Круизни дестинации: Бодрум, Турция

В продължение на много години турският град Бодрум е било малко и заспало градче. Бодрум все още не е голям като размери, но вече в никакъв случай не може да се определи като „заспал” град. Бодрум е винаги оживен с тълпи от хора, които идват тук, за да се насладят на слънцето и морето и за да се отдадат на среднощен купон. Голяма част от хората, идващи тук с круиз, се възползват максимално от възможностите, предлагани от Бодрум като средиземноморски курорт.

Бодрум

На снимката: Бодрум е един от най-известните средиземноморски курорти на Турция;

Пристигане в Бодрум:

Портът в Бодрум  не е от големите, поради което корабите остават извън пристанището, а пътниците на круизните кораби се транспортират до брега с лодки. Веднъж като стигнете на брега, повечето от местните забележителности са в непосредствена близост, включително вездесъщите магазините и райони с амбулантни търговци.

Бодрум

На снимката: Пристанището на Бодрум;

Туристически информационен офис: Kale Meydani, близо до замъка, (0252) 316 1091;

Как да се придвижите в Бодрум:

Всички забележителности на града са съсредоточени на кратко разстояние една от друга, поради което обиколката пеша е най-лесният и приятен начин да разгледате нещата. Ако не ви се ходи, винаги може да си хванете такси. Сред основните акценти са улица Cumhuriyet /Cumhuriyet Caddesi/, която преминава покрай Kumbahe Bay, както и улица Neyzen-Tevhik /Neyzen-Tevhik Caddesi/, която върви покрай пристанището и залива Салмакис /Salmakis/. Организираните екскурзии около брега често отвеждат туристите до традиционни турски селца в близост, или пък до чудни плажове /повечето, от които са по-хубави от плажа в самия Бодрум/.

Еднодневна обиколка из Бодрум:

 Има няколко места, които си заслужава да видите в Бодрум. Може дори да имате време да разгледате тези забележителности в допълнение към кратка екскурзия по брега. Първата голяма забележителност в Бодрум е и едно от седемте чудеса на Древния свят. Става дума за мавзолея в Бодрум- гробница на цал Мавзол, починал през 353 г. пр.н.е.). Той е бил разрушен през вековете- било то от естествени причини като земетресения, било от действия на човека /нашествие на кръстоносците/. Все още можете да посетите това, което е останало от него. Може би по-голяма част от вас ще бъдат разочаровани от гледката, но ако обичате историята, то ще оцените това, което ще видите. Мавзолеят се намира на Turgutreis Caddesi и е отворен всеки ден, с изключение на понеделник /от 8.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 17.00 часа/. Входът е платен.

Бодрум

На снимката: Останките от Мавзолея на Мавзол;

Бодрум

На снимката: Предполагаемият вид на мавзолея;
В много по-добра форма е основната атракция на Бодрум, бившият Замък на Св. Петър, който датира от 1402г.  Забележителността предлага чудесна разходка из множеството кули, подземията и други части на оригиналната крепост. Днес замъкът е дом на  изключителния Музей на подводната археология- едно от малкото такива съоражения в света. Чудесна част от колекцията в музея са останки от византийски кораб от 7-ми век, потънал при корабокрушение. Забележителността се намира на нос между старото пристанище и залива Кумбахче. Отворен е всеки ден без неделя, от 8.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 17.00 часа/. Входът е платен. Из Бодрум може да видите останки и на други древни обекти, които са разпръснати из целия град.

Бодрум

На снимката: Замъкът в Бодрум;

Едно от интересните предложения за разходка около Бодрум е чрез корабче. Подобни разходки траят няколко часа, така че трябва да сте сигурни, че ще успеете да се върнете навреме на кораба ви. Чрез такива корабчета обаче може да посетите интересни местни забележителности като горещите извори и пещери на Черния остров. Подобно на повечето разходки с лодка в турските курорти, и тук имате възможност да прекарате известно време на прекрасен плаж. Друго място, посещавано от лодките, се нарича „Аквариумът”, защото неговите кристално чисти води ще ви позволят да видите под водата и да разгледате различни видове риба.

Бодрум

На снимката: С подобни корабчета се организират полудневни и целодневни екскурзии из района около Бодрум;

Ако решите пък да се запишете на екскурзия по брега около Бодрум, трябва да знаете, че подобни екскурзии обикалят по принцип  полуострова, където се намира курортът. Това е хълмиста местност с интересни скални образувания и чудесен изглед към морето. Полуостровът предлага и някои по-малки курортни градове и някои древни руини, но не всички заслужават внимание.

Пазаруване:

Като типичен курорт, Бодрум предлага изобилие от магазини. Ще намерите доста традиционни и местни стоки на пазара и из магазините.

Спорт и развлечение:

Плажовете са едно от основните места за почивка и отдих в Бодрум. В рамките на няколко километра извън Бодрум има няколко чудесни плажа. Най-добрите плажове на са запад от града и в южната част на полуострова. Чудесна възможност да отпочинете са турските бани, които са традиционни по обясними причини.

Бодрум

На снимката: Заливът на Хисарону;

В случай че се нуждаете от хотел в Бодрум /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Бодрум

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Бодрум, Турция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за пристанището на Бодрум, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Бодрум, Турция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: