Круизни дестинации: Миконос и Делос, Гърция

Двата Егейски острова Миконос и Делос се намират на разстояние от само 10 мили един от друг, но едва ли може да бъдат по-различни от това. Миконос /известен също като Хора/ обхваща територия от около 35 квадратни мили, като има едва само около 4 хиляди души постоянно население, докато по-малкият остров Делос покрива суша от едва 1 квадратна миля и е изцяло зает от древен исторически обект. Никой не може (с изключение на един пазач) да живее на Делос. Рядко може да намерите круизни кораби, които да се насочват директно към Делос, но има разнообразни екскурзии от Миконос  чрез вашата круизна компания или с местен ферибот, чрез които може да се достигне до самотния остров. Миконос е типичен гръцки остров, с много слънце и красиви плажове, като много често пейзажи от това място красят брошурите на големите круизни компании.

Миконос и Делос

На снимката: Белите вятърни мелници са типични за тези гръцки острови;

Пристигане в Миконос и Делос:

Както вече отбелязахме, много редки са случаите круизни кораби да се насочват директно към Делос. По принцип круизите кораби следват друг подход- пускат котва извън малкото пристанище на Миконос и оттам пътниците стигат до брега чрез помощни лодки и корабчета. Тези от вас, които искат да стигнат до Делос, може да направят това чрез корабче или ферибот от Миконос, или като се запишете на организирана екскурзия при вашия круизен оператор. Пристанището на Миконос е само на крачки от центъра на града. Що се отнася до Делос, то ще трябва да се разходите няколко минути от мястото, където спират лодките, за да стигнете в крайна сметка до историческото сърце на Делос. Нито в Миконос, нито в Делос има круизни съоръжения на пристанищата, но поне в Миконос всичко е по-близо до вас.

Миконос

На снимката: Круизното пристанище на остров Миконос;

Туристически информационен офис: Няма официален туристически офис в Миконос или Делос. Запитвания в Миконос може да правите в близост до фериботния кей,  а в Делос- запитвания се правят в музея;

Придвижване в Миконос и Делос:

Разходката пеша е единственият ви избор да обиколите и да разгледате Миконос, макар че поне тук има таксита на разположение. Сравнително малко са интересните за посещения места на острова, макар че сигурно едва част от вас може да желае да се насочи към прекрасните плажове на острова. За да стигнете до тези плажове трябва да вземете такси или да се запишете за трансфер от кея до някой от плажовете и обратно. Що се отнася до остров Делос, то там няма никакъв транспорт. Обиколката из древното място става само пеша. Добре е да помислите да се запишете на организирано посещение до острова, което ще включи не само транспорт до острова и обратно, но и организирана обиколка на самия остров и сред неговите останки.
Еднодневна разходка:

 Круизните кораби спират на Миконос по принцип за един ден, което е напълно достатъчно, защото разглеждането на Миконос и Делос ще ви отнеме по половин ден за всяко от двете места. Най-голямата атракция на Миконос дори не е някое специално място, а по-скоро общата атмосфера на острова. Както бе споменато в началото, това е типичен идиличен гръцки остров. Неговият град е изпълнен с варосани сгради, които блестят под слънчевите лъчи и околните сини води на Егейско море. Ярко боядисаните куполи (предимно сини) на местните църкви са единствените изключения сред иначе почти универсално боядисаните в бяло сгради.  В града има много тесни улички, пълни с търговци и техните магазинчета. Не е никак трудно да се изгубите в лабиринта от улици и дори карта може да не ви помогне напълно да намерите отново пътя. Не забравяйте, че винаги можете да се върнете обратно към  морето и да се разходите в крайбрежната зона на града покрай пристанището. В рамките на града има няколко музея. Археологическият музей е в близост до центъра и в него са изложени редица предмети от Делос, както и серия от релефи, илюстриращи Троянската война. Музеят се намира на улица Ayios Stefanos и е отворен всеки ден с изключение на понеделник, Музеят на занаятите и фолклора също е интересен, доколкото тук има всякакви неща, свързани с местната култура, но за съжаление той е отворен само вечер, когато е много вероятно круизният ви кораб вече да е потеглил. Два други интересни музея са Егейският морски музей, намира се на Tria Pigadia /отворен е всеки ден с почивка между 13.00 и 18.00 часа/ и Селскостопанският музей, разположен в обновена вятърна мелница на Agiou Ioannou. Вторият също отваря врати вечер, или по-скоро в късния следобед. Музеите са малки и няма да ви отнеме много време, за да видите всичко в тях. Говорейки за вятърни мелници, Миконос има няколко известни, но нефункциониращи вятърни мелници със сламен покрив, разположени в близост до края на град, югозападно от пристанището. Мястото е популярно за снимки, като такова е и това, където е разположена известната църква Панагия Парапортиани. Тя се намира близо до брега, недалеч от пристанището, в район от града, известен като Малката Венеция. Това е едно от най-сниманите места в Егейско море.

Миконос и Делос

На снимката: Главният град на остров Миконос;

Миконос и Делос

На снимката: Манастирът „Панагия Турлиани“;

Миконос и Делос

На снимката: Църква „Панагия Парапортиани“;

Делос става изключително важен център през 478 г. пр.н.е., когато е основана нещо като асоциация на гръцките градове –държави, наречена най-общо Делийска лига. Лигата е основана и има седалище в Делос. Независимо, че за известно време Делос е самостоятелен и независим, през повечето време той, както и другите градове-държави, се намират под контрола на Атина. Островът оцелява под контрола на различни  империи и владетели, включително и римляните, докато се стига до 88г. преди Христа, когато той е плячкосан по време на война с Митридат. Островът никога не се възстановява след тези събития и постепенно се стига до пълното му изоставяне. Разкопките из острова започват през 1870г. като днес мястото ни връща обратно към Делос, такъв какъвто е бил през 2-ри век преди новата ера. Много от структурите са в добро състояние, макар и да са останали от повечето постройки само подовете и няколко колони. Къщата на Бакхус и Къщата на Клеопатра са добри примери за домовете на заможни жители на острова.

Миконос и Делос

На снимката: Делоските лъвове;

Миконос и Делос

На снимката: Останки от древния театър на Делос;

Можете да получите добра представа за това как обикновеният човек е живял, като се разходите по някоя от добре запазените тесни жилищни улички. Ако имате достатъчно сили и желание, може да се изкачите и до 368-метровия връх Кинтос, от където се разкриват красиви гледки към руините и заобикалящото острова море, както и към Миконос в далечината. Изкачването е чрез комбинация от пътека и стълби. В северния край на зоната с руини на Делос  се намира малък, но отличен музей, в който са изложени предмети, които са били открити на острова. Сред артефактите са много от оригиналните каменни лъвове, които навремето са се намирали отстрани на улицата с лъвовете. Ако ще посещавате Делос самостоятелно, пригответе си поне 3-4 часа за разглеждане, включително и пътуването с лодка/ферибот от Миконос.

Миконос и Делос

На снимката: Свещеният път на Делос;

Пазаруване:

 Миконос има множество магазини от всякакъв вид по улиците. Златните бижута са особено популярни за продан предмети на острова. Плетени облекла и пуловери също може да бъдат видяни често в магазините.  Пазаруването е една от основните атракции в това пристанище, така че е добр да се научите да се пазарите. Освен традиционни местни магазини, на Миконос може да видите и някоя от големите вериги магазини. Не очаквайте възможности за пазаруване на Делос, освен ако не става дума за сувенири от сувернирния магазин в музея на Делос.

Спорт и развлечения:

Има няколко добри плажове на Миконос. Мегали Амос е най-близкият до града, на около половин миля покрай вятърните мелници, така че имате възможност да стигнете до него и пеша. Свети Стефан обач е е по-хубав, а най-доволни ще останете, ако стигнете до Парадайз Бийч. За да стигнете до него ще ви трябва такси, местен автобус или трансфер, предложен от круизната компания. Автобусите се движат доста често и не са скъпи, но не забравяйте да проверите за графика и да се уверите, че ще може да се върнете навреме за потеглянето на вашия кораб.

Миконос и Делос

На снимката: Миконос се слави с красивите си плажове;

Повече информация за Миконос и неговите забележителности може да откриете в отделна статия на нашия сайт, намираща се на следния линк. В статията ще откриете още полезна информация за града и линкове към статии за отделните местни забележителности.

Повече информация за Делос и неговите забележителности може да откриете в отделна статия на нашия сайт, намираща се на следния линк. В статията ще откриете още полезна информация за града и линкове към статии за отделните местни забележителности.

В случай че се нуждаете от хотел в Миконос /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате някой от тези острови по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Миконос и Делос

Важно: Статията предоставя информация за круизните дестинации Миконос и Делос, Гърция. Тук ще намерите полезна информация за двата острова и техните забележителности, информация за пристанището на Миконос, както и план за разглеждане на забележителностите им. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Миконос, Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: