Кулата Пей-Берлан – град Бордо, Франция

Кулата Пей-Берлан носи името на архиепископ на Бордо, който се счита за основател на първия местен университет, открит през 1440г. Мощите на архиепископа са положени в момента в катедралата, разположена в близост до самата кула. Кулата е построена в периода между 1440г. и 1450г. и има правоъгълна основа. Върхът на кулата, представляващ осмоъгълно острие, е известен със статуята на Дева Мария от Аквитания. Интересно е да се отбележи, че първоначално на върха на кулата не е имало такава статуя. В резултат на буря през 18-ти век заостреният връх бил засегнат и така и не бил ремонтиран. В крайна сметка било решено той да бъде покрит с тази статуя, която трябвало да гледа към района Медок, от където бил родом архиепископ Пей-Берлан.

Кулата Пей-Берлан

На снимката: Кулата Пей Берлан;
Друг интересен факт е, че в миналото кулата не е стояла така самотна до катедралата на Бордо, а е била свързана със самата катедрала. Това е ставало посредством няколко наредени една от друга оръдейни сгради. В кулата Пей-Берлан е разположена голяма 8-тонна камбана, която служи като камбана и на самата катедрала. Ако сте прочели внимателното темата за Катедралата на Бордо, то вече знаете, че поради голямата тежест на тази постройка, било решено част от кулите й /заедно с предвидените камбани/ да не се изграждат въобще. Кулата Пей-Берлан е обявена за национален паметник на Франция през 1862г. Днес кулата може да се посети, като всеки желаещ може да се изкачи до тераса на върха. Това става по спираловидно стълбище с 231 стъпала. От върха се открива хубава гледка към целия град.

Кулата Пей-Берлан

На снимката: Гледка  от Кулата Пей-Берлан към катедралата на Бордо;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place Pey-Berland, 33000 Бордо, Франция;

Телефон: +33 5  5681 2625;

Работно време:

От 2-ри Януари до 31-ви Май, всеки ден без понеделник от 10.00 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 17.30 часа;

От 1-ви Юни до 30-ти Септември, всеки ден от 10.00 часа до 13.15 часа и от 14.00 часа до 18.00 часа;

От 1-ви Септември до 31-ви Декември, всеки ден без понеделник от 10.00 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 17.30 часа;

Важно: Последно посещение е възможно до 30 минути преди затваряне;

Затворено на: 1-ви Януари, 1-ви Май и 25-ти Декември;

Вход:

Нормален билет: 6.00 Евро;

Намален билет: 5.00 Евро;

Билет за възрастен човек, който е част от група /мин. 20 души/: 5.00 Евро;

Безплатен вход:

Деца до 18 години с придружител;

Лица от 18 до 25 години, които са граждани на държава-членка на ЕС, както и за лица, постоянно живеещи във Франция;

Инвалиди с придружител;

Безработни;

Притежатели на туристическа карта Bordeaux Metropole City Pass;

Как да стигнете до кулата:

Чрез трамвай:

Линия А и B /слезте на станция Hotel de Ville/;

Кулата Пей-Берлан

Важно: Страницата разглежда подробно информация за кулата Пей-Берлан, една от забележителностите на френския град Бордо- историческа информация, адрес на забележителността, информация как да стигнете до кулата, цена на входните билети, работно време на кулата Пей-Берлан в Бордо. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Бордо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно кулата Пей-Берлан в Бордо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: