Кулата Далиборка – град Прага, Чехия

Датиращата от 15-ти век кула Далиборка, с нейния коничен покрив, е била част от защитните укрепления, построени от крал Владислав Ягиело. Гербът му може да се види на външната стена на кулата. Кулата също така е служила като затвор и е кръстена на първия си затворник, Далибор Козойеди – млад рицар, осъден на смърт за укриването на бегълци. В очакване на изпълнението, той е държан в подземна тъмница, до която той бил спуснат през дупка в пода.

Кулата Далиборка

На снимката: Кулата Далиборка;

Според легендата, докато бил в затвора, той се научил да свири на цигулка. Хората, които симпатизирали на тежкото му положение, идвали да слушат неговите изпълнения и му носили храна и вода, които спускали по въже. Затворниците по онова време често били оставяни да умрат от глад. Историята на Далибор била използвана от Бедржих Сметана в неговата опера „Далибор”.

Кулата Далиборка

Кулата е престанала да служи като затвор през 1781г. Посетителите могат да видят част от стария затвор.
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Praszky Hrad, Vikarska, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 224 372 423;

Как да стигнете до кулата Далиборка:

-Чрез трамвай /Вземете трамвай 22 до Пражкия замък или до Pohorelec. Ако се чувствате енергични и имате достатъчно физически сили, може да вземете трамвай линии 12, 18, 20 или 22  до Малостранске намести, а след това да продължите пеша по Нерудова или пък да отидете до метро станция Malostranska  и оттам да продължите пеша по стълбите на стария замък/;

-Чрез метро /линия А, станция Malostranska/;

Работно време:

Летен сезон, от 09:00 часа до 17.00 часа;

Зимен сезон, от 09:00 часа до 16.00 часа;

Затворена на 24-ти декември;

Цени на входни билети:

Можете да посетите кулата чрез закупувате на два вида билети:

Пражки замък- Обиколка А включва:

Катедралата „Свети Вит”, Старият кралски дворец, изложбата „Историята на Пражкия замък“, Базиликата на Свети Георги, Златната уличка с кулата Далиборка, Барутената кула;

Пражки замък- Обиколка B включва:

Катедралата „Свети Вит”, Старият кралски дворец, Базиликата на Свети Георги, Златната уличка с кулата Далиборка;

Цени на входни билети за Пражки замък-Обиколка А:

Пълен билет – 350.00 CZK;

Намален билет – 175.00 CZK;

Семеен билет – 700.00 CZK;

Цени на входни билети за Пражки замък-Обиколка B:

Пълен билет –  250.00 CZK;

Намален билет – 125.00 CZK;

Семеен билет – 500.00 CZK;

Кулата Далиборка

Важно: Статията предоставя информация относно кулата Далиборка – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до кулата, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно  кулата Далиборка – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около кулата  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: