Круизни дестинации: Палма де Майорка, Испания

Най-големият и най-популярен от групата на Балеарските острови, Майорка привлича повече от пет милиона посетители всяка година. Повечето от тях летят от различни точки на Европа до острова, но не са и малко тези, които посещават Майорка с круизни кораби, тъй като острова е една от най-популярните дестинации в програмите на круизните компании. Палма де Майорка е столицата и най-големият град на испанската провинция, която обхваща Балеарските острови.

Палма де Майорка

На снимката: Палма де Майорка;

Пристигане в Палма де Майорка:

Палма де Майорка има отлични пристанищни съоръжения, разположени само на няколко минути пеша от центъра на града и най-важните забележителности. Пристанището може да приеме едновременно до шест кораба, като корабите акостират директно на порта, а не се налага да пускат котва в залива, от където пасажерите да бъдат транспортирани до брега с по-малки лодки или корабчета.

Туристически информационен офис: Плаза де ла Рейна 2, телефон: 971 712 216.

Придвижване из Палма де Майорка:

В историческата част на Палма де Майорка повечето забележителности са на пешеходно разстояние. За да стигнете до някои от по-отдалечените дестинации, може да използвате таксита, като тези „по-далечни” дестинации са предимно някои от по-добрите плажове на острова. Ако искате да се разходите из вътрешността на острова, помислите да се запишете на организирана екскурзия, защото вземането на кола под наем може да е скъпо удоволствие, а и е доста трудно в летния, силен сезон. Пътищата на острова са тесни, криволичещи, а на места маркировка и знаци просто липсват.
Еднодневна разходка из Палма де Майорка и околността:

Започнете вашето посещение на големия остров с разходка из столичния град. Първите четири забележителности на града са практически подредени една след друга по протежение на северната страна на Парк де ла Мар, който е успореден на брега. Това разположение на забележителностите е добре дошло, защото по този начин ще избегнете объркващия лабиринт от улици в района /независимо, че и из тези улички има какво да се види като интересни и красиви сгради/. Първата от тези четири споменати забележителности се намира в западния край на парка и представлява красивия дворец Алмудена. Построен е през 13-ти век като мавритански замък и по-късно е използван от испанските монарси. Дори и днес дворецът е затворен понякога за посещение, ако тук е кралското семейство. Дворецът може да се посети с обиколка с екскурзовод, като всяка обиколка трае около 30 минути. Дворецът е отворен всеки ден, без неделя. Срещу двореца и площадът, на който той се намира, може да видите местната катедралата. Тя е най-разпознаваемата структура на острова, като се отличава с това, че се издига на хълм до брега. Определено ще я забележите още докато вашият круизен кораб се приближава към Палма де Майорка. Катедралата на Палма е втората по големина готическа катедрала в Испания и е построена за период от близо 500 години, започвайки през 1230г. В катедралата има и малък, но интересен музей.

Палма де Майорка

Палма де Майорка

На снимките: Парк де ла Мар;

Палма де Майорка

На снимката: Дворецът „Алмудена“;

Палма де Майорка

На снимката: Катедралата на Палма де Майорка;

В непосредствена близост се намира Ла Лотя /La Llotja/ – красива готическа структура, която в момента служи като изложбен център. Освен редките случаи, когато е затворена за посещения от туристи, центърът може да се посети, като си заслужава да отделите няколко минути за разходка вътре. Следващата забележителност е Музеят на Майорка, който представя интересен преглед на историята и културата на града. Музеят се намира на Carrer Portella 5 и е отворен всеки ден с изключение на понеделник, от 10.00 часа до 14.00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа. Арабските бани са точно на север от парка (тръгнете по  улица, наречена Portella, и след това завийте надясно по Can Serra). Баните са в отлично състояние и, въпреки малкия си размер, са едни от най-интересните забележителности в града. Като се има предвид, че маврите са управлявали Майорка в продължение на няколко века, следва да се отбележи, че арабските бани са едни от малкото забележителности в града, свидетелстващи за мавърското управление на острова. Части от колоните, поддържащи баните, датират от римско време. Баните се намира на улица Serra 7, като са отворени всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа. Всичко останало в Палма де Майорка се намира малко по-далеч, но преди да напуснете този район, може да се разходите и по укрепленията на Ses Voltes. Тук има стара наблюдателница, която предлага прекрасна панорамна гледка. Тук може да видите и историческа арка над Carrer Almudaina, която някога е служила като врата към мавританското селище.

Палма де Майорка

На снимката: Арабските бани в Палма;

Палма де Майорка, по подобие на Барселона, също има като забележителност Испанско селище, в което са показани архитектурни стилове при строителство от цялата страна. Макар че селото не е толкова добро като това в каталунската столица, времето за посещение си струва, освен ако след това корабът ви няма да се насочи към Барселона, където да посетите местото подобно селище. Испанското селище в Палма се намира на Карер Побле Еспаньол и може да се посети всеки ден от 9.00 часа до 19.00 часа. На запад от центъра на града се намира датиращият от 14-ти век замък Белвер. Разположен е в обширен парк, като мястото е особено добро за разходка и малко снимки. Замъкът Белвер се намира на Камило Хосе Села и може да се посети през цялата седмица /без неделя/, от 8.00 часа до 21.00 часа. Разходката из забележителностите на града ще ви отнеме около 5 часа и то ако не се спирате да пазарувате. Извън столицата на острова обаче има немалко интересни забележителности.

Палма де Майорка

На снимката: Замъкът „Белвер“;

Планините, известни като Сиера Трамунтана, доминират над острова, който е покрит с обширни маслинови и борови гори. Ако имате възможност ви препоръчваме да пропътувате разстоянието от Са Калорба до дивия нос Форментор, с неговия известен фар. Пътят е един от най-красивите в цялото Средиземноморие. Криволичещият път се издига и се спуска на много места, което обаче не би трябвало да ви е проблем, ако карате бавно и спокойно. Организирани полудневни екскурзии из острова включват нос Форментор. Ако все пак решите да наемете кола, за да се разходите из целия остров, то може да пропуснете разглеждането на Палма де Майорка. За придвижване из острова може да използвате и малкия влак, свързващ Палма със Солер, но тази опция организира доста вашата подвижност. Солер се намира на около 30 км. от Палма. Други интересни места из острова са град Валдемоса /на 20 км северно/, който е известен със своя кралски манастир, както и Алкудия /на 50 км. североизточно/. Градът се гордее с впечатляващите мавритански стени и музей с римски артефакти, както и римски амфитеатър.

Палма де Майорка

На снимката: Нос Форментор с неговия фар;

Пазаруване:

Carrer Sindict и Carrer Sant Miguel са двете улици, където ще намерите много магазини със стоки на разумни цени. Големият площада Пласа Майор е мястото, където има пазар на занаяти, като той е отворен всеки ден без неделя, от 10.00 часа до 14.00 часа. Ако искате да си закупите някакви традиционни местни стоки като кожа, порцелан и дърворезби, изработени от маслиново дърво, то именно този пазар е добра опция за вас. В испанското село също може да си закупите качествени стоки, но там цените са по-високи.

 Палма де Майорка

На снимката: Пласа Майор;

Спорт и развлечения:

Тъй като Палма е един от най-известните ваканционни острови на Испания, тук има голямо разнообразие от дейности, от които да избирате. Водни спортове, яхтинг, пътуване с балони са само част от най-популярните. Въпреки че на острова има доста туристически агенции, най-добрият начин да разгледате острова е чрез организирана екскурзия от вашия круизен оператор. Това може да ви спести пари, а и време. Когато става въпрос за плажове, то има повече от достатъчно опции за избор. Всичките плажове на острова са добри, така че не е необходимо да се разкарвате до по-отдалечените от тях. И на север, и на изток плажовете са добри. Ако искате да останете близо до Палма де Майорка, то изберете Плая де Палма, намиращ се на югоизток от града. Има и много плажове в малките градове по крайбрежието на запад от Палма, включително тези в Portals Vells, Paguera, Sant Telm and Camp de Mar.

Палма де Майорка

На снимката: Плая де Палма;

В случай че се нуждаете от хотел в Палма де Майорка /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Палма де Майорка

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Палма де Майорка, Испания. Тук ще намерите полезна информация за града, информация за пристанището на Палма де Майорка, както и план за разглеждане на забележителностите му, вкл. и информация за околни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Палма де Майорка, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града , но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: