Круизни дестинации: Аликанте и Картахена, Испания

Градовете Аликанте и Картахена са разделени от само 75 мили, като спирка в едно от двете пристанища може да ви позволи да разгледате и другото. По принцип днешните круизни линии не предлагат спиране и на двете места в рамките на един круиз. Аликанте е с население от около 300 000 души, като е по-голямото от двете пристанища. Определено Аликанте може да ви предложи и доста повече от гледна точка на забележителности, отколкото Картахена. От друга страна обаче Картахена има едно друго предимство- близостта й с град Мурсия. Мурсия отстои само на 50 км. от Картахена, като се предлагат екскурзии и до тази интересна дестинация.

Аликанте и Картахена

На снимката: Поглед към Аликанте и пристанището на града;

Пристигане:

Ако сте избрали Аликанте като част от вашата круизна обиколка, то трябва да знаете, че пристанището на града е изключително модерно и може да приеме дори най-големите кораби, като разполага с три големи кея. Отделно от това, пристанището не е далеч от главната, централна част на града, около която са съсредоточени повечето от забележителностите.

Ако сте се спрели на Картахена като град, в който искате да минете с круизен кораб, то трябва да знаете, че двата кея на града могат да приемат всякакви кораби, с изключение на най-големите круизни кораби. Пристанището тук е на около 2 км. от центъра на града, като може лесно да се придвижите пеша или да използвате услугите на такситата, които чакат пред терминала.

Аликанте и Картахена

На снимката: Пристанището на Аликанте;

Туристически информационен офиси: Аликанте: Avendida Portugal 17, 965-929-802; Картахена: Plaza Almirante Bastarreche, 968-506-483;

Как да се придвижите из Аликанте и Картахена:

 Аликанте е удобно пристанище за любителите на пешеходните разходки. Въпреки че градът е доста разпръснат, почти всички забележителности тук се намират в близостдо терминала за круизни кораби. Същото може да се каже, че важи и за Картахена. Ако не обичате да ходите продължително, може да си вземете такси. В случай че планирате пътуване до Мурсия или до друго място в района, може да си наемете автомобил под наем. По-голямо разнообразие в тази насока може да се намери в Аликанте.
Еднодневна разходка из Аликанте:

Определено разходката ви из Аликанте, след слизане от круизния кораб, ще започне от големия крайбрежен булевард, носещ името Explanada de Espana. Палмови дървета и страхотна гледка към пристанището допълват удоволствието от разходка по алеята. На север от крайбрежната алея, в центъра на града, се намират няколко интересни местни забележителности. Първата от тези забележителности е Музеят за изящни изкуства (Museo de Bellas Artes), разположен в имение от 18-ти век , намиращо се на Calle Gravina. Друг интересен музей е Museo de la Asegurada, където има отлична колекция от съвременно изкуство, включително произведения на Салвадор Дали и Пикасо. Музеят се намира на площад Санта Мария, при пресечката на Calles Major and Vilavieja. Отворен е всеки ден  без понеделник, от 10.00 часа до 17.00 часа.

Аликанте

На снимката: Аликанте;

Аликанте и Картахена

На снимката: Еспланада де Еспаня – крайбрежната алея в Аликанте;

Друга интересна забележителност на Аликанте, която си заслужава да посетите е катедралата на града „San Nicolás de Bari”. За съжаление, тя е отворена само по време на църковни служби, така че е много вероятно да се задоволите само с разглеждане на нейния екстериор. Катедралата се намира на площад Абад Пеналва 1.

Аликанте и Картахена

На снимката: Катедралата на Аликанте отвътре;

Най-добрият начин да разгледате Аликанте изцяло е като пресечете пешеходния мост при Плая де Постикет и се качите на въжената линия, която води до датиращия от 16-ти век Кастило де Санта Барбара. Това е зашеметяваща крепост и дворцов комплекс, предлагащ изключителни гледки към двата града и морето. Отворен всеки ден без събота, от 10.00 часа до 19.00 часа.

Аликанте и Картахена

На снимката: Крепостта над Аликанте, носеща името „Кастило де Санта Барбара“;

Еднодневна разходка из Картахена:

 Забележителностите на Картахена са удобно съсредоточени в малка площ между крайбрежната алея на юг и Пасео де Алфонско XIII на север.

Аликанте и Картахена

На снимката: Картахена;

Основната атракция на Картахена е Кастило де ла Консепсион, намиращ се на изток от пристанището. Тази дълга структура някога е била мавританска крепост. Освен крепостта може да разгледате и малката археологическа зона на Картахена, която разкрива чрез добре запазени останки част от римското минало на града и тези земи. Зоната се намира на изток от Пуертас де Мусия и е отворена през всички седмични дни, без понеделник. Тук може да видите римски амфитеатър, както и да намерите добро място за гледка отвъд стените на града. В тази част на града се намира и Плаца дел  Торос. Както може да се досетите от името, тук се провеждат месните кориди.

Аликанте и Картахена

 На снимката: Археологически останки в Картахена;

Извън двата града:

Испанският град Мурсия се намира на около 70 км от Аликанте и 45-50 км. от Картахена. Градът е чудесен пример за римска и мавританска история. Водеща местна забележителност е датиращата от 14-ти век катедрала. Архитектурата й е прекрасна, като самата катедрала разполага с музей и камбанария. В града има казино от 19-ти век, което е било вдъхновено от Алхамбра. Мурсия е известна и като рай на любителите на шопинга, особено благодарение на магазините по главната пешеходна артерия. По-близо до Картахена се намира и друга интересна забележителност- La Manga del Mar Menor, или малкото море. Този район е бил някога залив, но промените през векове почти са довели до неговото затваряне. Днес той се е превърнал в най-голямото соленоводно езеро в Европа, което е свързано със Средиземно море чрез четири канала.

Аликанте и Картахена

На снимката: Катедралата в Мурсия;

Пазаруване:

Макар че Аликанте и Картахена са достатъчно големи, за да имат магазини за продажба на всякакви стоки, нито едно от двете места не може да се определи като „шопинг дестинация”. Ако пазаруването е важно до вас, то помислете за една разходка до Мурсия, където, както вече отбелязахме, опциите са доста повече.

Спорт и развлечения:

Аликанте и Картахена са част от доста популярна курортна област в тази част на Испания. В Аликанте централният плаж носи името „Плая де Постигет”, но далеч по-хубав за почивка е „Плая де Сан Хуан”. Най-добрите плажове се намират извън града, като до тях може да се стигне с автобус или такси. Най-добрият плаж е на около 25 км. югозападно от Аликанте, в Елче. Районът „Коста Бланка”, който започва на около 35 км. североизточно от Аликанте, е също известен с многото си плажове.

Аликанте и Картахена

На снимката: Плажът Сан Хуан в Аликанте;

Картахена разполага с по-малко опции от гледна точка на плажове. Добър плаж е Кабо де Палос, намиращ се на около 15 км. от града. Най-добрите опции за плажуване и почивка около тези два града обаче се предлагат около малкото море, или споменатото по-горе Mar Menor. Освен километри от хубави плажове, Мар Менор предлага и чудесни опции за ветроходство, защото тук няма вълни.

Аликанте и Картахена

Важно: Статията предоставя информация за круизните дестинации Аликанте и Картахена, Испания. Тук ще намерите полезна информация за градовете и техните забележителности, информация за пристанищата на Аликанте и Картахена, както и план за разглеждане на забележителностите им, както и за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Аликанте, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: