Круизни дестинации: Виго, Испания

Град Виго се намира в район Галиция в Испания, намиращ се в северозападния край на държавата, точно над Португалия. Виго не е далеч от границата с Португалия, като говореният португалски език, както и цялостната култура на района, са доказателство за тази близост. Градът се намира на Атлантическия океан, поради което той рядко бива включван в Средиземноморските круизи /за разлика от Лисабон, който е популярна дестинация на същите тези круизи/. Виго обаче е често посещаван от круизни кораби, които обикалят Атлантика, както и от такива, идващи от други части на Западна Европа. Градът е голямо търговско пристанище от край време. Риболовната промишленост винаги е била важна за района, като има немалко доказателства за това.

Виго

На снимката: Виго, Испания;

Пристигане:

Доковете за круизни кораби са разположени в северозападния край на града. Тук могат да акостират почти всички круизни кораби, с изключение на най-големите пасажерски лайнери. Терминалът е на пешеходно разстояние от центъра на стария град и повечето забележителности на Виго.

Виго

На снимката: Пристанището на Виго;

Туристически информационен офис: Плаза де ла Пиедра, телефон: 986 810 216.

Придвижване из Виго:

Повечето забележителности на  Виго са концентрирани в малък район, който е недалеч от пристанището, така че може лесно да стигнете и пеша. Ако възнамерявате да се разходите извън града и из цялата околност, добре е да се запишете на организирана екскурзия при вашия круизен оператор. Автомобилите под наем са доста ограничени като опция, а и офертите могат да са солени.

Еднодневна разходка из Виго и околността:

Старият град с неговите тесни и често криволичещи улички, особено покрай Rua Pescaderia, има определен чар. Разхождайки се из това място ще видите доказателства за важността на риболова за икономиката на града, като има все още доста хора, които се препитават с риболов. На юг от старата част на града се намира Парк дел Кастро /Parque del Castro/. Това е обширен зелен участък на хълм, където се намират и останки от стара крепост, наречена Кастило дел Кастро. Останките не са особено впечатляващи, но са доста големи и ще ви дадат добра представа за това, което е било на това място преди векове. Може би най-добрата част от руините са отличните гледки към града и крайбрежието.

Виго

Виго

На снимките: Парк дел Кастро във Виго;

Основната причина за посещение на Виго обаче не се намира в града. Много е вероятно всички на борда на круизния кораб дори да не се застояват във Виго, а да се насочат към намиращия се на около 100 км. от там град Сантяго де Компостела. Атмосферата тук е чудесна, в града има няколко интересни музея, но истинската слава на града се дължи на предположението, че тук са открити останките на Св. Яков /макар че е починал в Светите земи/. Обясненията как така той е погребан тук /в областта, за която е известно, че е проповядвал докато е жив/ са различни. Заради  него обаче градът е популярна дестинация за поклонение и крайна точка на известния поклоннически път „Камино”.  Основните забележителности на града са в неговата централна част като се свеждат до местната катедралата, намираща се на Praza do Obradoiro, и свързания нея Дворец на архиепископа. Основните сгради, свързани с местата за поклонение, са не само големи, но архитектурно и художествено изключителни. Ако сте решили да посетите Сантяго де Компостела индивидуално, трябва да си подготвите едно поне пет часа за разходката, включително и за двупосочното пътуване. Определено може да си запълните цял ден тук и в комбинация със забележителностите в Виго.

Виго

На снимката: Катедралата на Сантяго де Компостела;

Виго

На снимката: Олтарът на катедралата в Сантяго де Компостела;

Пазаруване:

Когато става дума за пазаруване във Виго, много малко може да се каже, макар че може да намерите някои интересни старомодни местни магазини в стария град. Сантяго де Компостела е повлиян доста от туристическия интерес, поради което тук има немалко сувенирни магазини, но с това се изчерпват като че ли плюсовете на града като дестинация за шопинг.
Спорт и развлечения:

Както и в случая с пазаруването, Виго не е сред известните дестинации за отдих. За разлика от много други круизни дестинации, тук дори няма добри плажове, на които да прекарате някой и друг час.

Ако искате да научите повече за забележителностите на Сантяго де Компостела и пътя „Камино“, може да откриете повече информация на следния линк. Вътре ще намерите полезна обща информация за града, както и подробности за катедралата на града.

В случай че се нуждаете от хотел във Виго или  Сантяго де Компостела /преди или след круизното ви пътуване/ или просто ако посещавате някой от тези градове по друг начин или причина, то може да намерите оферти на следните линкове:

Оферти за хотели във Виго;

Оферти за хотели в Сантяго де Компостела;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Виго

Важно: Статията предоставя информация за круизната дестинация Виго, Испания. Тук ще намерите полезна информация за града, както и информация за интересни околни дестинации като Сантяго де Компостела. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Виго, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: