Кулата Галата – град Истанбул, Турция

Построена през 1349г. от генуезците, кулата Галата  /Galata Kulesi/ се издига на мястото на още по-стара кула, която е построена от император Юстиниан през 528г. Първоначално известна като Кулата на Христос, кулата се издига над няколко укрепления, които са обграждали генуезкия град-държава. Кулата е имала различни функции през вековете, включително и като затвор, противопожарна кула, както и като място за авантюристи-пионери, които са правили опити да полетят. Днес на върха на кулата ще намерите приятно кафене, от където се разкрива красива гледка към града. Съветваме ви обаче да не си хвърляте парите по предлаганите тук напитки и закуски, защото последните по наше скромно мнение са доста надценени.

Кулата Галата

На снимката: Кулата Галата;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Платформата или по-скоро мястото в кулата, от където се откриват гледките, се издига на височина от 61 метра, като до там се стига с асансьор . От тук има прекрасни панорами към града и изглед към Мраморно море и Златния рог. Освен това от върха на кулата ще може лесно да се ориентирате относно разположението на известни местни забележителности, сред които районите Баязид и Султанахмет, както и районът Еминьоню с Новата джамия, пазарът на подправките, както и джамията на Рюстем Паша.

 

Кулата Галата

На снимката: Гледка от кулата към едноименния мост;

Районът около основата на кулата беше последно реновиран преди няколко години, като днес това е приятно място, както за местните, така и за туристите, където да поседнете и да починете от продължителните обиколки на града, или просто да се насладите на чаша кафе в някое от многобройните кафенета на площада.

Кулата Галата

На снимката: Площадът около кулата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Бююк Хендек Кадеси, Истанбул, Турция;

Телефон: +90 212 293 81 80;

Работно време:

Отворена всеки ден, от 9.00 часа до 20.30 часа;

Цени на входни билети:

Билет – 18.50 TRL;

Как да стигнете до кулата Галата:

До кулата лесно може да стигнете пеша от моста Галата, както и с трамвай до района на Каракьой, а оттам продължете пеша.Важно: Статията предоставя информация за кулата Галата в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и за нейното посещение – разположени, работно време за посещение, цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Кулата Галата

По-долу може да видите интерактивна карта относно кулата Галата в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.