Круизни дестинации: Палермо /остров Сицилия/, Италия

 С почти 750 000 жители, Палермо е най-големият град на остров Сицилия и служи като регионална столица на острова, въпреки че в някои отношения центърът на населението на Сицилия е на източния бряг. Тъй като Палермо е по-далеч от голяма част от възможните сицилиански дестинации на източното крайбрежие, голяма част от туристите, които пристигат в този град чрез круизен кораб, предпочитат да останат в града или да се разходят из западната част на острова. Въпреки че източният бряг на Сицилия привлича много повече посетители (и пътнически кораби), Палермо също има какво да ви предложи. В близкото минало на Палермо се гледаше предимно като на  грозен и депресиращ град, въпреки многобройните му забележителности. През последните години обаче се наблюдава амбициозна програма за обновяване на града, в резултат на която нещата значително се подобриха.

Палермо

На снимката: Катедралата на Палермо;

Пристигане в Палермо:

Отличното пристанището на Палермо разполага с цели 9 кея, на които могат да акостират и най-големите кораби. Има добри съоръжения на пътническия терминал. Центърът на града се намира на няколкостотин метра от порта, като достигането до там пеша не е проблем. На терминала винаги чакат таксита, в случай че не желаете да ходите пеша. Ж.п. гарата на Палермо е на около 1.5-2 км. от пристанището.

Палермо

На снимката: Круизният терминал в Палермо;

Туристически информационен офис: Piazza Castelnuovo 35, телефон: (091) 605 8111. Има и информационен офис на пристанището и в други популярни туристически райони на града;

Придвижване из Палермо:

Палермо е голям град, но по-голямата част от местните забележителности са съсредоточени в един район, който лесно може да се обходи. Градът предлага добра система на автобусен транспорт. Имайте в предвид, че в Палермо има и много бедни квартали, където нивото на престъпността е висока. Ето защо, препоръчваме ви да не пътувате до атракции в тези части на Палермо, използвайки обществен транспорт. Ако не се запишете на организирана екскурзия, по-добре вземете такси.
Еднодневна разходка из Палермо:

Ще започнете разходката си от пристанището, където трябва да поемете на юг по Via Vittorio Emanuele до центъра на града. На кръстовището с Виа Македа се намират  Четирите ъгъла (Quatro Canti), отбелязващи центъра на старата част на града. Сградите в този район всички имат интересни и колоритни фасади, датиращи от 17-ти век. На съседния площад Претория се намира красивият фонтан Претория – пищен фонтан от 16-ти век, изработен от известни флорентински художници, в който има изобилие от игриви фигури. Гледката с тези фигури първоначално била шокираща за консервативните сицилианци, когато за първи път те видели фонтана. Наблизо се намира Пиаца Белини, на който площад се намира известната Киеза ди Санта Мария дел’Аморалио, която е известна с красивите си мозайки. Отворена е всеки ден от 8.00 часа до 13.00 часа и от 15.30 часа до 17.30 часа /без следобедните часове в неделя/. Тук, на този площад се намира и кметството на града. Околният район на Палермо се слави с множество малки и големи църкви. Няколко имат арабски архитектурни особености, илюстриращ значението на арабите в историята на Сицилия. Често този архитектурен стил е комбиниран с норманска архитектура. Сицилия е може би единственото място в света, където се намира тази интересна архитектурна комбинация. Ако продължите на изток по Via Vittorio Emanuele, тръгвайки от Четирите краища, ще излезете до голямата катедрала, изградена в нормански стил. Обърнете внимание на криптата и съкровищницата. В последната има великолепни накити. От другата страна на Пиаца Витория и в непосредствена близост до Porta Nuova (Новата порта) се намира страхотния Палацо дей Нормани. Този средновековен дворец днес е дом на сицилианския регионален парламент, като в него има три неща, заслужаващи внимание. Първата част е Палацо Реале. Второто нещо е чудесна колекция от византийски мозайки от 12-ти век в Зала ди Руджеро. Накрая, и може би най-впечатляващото от всичко, е Капела Палатина /Кралският параклис/, ), който носи нов смисъл на думата „богато украсен” със своята колекция от Арабско изкуство, красиви мозайки и сложна дърворезба. Дворецът се намира на Piazza Indipendenza. Палацо Реале  и Зала ди Руджеро може да се видят с организирано посещение в понеделник, петък и събота между 9.00 часа и обяд. Параклисът е отворен през делничните дни, от 9.00 часа до обяд и от 15.00 часа до 17.00 часа, а през уикенда работното време е до обяд.

На снимката: Четирите ъгъла;

Палермо

На снимката: Фонтанът „Претория“;

Палермо

На снимката: Площад Белини;

Палермо

На снимката: Капела Палатина;

Палермо

На снимката: Палацо Реале в Палермо;

Следващите няколко атракции са разпръснати из центъра на града. Първата от тях е Регионалния археологически музей, който се помещава в бивш манастир от времето на Ренесанса. Дворът на музея е прекрасен. Освен красивата околност обаче, музеят помещава чудесна колекция от гръцки и римски артефакти. Адресът на музея е Via Biara all’Olivella 24, като е отворен всеки ден от 8:30 часа до 18:00 часа (до 13.30 часа в неделя). Ако искате да посетите отличен музей на изкуствата, то пробвайте с Регионалната галерия на Палацо Абателис, намираща се на Via Alloro 4. Ако посещавате Палермо с деца, то тогава може да им дарите посещение в международния музей на марионетките. Има колекция от над 1000 кукли, марионетки и други свързани с тях изделия. Много от тях са от Сицилия, но и останалата част от света също е представена. Всеки петък в 17.30 часа тук се провежда и куклено шоу. Музеят се намира на Via Butera 1 и е отворен всеки ден с изключение на четвъртък, от 9.00 часа до 13:00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа.

Палермо

На снимката: Вътрешният двор на Палацо Абателис;

Не всичко интересно в Палермо се намира в градския център. Има и неща, които са отдалечени от центъра, като една от тези забележителности е Кастело дела Зиса, отличаващ се с мавританската си екстравагантност. Вътре има музей на арабски занаяти. Една от най-необичайните атракции наблизо е Катакомбе дей Капуяно. Някои хора могат да счетат забележителността по-скоро за страшна, но няма съмнение, че тези повече от 8000 мумифицирани тела на хора, които са загинали между 17-ти и 19-ти век, всички облечени и стоящи в неделните си дрехи, са най-малкото любопитна гледка. Близка до Палермо дестинация е малкото градче Монреале, където има чудесна катедрала и църковна обител. Дори и преди това да сте виждали някои от най-известните и внушителни катедрали в Европа, пак ще бъдете впечатлени от гледката.

Палермо

На снимката: Кастело дела Зиса;

Пазаруване:

Палермо има множество оживени и шумни пазари, на които се продава всичко, което можем да си представим, вкл. и храна. Те са разположени из целия град, но е по-добре да се съсредотичите из тези, намиращи се в центъра на града.

 Спорт и развлечения:

Най-добрите плажове около Палермо се намират в Мондело /разстоянието е около 12-13 км. от Палермо/. Може да стигнете до там с такси. Ако се запишете на организирана екскурзия извън Палермо, може да имате възможността да посетите остров Устика, намиращ се на около 50 км от Палермо. Островът е известен сред любителите на гмуркането.

В случай че се нуждаете от хотел в Палермо /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Ако желаете да пътувате от Палермо към пристанището на Рим Чивитавекия, то една от най-добрите опции за целта е пътуването с ферибот. Подробна и актуална информация за наличните фериботни връзки може да намерите на следния линк.

Палермо

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Палермо, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града, информация за пристанището на Палермо, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Палермо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: