Круизни дестинации: Нафплион, Гърция

Известен още като Нафплио или Науфлион, Нафплион е разположен на източното крайбрежие на Пелопонес. Той е едно от най-интересните пристанища на континентална Гърция. Круизните кораби все по-често спират тук заради многобройните забележителности както в града, така и около него, сред които и някои от най-важните древни археологически обекти в цяла Гърция. Самият Нафплион има също богата история заради стратегическото си местоположение на малък нос с изглед към залива Арголик. За кратко време след обявяването на независимостта на Гърция през 19-ти век, той бива обявен за столица на Гърия. Днес Нафплион е спокоен град с население от около 15 000 души, с изключение на времето, когато има много посетители- тогава може да ви се стори и леко претъпкано.

Нафплион

На снимката: Красив залез край бреговете на източен Пелопонес, където се намира Нафплион;

Пристигане в Нафплион:

Всички круизни кораби акостират в пристанището и пътниците се прехвърлят към града чрез помощни по-малки корабчета и лодки. Пристанището е просто малко, за да приема круизни кораби. Кеят се намира в близост до центъра на града и неговите забележителности.

Туристически информационен офис: 25 Martiou, телефон: (2752) 024 444.

Придвижване из Нафплион:

За да разгледате града няма да ви е нужен транспорт, а само сили в краката. Всички забележителности се намират на достъпно разстояние, като в краен случай  може да си вземете такси за достигане на една по-труднодостъпна местна крепост. Ако възнамерявате да се потопите в разглеждане на древните местни археологически обекти, препоръчително е да се запишете към някой организиран тур, защото местния транспорт не е от най-добре организираните, а от друга страна е безсмислено да плащате високи суми за таксита.
Еднодневна разходка из Нафплион и околността:

Много от организираните екскурзии до древните обекти ще ви отнемат цял ден, така че трябва да вземете решение за това дали искате да останете в Нафплион или да се насочите към разглеждане на останките на древна Гърция. Въпреки че последното е може би по-интересно, вашето решение зависи от личните ви интереси, и в по-голяма степен, от това, което ще видите в следващите пристанища от вашия круиз. Разнообразието, както се казва, е подправката на живота. Няма смисъл да разглеждате тук руини, ако и в следващите пристанища пак ще правите същото /а в Гърция руини има на много места/. Възможно е разбира се, да изберете да разгледате места, които ще ви оставят в последствие и време за разглеждане на самия Нафплион. В настоящата част от темата ще започнем от забележителностите на самия града. Всичко интересно тук е съсредоточено на малък нос, който е и сърцето на града. Тук има два интересни музея. Първият може да се определи като фолклорен музей, който е съсредоточен върху историята и традиционните методи за производство на текстил. Музеят се намира на ул. Василеос Александрос 1 и може да се посетите всеки ден без вторник, от 9.00 часа до 15.00 часа.

Нафплион

На снимката: Централният площад в града, носещ името Синтагма;

Другият интересен местен музей е Археологическият музей, който може да се определи като стандартен за този тип музеи. Все пак трябва да се отбележи, че той се помещава в бивш венециански арсенал от 18-ти век, т.е. и самата сграда си заслужава един поглед. Музеят се намира на площад Синтагма и е отворен през всички седмични дни без понеделник. Нафплион е богат на крепости –  тук има три крепости, свързани с историята на града. Първата от тях, която е и най-малката, носи името „Bourtzi”. Макар че не е толкова впечатляваща, колкото другите две, тя има предимството да се намира на малък остров, навътре в морето. Може да стигнете до там чрез лодка, които тръгват редовно от Акти Минул. Следващата крепост, е на най западния край на носа. Носи името Акронафлия и е най-старата от трите крепости в Нафплион. Доказателствата сочат, че е имало укрепления в този район още през бронзовата епоха. Независимо че днес в част от комплекса са разположени няколко хотела, крепостните стени са впечатляващи, а такива са и гледките от тук. Третата и най-голяма от трите крепости е известна с името Паламиди. Тя се извисява на 650 метров хълм над града, като от нея се разкрива страхотна гледка. Самата военна архитектура на крепостта е впечатляваща. Има два начина да стигнете до върха и крепостта. Можете да се разходите по стъпалата, които започват в близост до туристическия офис на Нафплион. Според местните стъпалата са 999 на брой, но реално са по-малко. Все пак, ще са ви нужни доста усилия, за да стигнете върха. Алтернативата е да си в вземете такси, което да ви преведе през разстоянието от около 3-4 км. до крепостта.

Нафплион

На снимката: Гледка към града и морето откъм крепостта;

Нафплион е отлична база за екскурзии до най-малко четири важни околните древни обекти. На не толкова голямо разстояние от  Нафплион се намира модерния град Коринт, а между тя са разположени Древен Коринт, Тиринт, Микена и Акрокоринт. Има достатъчно неща за гледане, но много зависи колко време вашият круизен кораб ще престои на пристанището в Нафплион.

Нафплион

Нафплион

 На снимката: Уличките на града са изключително приятни за разходка;

Тиринт:

Тиринт се счита за олицетворение на микенската цивилизация и архитектура и е известен със своята масивност. Руините съдържат много големи структури, които могат да бъдат проучени. Тиринт е обект на световното културно наследство. Отворен всеки ден от 8.00 часа до 20.00 часа.

Микена:

Този древен град е описан от Омир в Илиада и Одисея. Градът датира от преди 2000г. пр.н.е. и е най-важният град на микенското царство, като бива разрушен през 1200 г. пр.н.е.. Останките са били открити от Хайнрих Шлиман през 1870г.. Градът се намира в близост до няколко планини, което само допълва хубавата атмосфера. Микена е била оградена от масивна цитадела, ограждаща много структури. Дори и днес мястото е огромно, в него са разположени различни сгради, до които може да се стигне и те да бъдат разгледани. Обърнете внимание на входа, т.нар. Лъвска порта, Дворецът на Агамемнон с тронната зала, както и съкровищницата на Атрий, където е бил гробът на Агамемнон. Има и красиви площади и много гробищни райони.. Подобно на Тиринт, Микена също е част от световното културно наследство.

Нафплион

Нафплион

На снимките: Останки от древна Микена;

Акрокоринт:

Това място следва хронологично във времето Древен Коринт. Коринтяните идват тук след Коринт е значително засегнат от земетресения и от постоянни нашествия. Градът също е бил силно укрепен, но не всичко тук датира от дълбока древност, защото византийци, венецианци и турци променят по него в него. В някои отношения това прави Актокоринт по-интересно и различно място. Обърнете внимание на храма на Афродита, макар и останките от него да са оскъдни. Гледките тук са впечатляващи.

Древен Коринт:

Най-близката от всички руини до съвременния град Коринт е Древен Коринт. Това, което може да видите днес, не е било построено от древните коринтяните. Останките датират най-вече от римско време. Има много впечатляващи оцелели структури, включително голям пазар (агора) и храм на Аполон. Сред останките има и музей.

Нафплион

Нафплион

Нафплион

На снимките: Останки от древен Коринт;

Пазаруване:

Възможности за пазаруване са ограничени в Нафплион, макар че винаги може да намерите някакви сувенири в града и около древните обекти, посочени по-горе.

Спорт и развлечения:

Аравантия е малък плаж на юг от Нафплион, под крепостта Паламиди, който може да посетите, ако ви се ходи на плаж. Друг от заслужаващите внимание плажове в района е Каратона /Karathona/, но за да стигнете до там ще ви трябва транспорт /може да си вземете такси/.

 Нафплион

На снимката: Плажът „Аравания“;

В случай че се нуждаете от хотел в Нафплион /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк.  Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Нафплион

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Нафплион, Гърция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за пристанището на Нафплион, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места- Микена, Коринт и други. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Нафплион, Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: