Круизни дестинации: Валенсия, Испания

Въпреки че Валенсия има около един милион жители, което го прави третият по големина испански град, за повечето туристи, посещаващи Испания, този град някак си се губи в сянката на Мадрид и Барселона. За съжаление, това важи и за круизните компании, чиито кораби също не обръщат достатъчно внимание на града, а последният го заслужава. В града има множество исторически паметници, които биха породили интерес у повечето туристи. Градът се свързва и с личността на един от испанските национални герои Ел Сид, който побеждава маврите през 1094г. Според легендата Ел Сид бил убит още в началото на битката, но тялото му било качено и завързано на коня, като бил пуснат да води атаката срещу маврите. При гледката на мъртъв войн, водещ армия отзад, маврите побегнали, което довело и до поражението им.

 Валенсия

На снимката: Футуристичният „Град на науката и изкуството“ във Валенсия;

Пристигане във Валенсия:

Пристанището на Валенсия е едно от големите в Средиземно море, като може да приеме и най-големите круизни кораби. Това означава, че пасажерите ще слязат директно на брега, а няма да се наложи допълнително транспортиране с по-малки лодки и корабчета. Центърът на Валенсия се намира на около 4-5 км. от пристанището и двата круизни терминала. За да стигнете до централната градска част е най-добре да си вземете такси или да изчакате за автобус от градския транспорт. Това разбира се важи, ако смятате да разглеждате Валенсия самостоятелно и не сте се записали за организирана обиколка.

Валенсия

На снимката: Валенсия разполага с много модерен терминал за круизни кораби;

Туристически информационен офис: Placa del Ayuntamiento 1, телефон: 963 510 417.

Придвижване из Валенсия:

 Валенсия се е разпрострял върху немалка географска площ, но за щастие на хората, посещаващи града, историческото му ядро е сравнително малко и лесно може да се разходите из местните забележителности пеша. Все пак за пълнота, трябва да се отбележи, че местната система на градски транспорт е доста добра и обхваща всички части на града.

Еднодневна разходка:

 Сърцето на Валенсия е оградено при северния си край от бившето течение на река Турия. Казваме „бивше течение”, защото посоката на движение на реката беше изменена след силни наводнения, което опустошават района на няколко пъти. Въпреки че над коритото на реката днес все още преминават красиви стари мостове, река отдолу няма, а бившето й корито е заето от градините Турия /Jardines del Turia/. Валенсия се слави и с още едни красиви градини, носещи името „Кралските градини”. В тях е разположен отличният Музей за изящни изкуства (Museo de Bellas Artes), в който има голяма колекция от творби на известни испански и други европейски художници, сред които Ел Греко, Гоя и Веласкес. Музеят се намира на San Pio V, като е отворен всеки ден, с изключение на понеделник. На едва няколкостотин метра от тук, през лабиринт от улици, които са характерни  за стария център на Валенсия, ще излезете до местната катедрала –чудесен пример за архитектурно чудо, съчетаващо не един архитектурен стил. Всеки един от нейните три портала е различен – бароков, готически и романски. Твърди се, че в катедралата на Валенсия се намира истинския „Свети Граал”, макар че други места по света също имат претенции в тази насока. Катедралата се намира на Плаза де ла Рейна и е отворена всеки ден. Ако се случи да сте във Валенсия в четвъртък, гледайте да си организирате така нещата, че да бъдете точно на обяд на площад Plaza de la Virgen, намиращ се северно от катедралата. Ще станете свидетели на древна традиция, датираща от хиляда години. На площада се провежда така нареченият Воден съд (Tribunal de las Aquas). Земеделските производители в региона се срещат, за да решат проблемите с използването на вода в този сух район. Въпреки че решенията нямат правна стойност, традицията е да се следва взетото от водния съд решение. На същия този площад се провежда и традиционен пазар, който също може да ви бъде интересен. В непосредствена близост до пазара е Llonja de la Seda (Копринената борса). Помещава се в страхотна сграда от 15-ти век, изградена в готически стил. Фасадата й е покрита с типичните гаргайоли, а вътре интериорът е доминиран от красиви колони, които изглеждат като усукани. Продължете с разходката си в южна посока, като ще стигнете до големия площад Placa del Ayuntamiento. Тук се намира сградата на местното кметство. Недалеч е и най-важната точка от разходката ви из Валенсия- Palacio del Marqués de Dos Aguas. В бившия дворец днес се помещава музея на керамиката. Керамични изкуства от цял свят са изложени тук, но музеят се концентрира върху керамика, произведена в околния регион, който е добре известен със своето качествено производство. Забележителността се намира на Calle del Poeta Querol 2, като е отворен всеки ден с изключение на понеделник.

Валенсия

Валенсия

На снимките: Копринената борса във Валенсия отвътре, както и декоративните елементи-гаргайоли отвън;

Валенсия

На снимката: Катедралата на Валенсия;

Валенсия

На снимката: Катедралата на Валенсия вътре;

На около половината път между центъра на града и крайбрежието се намира голям музеен комплекс, известен като Град на изкуствата и науките. В първата част е високо технологичен научен музей, планетариум, IMAX театър и лазерно светлинно шоу. Експонатите са наистина изключителни, и макар на места да липсват табелки дори на английски език, посещението може да ви бъде интересно. Втората част от комплекса е заета от Океанариум. През последните години към комплекса беше добавен и ултра-модерен център за сценични изкуства с различни програми.

Валенсия

Валенсия

На снимките: Изключително модерният „Град на изкуството и науката“;

Ако се чудите дали около Валенсия има някакви интересни забележителности, то може да решите да се разходите на само 15 км. на юг от града, където се намира Природен парк „Албуфера”. Става дума за сладководна лагуна, където живеят над 250 вида птици. В парка има много туристически пътеки, а отделно се предлага и разходка с лодка из каналите му.

 

Пазаруване:

Валенсия не предлага нещо особено по отношение на пазаруването. Тук може да намерите обичайните магазини, които са налице във всеки един голям град. Ако ви се случи да бъдете в града в неделя, може да имате щастието да се разходите из големия пазар, който се провежда на площада около катедралата.
Спорт и развлечения:

Валенсия предлага няколко голф игрища, които са отворени за обществено ползване. Ветроходство е популярно, защото водите в тази област са особено подходящи за този спорт. Има и доста красиви плажове. Самият град Валенсия разполага с дълга плажна ивица с прекрасен пясък, което е добре дошло за тези от вас, които искат да се насладят на местното слънце. Водата обаче не винаги е особено чиста. Ако искате да плажувате, може да отидете към плажовете в Ел Салер, недалеч от Природен парк Албуфера.

 Валенсия

На снимката: Ел Салер, част от природен парк „Албуфера“;

Ако искате да научите повече за Валенсия и нейните забележителности, може да прочетете допълнителна полезна информация в отделна тема на нашия сайт, посветена на града. За да стигнете до темата, натиснете следния линк.

В случай че се нуждаете от хотел във Валенсия /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате града по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

 

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Валенсия, Испания. Тук ще намерите полезна информация за града, както и план за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Валенсия, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: