Крепостта Калемегдан – град Белград, Сърбия

Издигаща се над мястото, където се срещат реките Сава и Дунав, крепостта Калемегдан („кале” означава крепост, а „Meydan” означава поле) е една от най-стратегическите точки в Югоизточна Европа, за която са се водили немалко битки. Мястото първоначално било окупирано от келтите, а след това е допълнително укрепено от средновековните владетели на Сърбия. Крепостта Калемегдан бива значително разширена по време на османската и австро-унгарската окупация, като е превърната в обширен комплекс от сгради, отличаващ се със смесването на различни архитектурни стилове. Днес това е най-популярният парк в Белград, предлагащ гледка към река Дунав от своите бастиони.

Калемегдан

На снимката: Крепостта Калемегдан, погледната от високо;

Има няколко основни обекта в рамките на крепостта, които заслужават вашето внимание. Портата на император Карл VI, представляваща триумфална арка, е изградена тук от австрийците след превземането на Белград през 1718г. Друга интересна порта, портата Леополд, намираща се на източната страна на крепостта, е построена в чест на австрийския император Леополд I, който превзема за кратко Белград през 1680г.

КалемегданНа снимката: Портата Зиндан;

 

Заслужава да обърнете внимание и на кулата Небойша, известна още като „Кулата на смелите”. Това е конструкция от 15-ти век в шестоъгълна форма, която била използвана като тъмница по време на османското управление.

Калемегдан

На снимката: Гледка към паметника „Победителят“ и мястото, където Сава и Дунав се срещат;

В рамките на крепостта може да видите паметника „Победителят” – една от най-известните творби на хърватския скулптор Иван Мещрович. Издигнат е през 1928г. в чест на десетата година от края на Първата Световна война. В рамките на парка може да видите и още една творба на Мещрович, посветена на Франция. Тя изобразява къпеща се фигура. Паметникът е построен в чест на френските войски, които играят важна роля в освобождението на Сърбия през 1918г.

Калемегдан

На снимката: „Победителят“, дело на Мещрович;

Обърнете внимание и на параклис „Света Петка”. Построен през 1937г., този параклис се издига на мястото на свещен извор, свързван със Света Петка – покровителка на семейството. Изворът се смята, че има чудотворна сила. Освен това се смята, че мощите на Света Петка са били държани в църква на това място през Средновековието.

Калемегдан

На снимката: Църквата „Ружица“;

Полезна информация за крепостта Калемегдан:

Адрес: Теразие 3, 11000 Белград, Сърбия;

Телефон: +381 (0) 11/26 20 685; +381 (0) 11/26 33 747;

Работно време на различни обекти в рамките на крепостта:

Работно време на Часовниковата кула:

Понеделник – Неделя, от 11.00 часа до 19:00 часа;

Работно време на Римския кладенец:

Понеделник – Неделя, от 11.00 часа до 19.00 часа;

Работно време на кулата Небойша:

Понеделник – Неделя, от 11.00 часа до 19:00 часа;

Цени на входни билети:

Билети за часовниковата кула: Основен билет – 80.00 RSD; Намален билет за възрастни хора и ученици – 40.00 RSD;

Билети за римския кладенец: Основен билет – 120.00 RSD; Намален билет за възрастни хора и ученици – 60.00 RSD;

Билети за кулата Небойша: Основен билет – 200.00 RSD; Намален билет за възрастни хора и ученици – 100.00 RSD;

Как да стигнете до крепостта:

-Чрез автомобил /паркинг за автомобили може да намерите на изхода на крепостта откъм портата Леополд/;

-Чрез трамвай /Линия N2 /;В случай че се нуждаете от хотел в Белград, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Крепостта Калемегдан

Важно: Статията предоставя информация за крепостта Калемегдан в Белград, Сърбия. Тук ще намерите полезна информация за крепостта, какво може да видите в нея, както и полезна информация за работно време и цени на билети за отделни обекти в крепостта Калемегдан. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно крепостта Калемегдан в Белград, Сърбия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на крепостта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.