Круизни дестинации: Ираклион /остров Крит/, Гърция

Жалко е, че все още доста малко на брой круизни линии избират пристанището на Ираклион като тяхна спирка в обиколките ми из Средиземно море, защото Крит определено има доста интересни атракции и рядко разочарова своите посетители. Към настоящия момент най-добрите предлагани опции за маршрути до Крит с круизен кораб се предлага от European Cruise Lines. Причината за липсата на интензивни круизни маршрути към Крит се корени в това, че островът е по-встрани от останалите гръцки острови, което прави планирането и графиците на пътуванията по-сложни. Крит е с дължина 150 мили и ширина от 6 до 35 мили. Това е най-големият от гръцките острови и е на пето място по големина сред всички средиземноморски острови. Крит е бил център на Минойската цивилизация, която процъфтява между 3000 и 1200 г. пр.н.е.. Разкопките показват, че тя е на едно ниво в културно отношение с цивилизациите на Египет и Месопотамия. Днешният Ираклион е голямо пристанище на остров Крит като е удобно разположен в близост до най-големите забележителности на Минойската култура, включително древната им столица. Ираклион е петият най-гъсто населен град в Гърция.

Ираклион

На снимката: Старата крепост на входа на пристанището на Ираклион;

Пристигане в Ираклион:

Много от круизните кораби ще могат да акостират в пристанището на Ираклион, но това не важи за най-големите плавателни съдове. Същите остават в залива и ще ви се наложи да се прикачите на по-малки корабчета, с които ще бъдете транспортирани до брега. Ираклион и неговото пристанище са значително развити през последните години, за да може да се приемат безпроблемно круизни кораби. Независимо дали ще слезете от корабче на брега или от самия круизен кораб, то вие ще излезете на новото пристанище на Ираклион, което се намира на пешеходно разстояние от центъра и по-значимите забележителности.

Ираклион

На снимката: Круизното пристанище на Ираклион;

Туристически информационен офис: Dikeosynis 10, телефон: (2810) 283 190;

Придвижване из Ираклион:

 Най-добрият начин да разгледате Ираклион е пеша. Тъй като Ираклион е един истински лабиринт от малки улички, препоръчително е да се снабдите предварително с карта на града. Ако искате да видите места извън Ираклион, добре е да се запишете в екскурзии, предлагани от круизната компания. Имайте в предвид, че Крит не е малък остров и разстоянията тук са по-големи, откокото на повечето гръцки острови, поради което не е добра идея да разчитате на такси /просто ще ви излезе солено/. Вземането на кола под наем също е скъпо удоволствие, да не говорим че в разгара на сезона колите под наем може да са кът.
Еднодневна разходка из Ираклион:           

Ако се запишете на организирани екскурзии при вашия круизен оператор, то имайте в предвид, че предлаганите обиколки посещават близки традиционни градчета, различни места на Минойската цивилизация, както и природни забележителности на острова. Сред последните има планини, плата и клисури, както и места, които са от голямо значение в гръцката митология. Първото от тях е планината Иди, където според легендата гръцкият бог Зевс се е родил. Второто място е пещерата Диктеон, където според вярванията малкият все още Зевс е бил скрит от отмъстителния Кронос. Пещерата се намира на запад от селцето Психро /Psyhro/, като може да се посети всеки ден от 8.00 часа до 16.00 часа. Далеч по-популярна дестинация обаче са останките от минойския град Кносос. Макар че повечето от намиращите се извън Ираклион атракции на Крит е добре да стигнете като се запишете на организирана екскурзия, то Кносос е една от тези атракции, до които може да достигнете и самостоятелно. Причината е, че мястото се намира на по-малко от 10 км. югоизточно от Ираклион, като до него пътува автобус N2 от гарата на Ираклион, намираща се до новото пристанище. Линиите са редовни, като автобусите се движат на всеки 10 минути. Ако посетите мястото самостоятелно, то планирайте поне няколко часа в разглеждане. Дворецът в Кносос е източник на мита за Минотавъра, който пребивавал в лабиринт под двореца. Руините на Кносос са били открити през 1900г., като реконструкцията обхваща самия дворец, както и апартаменти и бани. Мястото е чудесно за разглеждане, като на много места може да видите красиви стенописи, изобразяващи различни аспекти на Минойската цивилизация. Забележителности е отворена всеки ден между 8.00 часа и 19.00 часа. Доста по-далеч от Ираклион се намира второто важно място, останало от Минойската цивилизация- Дворецът „Фестос” е дори по-древен от Кносос. Не е бил толкова голям като Кносос, но все още не е и изцяло разкрит. Може да имате трудности с намирането на организирани екскурзии до това място.

Ираклион

Ираклион

На снимките: Останките от древния Кносос;

Не всички от атракциите са извън Ираклион. Ако не ви се напуска градът, то спокойно може да го разгледате за около половин ден. Центърът на града се намира на няколкостотин метра от новото пристанище. На изток от центъра се намират останки от стените на стария град, построени от венецианците. В един от бастионите се намира гробницата на Кикос Казандзакис- най-известният автор на Крит. Заслужава си да видите и археологическия музей на града, особено ако смятате след това да посетите двореца Кносос, защото в музея са изложени доста предмети, открити при разкопките там, както и предмети свързани с цивилизацията на минойците. Музеят се намира на Xanthoudidou, северно от Plateia Eleftherias. Отворен е всеки ден от 8.00 часа до 19.00 часа, като само в понеделник отваря по-късно. На близко разстояние в източна посока се намира площад Венезелу с базиликата „Сан Марко” и фонтана Морозини. Това е централният площад на града.

 

Непосредствено на север от площада се намира сграда във венециански стил, останала от времето, когато Крит е бил част от венецианската република. Днес тази сграда служи като кметство на града. От тук може да тръгнете към крайбрежието и Историческия музей на Крит. Този чудесен музей проследява историята на острова от византийско време чак до наши дни. Намира се на адрес Lysimahou Kalokerinou 7 и е отворен отворен от понеделник до петък /от 9.00 часа до 17.00 часа/. В близост, с изглед към старото пристанище, е венецианска крепост, която също може да посетите всеки ден /без понеделник/.

Ираклион

На снимката: Фонтанът Морозини;

Пазаруване в Ираклион:

Не бихме могли да кажем, че Ираклион е някаква шопинг дестинация. Ако все пак искате да си вземете нещо за спомен от посещаваните пристанища, то в Ираклион може да се разходите из магазините около Plateia Venezilou или на Plateia Eletherias. Вторията от тези площади е по-далеч от центъра на града, в посока към стените.

Ираклион

На снимката: Платея Елетериас или площад на свободата;

Спорт и развлечения:

На остров Крит има много хубави плажове. Те са предимно по южните и западните брегове, тоест далеч от Ираклион. Същото може да се каже и за популярните места за гмуркане на острова.

 Ираклион

На снимката: Плажът „Фаласарна“;

В случай че се нуждаете от хотел в Ираклион /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Ираклион

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Ираклион /остров Крит/, Гърция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за пристанището на Ираклион, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Ираклион, Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: