Къщата Ла Педреда /Каса Мила/- гр. Барселона

След Саграда Фамилия, Каса Мила е вероятно второто най-известно произведение на Антонио Гауди. Построена е между 1906г. и 1912г. за богатия индустриалец Пере Мила. Гауди и Пере имали доста спорове по време на строителството, тъй като Гауди значително надвишавал бюджета на няколко пъти, което в последствие довело и до дело относно  възнаграждението му, което той печели. Неговата ексцентричност довела и до проблеми с община Барселона, поради неспазване на определеното от нея пространство за строителство. Наложило се собственикът да заплати на общината 1/3 върху цената на сградата. Съпругата на Мила, Росарио, не харесвала нестандартните архитектурни решения на Гауди, но докато мъжът й бил жив живеела според неговите желания. След смъртта на Пере обаче, Росарио изцяло трансформирала първия етаж в стил Луи 16-ти.

Каса Мила

На снимката: Каса Мила, погледната отвън;
Каса Мила е позната още с името „Ла Педрера”, което означава каменоломна, име, свързани с дизайна на постройката. Тя действително наподобява силно на планина –  изградена е от вълнообразен камък, липсват прави линии и цветове, балконите наподобяват пещери. Посетителите могат да разгледат един от апартаментите, в които е съхранено оригинално обзавеждане от 20 в. Безспорно обаче най-интересното място в къщата е нейният покрив, осеян със сюреалистични скулптори, определяни от местните като „танцуващи зли вещици”. Дълго време сградата е изоставена на произвола на съдбата, но през 1984 ЮНЕСКО я обявява за част от световното културно наследство. Понастоящем каса Мила е притежание на една от най-големите испански банки и след близо десетгодишна реставрация е отворена за посетители през 1996г.

Каса Мила

На снимката: „Танцуващите зли вещици“, разположени на покрива на Каса Мила;

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Provenca 261-265, Барселона, Испания;

Работно време:

26 Декември – 3 Януари, Понеделник- Неделя

9.00 часа – 20:30 часа

Вечерно посещение: От 21.00 до 23.00 часа;

1 Март – 4 Ноември, Понеделник – Неделя

9.00 часа – 20.30 часа

Вечерно посещение: От 21.00 до 23.00 часа;

5 Ноември – 28 Февруари Понеделник- Неделя

9.00 часа – 18.30 часа

Вечерно посещение: От 19.00 до 21.00 часа;

Цени на билетите:

Възрастни

22.00 евро

Студенти

16.50 евро

Хора с увреждания

16.50 евро

Деца (6г. и надолу)

безплатно

Деца (от 7г.до 12г.)

11.00 евро

Как да стигнете до Каса Мила?

Автобус

7, 16, 17, 22, 24, 28

Метро

Линии 5 и 3 Diagonal

FGC

Provenca

RENFE

Passeig de Gracia

Полезно: Посещението на Каса Мила отнема между час и час и половина. Затварянето на къщата започва от последния етаж около 15 минути преди часа на затваряне на къщата. Предлага се и нощно посещение на къщата, като цената за възрастен /билет „Day and Night/ е 41.00 Евро. Билети може да се закупят и онлайн от сайта на забележителността: www.lapedrera.com.

Важно: Страницата разглежда подробно къщата „Ла Педрера“ /Каса Мила/, една от забележителностите на испанския град Барселона –  историческа справка, адрес на къщата, цена на входните билети, как да стигнете до къщата, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Барселона и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Каса Мила

По-долу може да видите интерактивна карта относно Каса Мила –  Барселона, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: