Круизни дестинации: Аячо /остров Корсика/, Франция

Корсика може да е четвъртият по големина остров в Средиземно море и част от Франция, но посещението на това място е доста по-различно от посещение на Френската Ривиера или всяка друга част на Франция. Населението на острова не е от френски произход. Местните жители са по-близки в културно отношение до италианците, но в никакъв случай не може да се каже, че са изцяло като своите близки италиански съседи. Много корсиканци отдавна искат да имат своя собствена независима държава и все още има агитации в тази насока от време на време. За щастие, по време на протестите насилието е рядко и никога не е насочено към туристи и посетители. Все пак имайте в предвид, че местните са доста чувствителни на тази тема и затова ви препоръчваме да се въздържате от изказвания, които биха показали, че считате местните за французи.

Аячо

На снимката: Аячо, Франция;

Корсика е планински остров, който се разпростира на около 100 мили от север на юг и то без да се смята в тази цифра тясна част в североизточния край, която се простира на още 20 мили. Островът е широк средно около 40 мили. Поради тези размери, независимо че повечето от круизните кораби спират в пристанището на Аячо, лесно ще може да се разходите и до други точки на острова. Други интересни пристанища на острова, за които може да намерите информация в отделни теми, включват Калви, Бонифацио, Порто-Викио и Бастия.)

Пристигане в Аячо:

Пристанището в Аячо може да приеме кораби с дължина до 650 фута, което означава, че по-големите кораби трудно биха могли да акостират тук и посетителите се извозват до града с по-малки корабчета. След като пристигнете на пристанището, ще се озовете само на няколкостотин метра от центъра на града.

Аячо

На снимката: Круизният терминал в Аячо;

Туристически информационен офис: 1 Place Foch, Hotel de Ville /сградата на общината/, телефон: (04) 9551 5303.

Как да се придвижите из Аячо:

В Аячо е лесно да се достигне до всички атракции пеша, защото повечето интересни забележителности се намират в близост една до друга, на разстояние от няколкостотин метра. За тези от вас, които не обичат ходенето, винаги има таксита на разположение. Местните таксиметрови шофьори с удоволствие ще ви вземат за екскурзии във вътрешността на острова, макар че това удоволствие ще ви струва немалко пари, отколкото организирани екскурзии. В Аячо се предлагат доста  разнообразни екскурзии, така че има по нещо за всеки вкус. За обиколка из града и острова може да си наемете и автомобил, макар че тук колите под наем не са никак евтини. Трябва да имате в предвид, че пътищата са доста тесни, с немалко завои. Не се препоръчват за хора с малко опит зад волана.

Еднодневна разходка из Аячо:

Забележителностите в Аячо не са чак толкова много на брой, като лесно могат да бъдат разгледани в рамките на половин ден. Това означава, че след това ще имате достатъчно време да се разходите из вътрешността на остров Корсика. Ако слезете от круизния кораб рано сутринта, то може да ви бъде интересно да разгледате цветния и ароматен пазар за храни, разположен на площада Кампинчи. Пазарът се провежда всеки ден, с изключение на понеделник. Аячо е известен като родно място на Наполеон и този факт ще ви бъде напомнян по различен начин постоянно по време на вашия престой. В допълнение към множеството негови статуи, в града ще може да посетите и къщата на Наполеон /Maison Bonaparte/, разположена на улица St. Charles. Къщата е скромна като структура и архитектура, но това е именно мястото, където той се е родил и израснал. Salon Bonaparte е чудесен музей за императора и се намира в сградата на кметството /Hotel de Ville/. Салонът се отличава със своите големи портрети на цялото семейство Бонапарт. Доста други интересни колекции, свързани с Наполеон, са разположени в Музей Феш, както и други неща, включително и колекция с предмети на изкуството. Този музей се намира на улица Феш 50 и е отворен всеки ден, с изключение на вторник. В близост се намира и императорският параклис /Chapelle Impеrial/, построен от Наполеон III през 1857г. В него трябвало да бъдат положени всички представители на рода Бонапарт, но най-важният от тях е положен в дома на инвалидите в Париж. В южния край на града, на юг от пристанището, може да се види внушителната цитадела. Въпреки че не е отворена за посещения, масивната крепост е впечатляваща отвън. Ако не ви е писнало от посещение на музеи, може да разгледате и Музея Бандера, който е посветен на корсиканската военна история. Музеят се намира на 1 Rue Général Levie, като е отворен от понеделник до събота, от 9.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 18.00 часа.

Аячо

На снимката: Музеят на Бонапарт;

Аячо

На снимката: Императорският параклис отвътре /Chapelle Imperiale/;

Както отбелязахме по-горе, Аячо е изпълнен със статуи на Наполеон. Най-важната и известна сред тях е статуята на Наполеон, намираща се на площад Аустерлиц. Това е реплика на статуята на Наполеон пред дома на инвалидите в Париж. На площад Палмиер също има статуя, която е оградена от четири лъва. В близост се намира и друг паметник на императора, където той е възседнал кон, заобиколен от четиримата си братя. Имайте в предвид, че Наполеон е доста почитан във Франция, като това важи в пълна сила най-вече за Корсика. Ако искате да направите добро впечатление сред местните, говорете в положителна светлина за този известен французин.

Аячо

На снимката: Статуята на Наполеон на площад Аустерлиц;

Аячо

На снимката: Конна статуя на Наполеон, обградена от фигурите на неговите братя;

След като завършите обиколката из забележителностите на Аячо, можем да ви препоръчаме просто да се разходите из града и да усетите неговия дух. Животът тук не се е променил много през последните няколкостотин години в доста отношение.

Аячо

На снимката: Плаж Санта Джулия;

Разходка из вътрешността на Корсика:

Обиколката из вътрешността на Корсика е чудесен начин да прекарате половин или цял ден. Един от начините да опознаете острова е като се качите на корабче, обикалящо бреговете на острова. По време на такива организирани екскурзии ще може да посетите малки острови и да видите чудесната местна природа, природни резервати и бели скали. Корсика е планински остров, като най-високата му точка се издига на около 8800 фута / около 2600 метра/.

Аячо

На снимката: Плаж в южна Корсика;

Голяма част от вътрешността на Корсика се заема от Регионалния природен парк, където освен планински пейзажи и чудни гледки към морето, ще може да видите и няколко зашеметяващи клисури. Най-известната от тях е клисурата Прунели. На път към клисурата може да спрете при красивото езеро Тола и да се полюбувате на чудни гледки. Клисурата Спелунка също е много живописна. Най-красивите местни пейзажи обаче се намират около крайбрежното градче Порто, където може да видите поредица от скали от червен гранит, известни като Каланчес от Пиана. Скалите приличат доста на известните скали от Дивия запад в Америка, които може би сте гледали по уестърн филмите.

Аячо

 

На снимката: Кулата на генуезците при малкото пристанище Порто;

Остров Корсика е известен район за производство на вино, като голяма част от организираните турове из острова спира в някоя от местните изби. Същите може да посетите и самостоятелно, ако обикаляте острова сами.

Пазаруване:

Аячо трудно може да се определи като рай на пазаруване, но все пак предмети от традиционните корсикански занаяти могат да бъдат чудесен сувенир. Опитайте магазините по Passage Guinguetta за най-добрия избор и разумни цени на покупките.
Спорт и развлечения:

Едва ли ще посетите Корсика и Аячо за да спортувате, но все пак сме длъжни да отбележим, че мястото предлага добри опции в тази насока- каране на кану-каяк, рафтинг и други подобни спортове се практикуват в планинските реки, а отделно от това се предлагат лодки под наем за любителите на ветроходството.

Полезна информация за забележителности в Аячо:

1/ Къщата на Бонапарт /Maison Bonaparte/:

Адрес: Musée National de la Maison Bonaparte, Rue Saint-Charles, 20000 Аячо;

Телефон: 04 95 21 43 89;

 Как да стигнeте до къщата на Бонапарт:

-Чрез автобус /линии 1, 2, 3, 4, 5 и 7 до спирка Катедрала/;

Цени на входни билети:

Билет за възрастен – 7.00 Евро;

Намален билет – 5.00 Евро /за групи и за хора на възраст между 18 и 25 години, които са жители на ЕС/;

Работно време:

1-ви април – 30-ти септември, от 10.30 часа до 12.30 часа и от 13.15 часа до 18:00 часа;

2/ Салон Наполеон /Salon Napoléonien/;

Адрес: Avenue Antoine Serafini, 20000 Аячо (Южна Корсика), Франция

Телефон: 04 95 51.52.53

Работно време:

Лято (15-ти юни до 15-ти септември), от 9.00 часа до 11.45 часа и от 14:00 часа до 17.45 часа;

Winter (16-ти септември до 14-ти юни), от 9.00 часа до 11.45 часа и от 14:00 часа до 16.45 часа;

През цялата година: затворен в събота и неделя, на официални празници и по време на официални приеми.

Цени на входни билети:

Билет за възрастни -2.80 Евро;

Намалеа билет – 1.50 Евро;

Безплатен вход за хора под 15 години;

3/ Музей Феш /Musee Fesch/;

Адрес: 50-52 Rue Cardinal Fesch Аячо 20000;

Телефон: + 33 (0) 4 95 26 26 26;

Работно време:

От 1-ви октомври до 30-ти април, музеят е отворен:

Понеделник, сряда и събота, от 10:00 часа до 17:00 часа;

Четвъртък и петък,  12:00-17:00 часа;

Неделя, от 12.00 часа до 17:00 часа, през 3-тия уикенд на месеца.

Музеят е затворен във вторник;

От 2-ри май до 30-ти септември, музеят е отворен:

Понеделник, сряда и събота от 10:30 часа до 18:00 часа;

Четвъртък и неделя, 12:00-18:00 часа;

Петък, 12:00-18:00 часа (С изключение на юли и август: 12:00-20:30 часа)

Музеят е затворен във вторник;

Музеят е затворен и на следните празници:

Коледа; Нова година; Вси светии, 1-ви Ноември; 11-ти Ноември, 18-ти Март, Велика Неделя, както и на 1-ви Май;

Цени на входни билети:

Крайна цена: 8.00 Евро;

Намален цена: 5.00 Евро;

4/ Императорският параклис /Imperial Chapel/;

Адрес: 50-52 Rue Cardinal Fesch – Аячо 20000;

Телефон: 04 95 21 48 17

Работно време:

Пролетен график /1-ви април до 30-ти юни/:

Отворен всеки ден без понеделник;

Понеделник следобед,  от 13.00 часа до 17.15 часа;

Вторник до неделя, от 9.15 часа до 12.15 часа и от 14.15 часа до 17.15 часа;

Летен график /1-ви юли – 30-ти август/:

Отворен всеки ден без понеделник. Понеделник следобед, от 13.30 часа до 18.00 часа;

Вторник до петък, от 9.00 часа до 18:30 часа без прекъсване;

Петък вечер от 21.00 часа до полунощ;

Събота и неделя, от 10.30 часа до 18.00 часа;

Есенен график /1-ви Септември – 30-ти Септември/:

Отворен всеки ден без понеделник

Понеделник следобед,  от 13.00 часа до 17.15 часа;

Вторник до неделя, от 9.15 часа до 12.15 часа и от 14.15 часа до 17.15 часа;

Зимен график  /1-ви Октомври- 31-ви Март/:

Затворен неделя и понеделник;

Вторник до събота, от 9.15 часа до 12.15 часа и от 14.15 часа до 17.15 часа;

 Цени на входни билети:

Обикновен билет –  1.50 Евро;

Намален билет – 0.75 Евро;

Аячо

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Аячо, остров Корсика, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за пристанището на Аячо, както и план за разглеждане на забележителностите на Аячо и Корсика. Статията е последно обновявана от нашия екип на 16 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Аячо, остров Корсика, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града и острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: