Къщата Батийо- град Барселона, Испания

Къщата Батийо е един от най-известните шедьоври на Антонио Гауди, които могат да бъдат видени в Барселона. Къщата е построена между 1875г. и 1877г. През 1900г. тя става собственост на текстилния индустриалец Жосеп Батийо. Къщата се намирала на най-шикозния барселонски булевард, Паса де Грасия, който бил предпочитан от най-заможните жители. Собствениците на имоти в този район се надпреварвали кой ще бъде притежател на по-изтънчена постройка. Тъй като Батийо не искал да бъде засенчен от конкуренцията, той възложил работата по обновяването на къщата си не на кого и да е, а на Антонио Гауди. Първоначално Батийо възложил на Гауди да събори постройка и на нейно място да издигне нова. Гауди обаче го убедил да запазят оригиналната къща, но да променят коренно дизайна й. Макар и базирана на предходна структура, Гауди сякаш създава изцяло нова сграда.

Къщата Батийо

На снимката: Каса Батийо отвън;
Всеки елемент е наситен със символика. Цялостният екстериор пресъздава победата на Св.Георги, небесният покровител на Каталуня, над дракона. Днес къщата неслучайно е известна още като „къщата на костите”. Причината за това е нестандартната й фасада, наподобяваща човешки скелети. Балконите са във формата на черепи, а поддържащите колони са във формата на кости.  Счита се, че това са останките на жертвите на дракона. Спираловидната кула на покрива символизира мечът на Свети Георги – „Аскалон”, а назъбеният покрив, приличащ на драконови люспи, представлява тялото на победения звяр.

Други интерпретатори обаче виждат не толкова драматична символика във външния вид на сградата. Според тях този вид е повлиян от влечението на Гауди към морския свят. Те разглеждат фасадата като съвкупност от фасади и водорасли. Балконите за тях представляват отворените усти на риби и китове, а островърхите кули на покрива приличат на морски фарове.

Интериорът на Каса Батийо е не по-малко впечатляващ от екстериора й. И тук Гауди избягва правите линии и обръща особено внимание на детайла при изработката на дървените врати, огнищата, цветните прозорци и подове. Къщата има прекрасна вътрешна тераса, а пътят към покрива напомня на изкачване на палубата на кораб.

Къщата Батийо

На снимката: Интериорът на къщата е изключително впечатляващ;

Полезна информация за тази забележителност: 

Работно време:

Каса Батийо е отворена целогодишно. В редки случаи, поради културни визити,  работното време е до 14.00. Бъдещите посетители могат да направят справка относно работното време на този линк:

Понеделник – Петък 9.00 – 21.00


Цени на билетите:

Възрастен

28.50 евро

Групи от 20 човека или повече

21.50 евро

Студенти / Пенсионери

 21.50 евро

Жители на Каталуния

15.00 евро

Деца под 7г.

безплатно

Адрес: Passeig de Gracia 43, Барселона, Испания

Как да стигнете до Каса Батийо:

Автобус

№ 7, 16, 16, 22, 24 и 28

Метро

№ L2, L3 (търсете следния изход – Calle Arago – Rambla Catalunya), L4

Влак

RENFE: Passeig de Gracia station

FFGG: Provenca station

Полезно: Най-добре е да организирате посещение на къщата преди 11.00 часа сутринта. Може да си закупите билетите и онлайн, като трябва да посочите час за вашето посещение. Обиколката отнема между 45 минути и часа. Ако си закупите билети онлайн, ще спестите 4.00 Евро от цената на билета;

Полезно: Може да посетите Къщата Батийо и вечерно време (след 20.00 часа). Обиколката е съпроводена с музикален аранжимент и включва 2 питиета. Билетите за този тип обиколка струват 39.00 Евро и се закупуват само онлайн през сайта на забележителността: www.casabatllo.es.

Важно: Страницата разглежда подробно къщата Батийо, една от забележителностите на испанския град Барселона –  историческа справка, адрес на сградата, цена на входните билети, как да стигнете до къщата Батийо, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Барселона и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Къщата Батийо

По-долу може да видите интерактивна карта относно къщата Батийо – Барселона, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: