Куатро Канти – град Палермо, Италия

Куатро Канти /Quattro Canti/, или „Четирите ъгъла“, е центърът на средновековната градска част на Палермо. Издигнат през 1611г., това не е толкова площад, колкото Бароков кръстопът, който разделя централната част на града на няколко части. Във всеки ъгъл може да се видят статуи – съответно четирите сезона, четирите испански крале на Сицилия и патроните на града Кристина, Нинфа, Оливия и  Агата. Само на няколко крачки оттук се намират някои от най-красивите площади в Палермо, както и чудесни сгради, сред които забележителни църкви.

На снимката: Куатро Канти;

Куатро Канти

На снимката: Статуята на лятото при Куатро Канти /Палермо/;

В югозападния ъгъл (входът към Корсо Виторио Емануеле) се издига датиращата от 17-ти век църква Сан Джузепе дей Театини. Тя се определя като най-хармоничната от бароковите църкви в града. Заблуждаващо простата фасада скрива богатство от детайли вътре – от ангелите, които държат свещената вода от двете страни на входната врата, до разкошните странични параклиси и таван, декорирани с херувими. В непосредствена близост до църквата е основната сграда на местния университет. Днешната сграда е резултат от реконструкция от 19-ти век, която е заменила постройката на първоначално намиращия се тук манастир, съществувал в съседство на Сан  Джузепе. Обикновено има много студенти наоколо, както и няколко чудесни заведения на малкия площад срещу входа. В близост, ако тръгнете по Корсо Виторио Емануеле, се издига внушителният Палацо Рисо. В него се помещава музеят на съвременното изкуство на Сицилия.

Куатро Канти

Куатро Канти

На снимката: Интериорът на църквата Сан Джузепе дей Театини, намираща се непосредствено до Куатро Канти;

Ако пресечете Виа Македа в посока към площад Претория, ще се „сблъскате“ скоро с блестящите бели фигури, част от флорентинския фонтан от шестнадесети век. Последният е защитен с парапети, за да се предотвратят евентуални посегателства срещу тази забележителности. На същия този площад се издига общината, както и църквата Санта Катерина, датираща от 16-ти век. Църквата се определя като типичен пример за сицилиански барок в най-изтънчения му вид, като всеки сантиметър от интериора на църквата е покрит с релефи, изваяни херувими, мадони, лъвове и орли. Един мраморен панел (в първия параклис вдясно) изобразява Йона, който ще бъде погълнат от кит и един испански галеон над тях.

Куатро Канти

Куатро Канти

На снимката: Пиаца Претория с фонтана;

Полезна информация за Куатро Канти в Палермо:

Адрес: Корсо Виторио Емануеле, Палермо, Италия;

Полезна информация за посещение на църквата Сан Джузепе дей Театини:

Адрес: Корсо Виторио Емануеле, Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 33 12 39;

Работно време за посещение:

Понеделник – събота, от 7.30 часа до 12.00 часа и от 17.30 часа до 20.00 часа;

Неделя, от 8.30 часа до 13.15 часа и от 18.00 часа до 20.00 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;

Полезна информация за посещение на Палацо Рисо:

Адрес: Корсо Виторио Емануеле 365, Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 587717;

Работно време за посещение:

Вторник, сряда и неделя, от 10.00 часа до 19.30 часа;

Четвъртък, петък и събота, от 10.00 часа до 23.30 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входните билети:

Билет – 6.00 Евро;

Полезна информация за посещение на църквата Санта Катерина:

Адрес: Пиаца Белини, Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 7853196;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 9.30 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;
Важно: Статията предоставя информация за Куатро Канти /Четирите ъгъла/ в град Палермо, остров Сицилия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, какво може да видите на Куатро Канти и в района около Четирите ъгъла – църквата Сан Джузепе дей Театини, площад Претория, Палацо Рисо и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Април 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Куатро Канти

По-долу може да видите интерактивна карта относно Куатро Канти в Палермо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: