паркирате на самата улица, където паркирането е платено, или в някой от близките частни паркинги/;

Работно време на Музея на Шотландия:

Всеки ден, от 10.00 часа до 17.00 часа;

На Боксинг дей /Boxing Day/: от 12.00 часа до 17.00 часа;

Нова година: от 12.00 часа до 17.00 часа;

Затворен на 25-ти декември;

Цена на входните билети:

Вход свободен, но даренията са добре дошли!

Важно:

Някои части на Музея на Шотландия са затворени за публика, защото се подготвят нови изложбени пространства в момента;
Кралският музей

Важно: Статията предоставя информация за кралския музей и музея на Шотландия в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до сградите, информация за работно време за посещения и за организирани турове в музея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно кралския музей и музея на Шотландия в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музеите, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до сградата на кралския музей и музея на Шотландия: