Круизни дестинации: Истанбул, Турция

Малко градове в света имат по-цветна и вълнуваща история от Истанбул. Стратегически разположен между Черно и Средиземно море, градът често е играл важна роля в  борбите между различни империи. Под името „Константинопол”, Истанбул е бил столица на Византийската империя и носи много от нейните традиции дълго време след нейното погиване. С падането на Византия под ударите на османските турци, османските султани стават наследници на цялото великолепие на града. Трансформацията, през която преминава градът, от източноправославен център в ислямски такъв, може да се види из целия Истанбул. Въпреки че днес Истанбул не е столица на Турция /столицата е преместена в Анкара/, градът все още е въплъщение на турската нация и нейната история и култура. Също така той се е превърнал и в символ на светската държава, макар и през последните години крайните мюсюлмани да засилват отново своите позиции.

Истанбул

На снимката: Мостът Галата и една от многобройните в Истанбул джамии /в случая джамията Йени/;

Пристигане в Истанбул:

Пристанището на Истанбул е достатъчно голямо, за да приеме и най-големите круизни кораби. Корабите се връзват на доковете и слизането става директно на сушата, без да е необходимо използването на по-малки корабчета или лодки за пренасяне на пътниците. Пътническият терминал за круизни кораби се намира в Каракьой, намиращ се недалеч от центъра на историческия град (можете да го видите ясно през оживения Златен рог) или от търговския район около площад Таксим. Ако круизният кораб ще остане в Истанбул само за един ден, би било добра идея да преминете през моста Галата и да навлезете в историческото сърце на града. Очаква ви доста ходене, така че в определени случаи е добре да помислите и за придвижване с такси, поне до първоначалната ви дестинация. А тя по всяка вероятно ще бъде или площад Таксим, или джамията „Султанахмет”. Имайте в предвид, че местните таксита могат да бъдат пазарени и така да получите по-добра цена. Пазарането обаче трябва да става преди да сте се качили в колата.

Истанбул

На снимката: Истанбул е едно от натоварените круизни пристанища, като портът се намира в района Каракьой- недалеч от историческите забележителности на града;

Туристически информационен офис:

-На терминала за круизни кораб, Karakoy  Yoku Salonu, телефон: (0212) 249 5776;

-Султанахмет, на Divan Yolu Caddesi точно до голяма площад Султанахмет, телефон: (0212) 518 8754;

-Жп гара Сиркеджи (на трамвайната линия до Султанахмет), телефон: (0212) 511 5811.
 Придвижване из Истанбул:

Истанбул предлага разнообразни опции за придвижване, които могат да бъдат използвани в допълнение към пешеходните обиколки из града. Това, което бихме ви препоръчали, е да ограничите използването на автобусен транспорт до минимум, освен ако не ви се пътува в претъпкани автобуси, в които условията невинаги са много добри. За сметката на това трамвайната система е отлична, макар и да обхваща малка част от града. Трамваят обаче преминава покрай най-големите исторически забележителности в историческия център. Ако имате само един ден за разглеждане на града, най-вероятно ще се насочите към района на Султанахмет, където повечето околни забележителности са на пешеходно разстояние една от друга, поради което няма да ви бъде нужен транспорт. Такъв евентуално може да ползвате само, за да стигнете до Султанахмет.

Истанбул

На снимката: Ако ви се наложи да ползвате градски транспорт в Истанбул, разчитайте на трамвайната линия, пресичаща историческия център на града и преминаваща покрай големи забележителности като Синята джамия, Света София и Топ Капъ;

Еднодневна разходка из Истанбул:

Завладяващата история на града оживява в района Султанахмет, малък район от няколко квадратни километра, оформен от три важни водни обекта- Златния рог, Босфора и Мраморно море. Това е сърцето на града за всички туристи, особено за тези, които имат само ден или д ва за разглеждане. В настоящата тема ще ви предложим разходка именно из обекти, намиращи се в района Султанахмет, като само последният е извън този район, но не чак толкова в страни, че да не може да видите и него при добро организиране на времето. Започнете обиколката си със забележителността, която е една от „най-ценните” в Истанбул- дворецът Топкапъ. Този дворец дълго време е служил като резиденция на османските султани. Преди да влезете в двореца ще може да видите и красивия фонтант Ахмет III. Това е чудесен пример за истанбулските фонтани, които се различават от типичните европейски такива. Първоначално замислен като място за измиване на ръцете и краката, преди да се влезе в джамия (или дворец), фонтанът се намира под изящно украсен „купол“ и предоставя вода от чешми около ръба му. Що се отнася до вече споменатия дворец, тук говорим за огромен дворцов комплекс, в който се влиза през впечатляваща порта. Комплексът се състои от много различни структури (различните султани допълвали комплекса със свои помещения).  Сградите, повечето от които могат да бъдат посетени, обграждат четири различни и приличащи на паркове дворове. Интериорът е доста разнообразен- има както доста простовати помещения, така и такива с богата украса. Може да се видят и колекции от бижута и други зашеметяващи притежания на султаните. Хазната е особено забележителна, когато става дума за реликви на султаните. Най-популярната част на двореца е харема. Тази част на двореца може да се посети само с екскурзовод, като желаещите не са малко. За това, ако имате възможност, отидете там рано сутрин. Въпреки че околностите на харема са изискани, разказите на водачите, които обясняват живот в харема, са не по-малко впечатляващи. Цената на посещението в двореца нарасна значително през последните години, защото интереса значително се увеличи, но определено ще си струва всяка турска лира. Няма да е пресилено да се каже, че може да прекарате тук половин ден или повече, но ако времето ви е ограничено, то гледайте да си организирате нещата така, че да приключите в рамките на до 3 часа. Дворецът е отворен всеки ден /без вторник/. По принцип за посещение на харема и хазната се събират отделни такси. Топкапъ стои зад стена в голям парк. В западния край на парка се  намира отличният археологически музей, който предлага богата колекция от артефакти. Те са показани с няколко сгради, като сред важните акценти са саркофагът на Александър Велики, както и цял храм на Атина. Цивилизациите на Шумер, Вавилон, Асирия и империята на хетите – всички са представени чрез различни предмети. Музеят е отворен през всички дни, без понеделник.

Истанбул

Истанбул

Истанбул

Истанбул

Истанбул

На снимките: Дворецът „Топкапъ“ – входът на двореца, различни сгради в двореца и вътрешния двор;

От главния вход на Топкапъ са само няколко пресечки до главния площад в Султанахмет. Най-внушителна структура около площада е масивна „Света София” (официално известна като музей „Света София”). Първоначално построена като християнска църква, тя е превърната в джамия. Структурата от 4-ти век не е особено красива, но определено размерите й са впечатляващи. Куполът е с височина от над 100 метра. По някои от стените вътре може да видите мозаечни плочки. Забележителността е отворена за посещение всеки ден, без понеделник, от 9.30 часа до 16.30 часа. При излизане от Света София, пресечете малко приятно паркче /част от площад Суктанахмет/, където може да видите център за тъкани килими. Той се помещава в бившите бани Хюрем Султан (известни също като Баните на Рокселан). Тук може да видите автентични турски килими. Обратно на отсрещната страна на площада, паркът, който граничи със Света София, прелива в Хиподрума. Това е мястото, където се намира голямата джамия Султанахмет, известна като Синята джамия заради големия брой сини плочки, които може да се видят вътре. Ако имате време да видите само една активна джамия в Истанбул, то нека това бъде именно тя. По принцип подредбата във всяка една джамия е една и съща. Джамията може да се посети всеки ден, но е възможно да е затворена за молитви. Добре е, ако не правите опит за посещение в петък. Иначе намиращият се в близост Хиподрум навремето е бил огромен стадион. Днес това е приятно място за разходка и почивка. Тук може да видите и няколко интересни колони – Теодосиевата колона и колоната на Константин.

Истанбул

На снимката: „Света София“ отвътре;

Истанбул

На снимката: „Света София“ отвън;

Истанбул

На снимката: Синята Джамия;

Истанбул

На снимката: Интериорът на Синята Джамия;

На север от Хиподрума, при пресечката с улица Йеребатан, се намира цистерната Йеребатан. Повече от 300 изящни колони (много от които сложно декорирани) подкрепят сводестия таван на този бивш резервоар под улиците на Султанахмет. Слабото осветление и наличието на традиционна музика правят посещението приятно за посетителите, макар че обстановката може да е малко стряскаща за малки деца. Цистерната е построена през първата половина на шести век. Точният адрес на забележителността е Yerebatim Caddesi 13, като може да е посети всеки ден от 9.00 часа до 16.30 часа. Дори и да сте само за един ден в Истанбул, посетете Покрития пазар, известен като Капалъ Чарши. Това е най-големият от многото базари в Истанбул. Намира се в квартал Баязид, на запад от Султанахмет.  За да стигнете до базара може да стигнете като се разходите пеша, макар че ще бъде доста по-бързо да се придвижите с трамвай от Султанахмет до станциите Баязид или до университета. В самия пазар ще може да видите повече от 4000 магазинчета, подслонени под един покрив. Това е смесица от цветове и звуци, пир за сетивата. Не се впечатлявайте от вниманието, което местните се опитват да привлекат към техните магазини и стока. Пазарът е отворен през всички седмични дни, без неделя.

Истанбул

На снимката: Йеребатан- подземните резервоари;

Истанбул13

На снимката: Капалъ чарши- покритият пазар в Истанбул, където ще може да намерите всякакви стоки;

Допълнителни Забележителности:

Спокойно може да изкарате и седмица в откриването на всички съкровища на Истанбул. Следващите редове са за тези от вас, които ще имат повече време в Истанбул. Започнете отново в Султанахмет, където може да посетите Музея на турското и ислямското изкуство. Този интересен музей се помещава в бившия дворец на Ибрахим паша и  е близо до Хиподрума. Адрес: Atmeydani 46, на западната страна на Хиподрума. Музеят е отворен през всички дни, без понеделник. Ако сте заинтересувани от разглеждането на джамии, то има две интересни такива в района Баязид. Това са Yeni Camii, или Новата джамия (в западния край на Еминьоню) и Sülemaniye Camii (на Sifahane Sokak, в непосредствена близост до университета). И двете са затворени за посетители в молитвени часове. Районът между тези две места е изпълнен с огромен открит пазар, а има и още един закрит пазар в непосредствена близост до новата джамия. Пазарът с подправките носи името Египетски пазар. Ще го подушите, преди да сте го видели. Затворен е в неделя, а през останалите дни може да се посети от рано сутрин до късно вечер.

Истанбул

На снимката: Джамията Сюлеймание;

На запад от Баязид също има няколко атракции за тези от вас със значително допълнително време. Първата от тях е акведутът Боздан, построен от римския император Валент. Днес трафикът преминава под сводовете му. Следващата забележителност са останките от градските стени на Истанбул. Покрай стените има останки и от стари дворци. На север от моста Галата е квартал Таксим, където е по-новата част на Истанбул и търговския център. Основната търговска улица в този район е Istikla Caddesi- пешеходка артерия, по която се движи малък трамвай. От двете страни на улицата в продължение на над километър има  многобройни магазини. В тази част на Истанбул може да посетите и Кулата „Галата”, която е построена от генуезците, когато тази част на града е запазена за чужденци по заповед а султана. От върха на кулата има страхотна гледка към целия град. Кулата се намира на адрес Gulata Kulesi Sokak и е отворена всеки ден. Старият трамвай, който е движи по разгледаната по-горе търговска улица, води до площад Таксим. В центъра на площада се намира голям паметник, посветен на Турската република.

Истанбул

На снимката: Площад Таксим;

Истанбул16

На снимката: Търговската улица „Istiklal“;

Недалеч от Таксим, но в близост до брега на Босфора, се намира поредица от дворци. Първият и най-добър от тях е дворецът Долмабахче, който е построен в западен стил и съперничи на дворците в Западна Европа. Той не е толкова стар, колкото повечето от другите забележителности в Истанбул. Дворецът може да се види само с обиколка с екскурзовод. Интериорът му е оформен добре и се състои от красиви стаи, мебелирани с изискани мебели. Ако имате време, извън нещата които може да се видят в рамките на еднодневната екскурзия, то Долмабахче трябва да ви бъде първата опция. Дворецът се намира на Долмабахче Кадеси и е отворено всеки ден, без понеделник.

Истанбул

Истанбул Истанбул

На снимките: Дворецът „Долмабахче“ отвън и вътре;

Недалече от Долмабахче се намира дворецът „Йълдъз”, където се помещава Градският исторически музей. Дворецът има също много атрактивни градини. Ако се върнете към площад Таксим и след това поемете по натоварената Cumhuriyet Caddesi, ще излезете на големия Военен музей, където има богата колекция от предмети от всички епохи на Османската и турската история. Интересно събитие се провежда в 15.00 часа всеки ден, когато турски отряд Еничари, облечени в традиционните пъстри дрехи, ще ви забавлява с изпълнение на музика и маршируване. Изпълнението продължава един час. Цената на представлението е включено в билета за посещение на музея.

Едва ли до Истанбул би било наистина пълно без разходка с лодка по Босфора. Има множество опции да се вземат различни видове лодки за подобни разходки, но е най-добре да се насочите към пристана в Еминьоню, в южния край на моста Галата и да се качите на някое от туристическите корабчета. По време на вашето пътуване по Босфора, ще видите Златния рог и натовареното пристанище, ще премине под съвременните мостове, древни дворци, крепости и имения. Предлагат се и разнообразни варианти за продължителност на тези разходки- за цял ден, един следобед или само за няколко часа.

Истанбул

На снимката: С корабче може да се разходите по Босфора и да видите красивите вили на богатите жители на Истанбул, а ако използвате градския воден транспорт на Истанбул ще може да стигнете и до по-далечни краища на Истанбул;

Извън Истанбул:

Посещение други части на Турция, преди или след круизното пътуване, може да бъде важно за част от вас, които ще се качат а круизия кораб в Истанбул. Близки дестинации на юг и север от Дарданелите са древна Троя и нейните останки, както и мястото на сраженията при Галиполи. И двете са чудесни дестинации за еднодневни разходки от Истанбул, макар че Троя може да се види също и в случай, че круизният ви кораб ще спре при Чанакале. Галиполи, мястото на мащабна кампания по време на Първата световна война, е пълно с паметници и музеи. Ако сте любител на военната история, то несъмнено ще ви допадне посещение тук. Има и други заслужаващи места за посещение, но там вече говорим не просто за еднодневни екскурзии от Истанбул, а направо за няколко дневни посещения. Такива места, които може да посетите при повече свободно време, са столицата Анкара /модерен мегаполис с древни руини/, както и древният район на Кападокия.

Пазаруване в Истанбул:

Предметите, които най-вероятно ще събудят интереса ви, са турски килими, занаятчийски произведения, копринени дрехи и други, както и всички видове кожени изделия. Изборът е огромен, като цените са доста разнообразни. При пазаруване на по-скъпи продукти, е добре да гледате от къде точно закупувате предмета. При килимите например, има магазини, които се държат от държавата и там цените са по-приемливи, а главоболията може да са по-малки. Несъмнено ще си купите нещо от някой от големите базари- Капалъ Чарши или Египетския пазар. На някой места цените са крайни, но на други може да се пазарите за крайната цена. При всички положения е добре първо да се разходите и да видите как се движат като цени желаните от вас стоки. В традиционните магазини цените са фиксирани. Както вече отбелязахме и по-горе в темата, Istikial Caddesi е рай за всеки шопинг маниак.

Истанбул

На снимката: Египетският пазар в Истанбул е мястото, където да си купите подправки и ядки;

Спорт и развлечения:

Ако търсите отдих в Истанбул, то няма да го намерите. По-скоро ще намерите изобилие от клубове, дискотеки и други нощни заведения, но не и отдих в този забързан град. Истанбул разполага с няколко плажа на сравнително кратко разстояние, но те не са с добро качество, а и а често претъпкани. Ако искате да отморите малко, може да се възползвате от традиционните турски бани. Съоръженията са многобройни и варират от прости до екстравагантни. Някои от по-добрите от тях са исторически и предоставят тази услуга от много дълго време. За тези и друго традиционни места за забавление е добре да се обърнете към туристическия офис, а защо не и към персонала на вашия хотел /ако ще нощувате в Истанбул преди или след круиза ви/. Повечето хора в Истанбул знаят български или има поне някакви познания по нашия език.

В случай че се нуждаете от хотел в Истанбул /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Истанбул

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за пристанището на Истанбул, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Истанбул, Турция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: