Круизни дестинации: Одеса, Украйна

Одеса е интересен украински град, който е чудесна дестинация за еднодневна разходка. Смята се, че градът е възникнал като древна гръцка колония. Знае се със сигурност, че през 14-ти век градът е служил като татарски търговски пост. Днес Одеса е основно пристанище и производствен център с население от малко под един милион души. Поради мекия климат, той се е превърнал и в една от най-важните курортни зони на Черно море.

Одеса

На снимката: Операта в Одеса, Украйна;

Пристигане в Одеса:

Относително модерното пристанище на Одеса /Морски Вокзал/ може да приеме почти всички круизни кораби, така че е малко вероятно да се наложи извозване на лодки до брега. Самото пристанище се намира на няколко пресечки от центъра на града.

Туристически информационен офис: vulitsya Derybasivska 13, телефон: (0482) 223-983.

Придвижване из Одеса:

Почти всички стойностни атракции в Одеса могат да бъдат достигнати пеша. За онези забележителности, които са по-отдалечени, може да използвате местния транспорт, състоящ се от автобуси и трамваи. Таксита също са на разположение. Въпреки че спокойно може да разгледате Одеса индивидуално, имайте в предвид, че туризмът и свързаните с него услуги не са напълно развити в Украйна, поради което може да се чувствате по-комфортно, ако се запишете на организирана екскурзия.
Еднодневна разходка в Одеса:

Започнете индивидуалното си посещение на Одеса от улицата срещу терминала за кораби, където ще видите Стъпалата на Потьомкин (всичките 192). По стъпалата ще излезете на Приморски Булевард, където има статуя на Ришельо (не кардиналът на Франция, а херцог, който някога е бил губернатор на Одеса).  В северозападния край на булевард Приморски се намира дворецът „Воронцов”. Това пищно имение е интересна забележителност, а и предлага отлична гледка към пристанището. От двореца пешеходен мост води по протежение на пътя, като завършва при Музея на изкуствата на Одеса, който се намира на улица Пушкинска 9. Музеят е отворен всеки ден от седмицата /без сряда/, от 10.30 часа до 18.00 часа. Ако се върнете отново към булевард Приморски и Стъпалата на Потьомкин, като подминете последните, ще стигнете до малък площад, където се издига статуята на Пушкин. Няколко от най-добрите музеи в Одеса са в тази близост. В действителност говорим за 4 музея, които са последователно подредени. Първият от тях е Музеят на литературата, намиращ се на улица Lanzheronvska 2 и е отворен всеки ден без неделя, от 10.00 часа до 18:00 часа. Точно през един номер на същата улица се намира Археологическият музей (улица Lanzheronvska 4; отворен всеки ден с изключение на понеделник, от 10.00 часа до 17:00 часа. Следва музеят на историята на мореплаването (улица Lanzheronvska 6), а на няколко пресечки западно от тук се намира и последният от тези музеи- Регионален исторически музей (vulitsya Gavannaya 4; отворен всеки ден с изключение на понеделник, от 10.00 часа до 16.30 часа). Музеят на литературата съдържа много интересни експонати от забележителните писатели като Чехов, Гогол, Пушкин и Толстой. Археологическите експонати в едноименния музей са съсредоточени върху находки от региона на Черно море, докато историческият музей се фокусира върху историята на Одеса. Много малко има за гледане извън центъра на Одеса, но има една атракция, която все пак ще отбележим. Доста хора предпочитат да посетят пренаселените и не толкова добри (в сравнение с повечето черноморски курорти) плажове от двете страни на центъра на града. Голям интерес предизвикват и многобройните катакомбите, които са били издълбани в пясъчните скали, върху които е построен града. Има повече от 1000 км с тунели. Най-популярният от тези тунели може да се достигне с автобус линия 87 до станция Nerubayske или с такси. Катакомбите тук са били използвани от партизани по време на Втората световна война, като днес тук се помещава Музей на партизанската слава. Добре е да посетите мястото с екскурзовод, защото лабиринтът от тунели може да е доста объркващ. Ако имате достатъчно време, може да посетите и местната катедрала „Успение Богородично”, която се намира на улица Preobrazhevskaya.

Одеса

На снимката: Стъпалата на Потьомкин;

Одеса

На снимката: Дворецът „Воронцов“;

Одеса

На снимката: Колонадата пред двореца „Воронцов“;

Пазаруване:

По отношение на пазаруването Одеса не може да предложи нещо специално, което по принцип се очаква от град с такива размери и население. Ако все пак решите да се разходите из магазините, то може да посетите датиращият от 19-ти век търговски център Pasaz, чиято сграда има изключителна архитектура. Дори и да не си купите нищи, заслужава си да видите мястото. Разположен е на улица Preobrazhevskaya.

Одеса

На снимката: Дерибасковская – една от пешеходните улици в Одеса;

Одеса

На снимката: Пасажът на Одеса – една от архитектурните забележителности на града, построена в края на 19-ти век;

Спорт и развлечения:

Има много плажове по крайбрежието от двете страни на центъра на Одеса. Най-добрият от близко разположените плажове е Аркадия. Очаквайте да бъдете таксувани със солена такса при стъпването ви на някои от най-добрите плажове из околността. За да достигнете до някои от по-отдалечените, може да си вземете такси.

В случай че се нуждаете от хотел в Одеса /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Одеса

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Одеса, Украйна. Тук ще намерите полезна информация за града, информация за пристанището на Одеса, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Одеса, Украйна, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: