Кварталът на червените фенери – град Амстердам, Холандия

Кварталът на червените фенери е едно от емблематичните места в холандската столица Амстердам. Оскъдно облечени жрици на любовта, търсещи клиенти сред червения неонов отблясък, определят един от образите на модерен Амстердам. Кварталът на червените фенери, известен сред местните жители с името „Walletjes” (малките стени), e разположен около старата църква /Oude Kerk/, макар че се разпростира частично и до Вармосщраат на запад, Зеедайк на север, Кловенирсбургвал на изток и по протежение на Дамщраат на юг.

Кварталът  на червените фенери

На снимката: Част от квартала на червените фенери;

Проституцията в Амстердам датира от около 13-ти век, когато градът възниква като пристанище. До 1478г. проституцията е станала толкова широко разпространена, особено с увеличаване на броя на моряците, че в града са се правили опити към нейното ограничаване. Жриците на любовта, които излизали да работят извън определените им за това райони, били връщани обратно там под звуците на барабани и тръби. Един век по-късно, след Промяната, Калвинистите опитали изцяло да забранят проституцията. Опитите им обаче не довели до успех, а след средата на 17-ти век проституцията била открито толерирана.

Кварталът  на червените фенери

На снимката: Вечер районът е препълнен от хора, част от тях любопитни туристи;
През 1850г. Амстердам има население от 200 000 души и повече от 200 публични домове. Най-известните от тях се грижили предимно за по-богатите клиенти. Днес кварталът на червените фенери е опасан от тесни улички. През деня мястото е изпълнено с туристи, които искат да разгледат този емблематичен район на Амстердам. Сред мръсотията, която по принцип може да видите тук, може да попаднете на някои интересни кафенета, барове, ресторанти и красиви къщи, разположени край каналите на града. Градският съвет на Амстердам се опитва да направи тази област по-атрактивна чрез намаляване на броя на жриците на любовта, които може да се видят по прозорците на сградите, както и чрез предлагане на мерки за насърчаване на предприемачите извън секс индустрията да отворят свои магазини тук.

Кварталът  на червените фенери

На снимката: Кварталът на червените фенери денем;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: De Wallen, Амстердам, Холандия;

Как да стигнете до квартала на червените фенери:

-Чрез трамвай /използвайте линии 4, 9, 14, 16, 24 и 25/;

Кварталът на червените фенери

Важно: Статията предоставя информация за квартала на червените фенери- град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до квартала, както и повече информация за развитието на тази индустрия в холандската столица.. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно квартала на червените фенери- град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около квартала в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: