Крепостта Хохензалцбург – град Залцбург, Австрия

Извисяваща се високо над Залцбург, някога най-могъщата крепост в Централна Европа, крепостта Хохензалцбург отдалече привлича вниманието на  туристите. Името му в буквален превод означава висока крепост, което е обяснимо поради факта, че той еднолично доминира небето над града и се е превърнал в негов символ. Със своите 250 метра дължина и 150 метра широчина, тази средновековна крепост и до ден днешен впечатлява с размерите си.

Крепостта Хохензалцбург

На снимката: Крепостта и железницата, с която се стига до нея;

Строителството му започва през 1077г. от Герхард фон Залцбург. Първоначално впечатляващата крепост е представлявала обикновен двор с дървена ограда, предназначена да отблъсква набезите на Свещената Римска Империя.  По време на управлението на Конрад Първи започнало разширяването на замъка. Първо била добавена каменна кула, а в следващите няколко века територията на Хохензалцбург заела цялата горна част на хълма. По време на унгарските войни архиепископ Леонард Койчах заповядва над входа на замъка да бъде поставен лъв, държащ цвекло, който и се превръща в негов символ.  Хохензалцбург остава един от малкото австрийски замъци, които никога не биват превзети. През 16в. той служи като затвор. Днес обаче е превърнат в интригуващ музей, до който се стига чрез въжена линия, състоящата от няколко кабинки. Само за няколко секунди тя отвежда посетителите на върха на хълма, откривайки пленителна гледка към града.

Крепостта Хохензалцбург

На снимката: Дворецът е превърнат в музей, където могат днес да бъдат видени множество картини и оръжия;

Полезна информация за забележителността: 

Работно време:

Януари – Април, Октомври-Декември 9.30 – 17.00
Май – Септември 9.00 – 19.00
Коледни празници и около Великден 9.00 – 18.00

Последният вход е 30 минути преди затваряне.

Цени на входните билети:

Крепостна карта: тя включва билет на въжената линия (отиване и връщане), билет на посещение за крепостта, обиколка с аудио-гид и посещение на крепостния музей.

Възрастни 15.50  евро
Групи от 10 човека или повече 14.30 евро
Младежи (6 – 15г.) 8.80 евро
Младежки групи 8.10 евро
Семеен билет (2ма възрастни и до 5 деца под 15г.) 34.40 евро

Полезно: Ако възнамерявате да посетите крепостта, може да си закупите билетите и онлайн, като при закупуване онлайн ще вземете билети на по-ниски цени в сравнение с тези, които бихте закупили на място на касите на обекта. Намалението варира между 4 и 8.20 евро в зависимост от вида билет, така че определено си заслужава. По-евтини билети може да си закупите и ако сте решили да посетите крепостта преди 10.00 часа сутрин – това са т.нар. билети „Early Bird“, при които спестявате около 2.00 Евро средно на билет.

 Адрес: Monchsberg 34, 5020 Залцбург, Австрия;
Важно: Страницата предоставя полезна информация за крепостта Хохензалцбург в австрийския град Залцбург – историческа справка,  адрес на крепостта, цена на входните билети, работно време. Статията е последно обновена от нашия екип на 17 Юли 2018г.

Крепостта Хохензалцбург

В случай че търсите хотел в Залцбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно крепостта Хохензалцбург – Залцбург, Австрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: