Кьолн – разходка сред 2000 години история

Герб на Кьолн: Кьолн

 

Кьолн е популярна дестинация за чуждестранните туристи, но и за самите германци. Това е град, известен със своето спокойствие, както и с възможността тук да си изкарате наистина чудесно времето. Макар че градът е бил част от Прусия в периода 1866-1945г., той никога не успява да „прихване” от пруския милитаризъм или от протестантската работно етика. Кьолн винаги е бил известен със своя карнавал, който започва точно в 11.11 часа на 11-тия ден на 11-тия месец от годината, като се отбелязва с много страст и все по-нарастващ брой участници и посетители. Говорейки за този немски град обаче, няма как да не обърнем внимание и върху неговите исторически забележителности, както и да отбележим, че Кьолн разполага с най-голямата готическа катедрала в света, 12 съхранени романски църкви, както и някои от най-добрите музеи в Германия.

Кьолн

На снимката: Кьолн, разположен на брега на река Рейн;

 

Кьолн е официално основан през 50-та година след Христа, когато съпругата на император Клавдий, Агрипина, дава името си на мястото, където е родена. Бившият военен лагер се превръща в града, който по това време е известен като Колония Клаудия Ара Агрипиненсиум. Колония в крайна сметка става Кьолн. През четвърти век император Константин прави Кьолн епископия, поставяйки града на пътя да се превърне в основен религиозен център.

След като римляните се оттеглили от тези земи, Кьолн попада под контрола на франките. Карл Велики го превръща в архиепископия. В резултат на нарастване престижа на града повече от 150 църкви били изградени в района през Средновековието. Най-впечатляващата е бароковата катедрала на града, за чието завършване били нужни 600 години. След като император Фридрих Барбароса конфискува мощите на влъхвите от Милано, той ги дарява на Кьолн през 1164г. От този момент градът се превръща във важен център за поклонение, на второ място след Рим за голямата част от Средновековието. Временните правомощия на местния архиепископ обаче били отнети през 13-ти век, като от този момент нататък Кьолн се развива бързо премдимно като търговски център. В т.нар. Хансеатска лига градът отстъпвал по значение само на Любек. По отношение на населението, това е най-големият град в Германия в продължение на повече от хилядолетие, като едва в края на 19-ти век Берлин го надминава по численост на жителите.

Кьолн

На снимката: Катедралата на Кьолн – най-голямата местна забележителност;

Кьолн става свободен имперски град през 1475г. и остава независим до момента, в който французите окупирали града от 1794г. до 1814 г. След това той става част от Прусия. По време на Втората световна война, 90% от стария град и 70% от целия район на града са разрушени при въздушни нападения. Подобно на Сейнт Пол в Лондон, катедралата някак си оцелява, претърпявайки сравнително малки щети. Населението на града обаче се стопява значително и от около 800 000 души в началото на войната, тук живеят към края на военните действия едва около 45 000 души, защото много от хората напуснал Кьолн. След войната следва бързо възстановяване, като градът се превръща в един от водещите индустриални градове в Германия. Тук се намират централите на медийни гиганти като телевизионните оператори RTL и WDR, както и няколко издателства. Днес Кьолн е оживен град, предлагащ освен много исторически забележителности, така също и богат културен живот и забавления.

Кьолн

На снимката: Любовните катинари на моста Хохенцолерн;

Най-популярните туристически забележителности в Кьолн са съсредоточени в стария град и до тях може лесно да се стигне и пеша. Основната забележителност е катедралата на Кьолн, а останалите се намират в непосредствена близост. Историческото кметство, както и много музеи, се намират на юг от катедралата, докато църквата „Св. Гереон” е на запад и само на минути разстояние пеша. Ако времето ви тук е ограничено, то използвайте го за да разгледате катедралата, музеят „Лудвиг” и музеят „Валраф-Рихарц”.

Туристическа информация в града:

Туристическа информация може да получите от местното туристическо бюро, разположено на адрес: Unter Fettenhennen 19, 50667 Кьолн, телефон: 0221-221-30400, www.stadt-koeln.de. То се намира точно срещу катедралата на града, като тук може да се снабдите с полезни и безплатни туристически карти. Тук може да намерите и безплатното списание Live!Magazine, където винаги се публикува информация за актуални събития в града.

Кьолн

На снимката: Църквата „Св. Гереон“;

Транспорт:

 Ако решите да разгледате Стария град на Кьолн, то е добре да го направите пеша. Централната гара на града /Hauptbahnhof/ се намира на север от Стария град, в непосредствена близост до катедралата и река Рейн. Въпреки че повечето райони са лесно достъпни пеша, градът предлага надеждна мрежа от автобуси и метро. Мястото за паркиране в старата част е ограничено, поради което не ви съветваме да влизате там с автомобил. Ако все пак го направите, то се насочете към някой от организираните паркинги /последните са добре обозначение с табели/. Просто не си заслужава да се лутате и да губите време в търсене на място за паркиране по улиците.

Кьолн

На снимката: Централната гара на града;

Разходката из града с автобус и трамвай е лесно, защото Кьолн предлага много добре подсигурена мрежа от този тип транспорт. При използването на градския транспорт в града се прилагат  различни тарифи за билетите, като цените зависят от изминатото разстояние или от началната спирка на вашето пътуване. Опциите предлагани билети са разнообразни, като може да си закупите дневни билети за един човек или група от хора. Разбира се, предлагат се билети и с по-голяма продължителност, ако ще останете в града за повече от един ден. Много от посетителите на града си закупуват Köln WelcomeCard, която предоставя безплатно ползване на обществения транспорт в продължение на 24 часа, както и намаления до 50% в над 100 обекта.

Различните билети може да се закупят от центровете за обслужване на клиенти. Билети може да си закупите и от машините за продажба на билети в автобусите, метрото и трамваите, както и от машини за билети по повечето трамвайни спирки.

Кьолн

На снимката: Метрото в Кьолн ще ви осигури бързо придвижване до по-голяма част от града;

С дневния билет спокойно ще може да обиколите най-значимите местни забележителности- катедралата на града, музеи, както и места за забавление и пазаруване. Предлага се и дневен билет за 5 човека, който позволява да пътувате заедно, ако сте малка група. Билетът е валиден от 9.00 часа до 3.00 часа сутринта на следващия ден. Ако си закупите билет категория „1б” от спирките на градския транспорт или центровете за продажба на билети, билетът ви ще е автоматично валидиран. Заплащането става с монети или карта. Ако си закупите билет обаче от друго място, трябва да го валидирате веднага след качването си в превозното средство. Във всяко има червена машина за валидация.

Общественият транспорт на Кьолн /KVB/ и местният туристически офис предлагат и т.нар. KölnCard, която осигурява безплатно пътуване с градския транспорт, както и различни намаления за 60 обекта. Чрез тази карта получавате безплатно пътуване с всички видове обществен транспорт и до 50% отстъпка в ресторанти, художествени и културни забележителности. Картата за един ден струва 9.00 Евро, което е доста добра цена за едно по-лесно обикаляне из града и неговите забележителности. Картата се предлага както за един човек, така и за групу до 5 лица, и е валидна един или два дни. Посочената по-горе цена се отнася за карта за един човек и за един ден.

Кьолн

На снимката: В град като Кьолн, където има над 100 музея, музеят „Лудвиг“ е един от най-добрите;

Културни събития и фестивали в Кьолн:

Кьолн ще ви предложи един изключително натоварен културен календар. В града има множество музикални зали и театри, които предлагат интересни неща на своите посетители и то в допълнение към над 150-те музея, галерии и арт пространства, които са пръснати из целия град. Тук може да намерите от всичко по нещо – класическа музика, съвременна музика, театър и изкуство. Туристическо бюро може да ви предостави подробности за актуалните събития, като ако възнамерявате да посетите някакво културно събитие тук, добре е да си направите предварителна резервация.

Кьолн

На снимката: Карнавалът в Кьолн;

Карнавалът /Karneval/ е известен като петия сезон в Кьолн и в голяма част от района на Рейн. Той започва в 11.11 часа на 11-ия ден на 11-ия месец от годината и продължава до Великите пости. Като изключим пищният първи ден на събитието, връхната точка на карнавала е парадът на Rosenmontag (Сирни понеделник) – интересно събитие, по време на което доста от местните прекаляват с алкохола. Много магазини и дори музеи затворят напълно по време на карнавала.

Всяка година през юли Кьолн и на едно от най-значимите в Германия изложения на музикални фойерверки – Светлините на Кьолн („Koelner Lichter“). Впечатляващите гледки и чудесната атмосфера привличат десетки хиляди души всяка година за това събитие.

Говорейки за интересни събития в Кьолн, няма как да не споменем и местния коледен базар. В рамките на месец и до навечерието на Коледа, центърът на Кьолн се превръща в дом на коледния базар, предлагащ множество забавления за малки и големи. Ако искате да научите повече за коледния базар в Кьолн, то може да намерите отделна тема в секцията „Коледни базари“, или просто натиснете върху линка тук.

Кьолн

На снимката: Коледният базар;

Пазаруване в Кьолн:

Когато се говори за пазаруване в града, винаги се правят асоциации  с парфюмната вода „Магическа вода”, която се произвежда в Кьолн. Малко известен факт е, че до началото на 19-ти век французите предпочитали да пият парфюмната вода /Eau de Toilette/. Едва от началото на 19-ти век те започнали да почитат парфюмната вода не толкова заради предполагаемите й лечебни свойства, а по-скоро заради нейния аромат. Продукти с марката „4711”, оригиналната тоалетна вода на Кьолн, може да се закупят из целия град. Фабриката за производство някога се е намира на улица Glockengasse /0221-925-0450, www.4711.com/. Магазинът не е особено привлекателен, но може да намерите разнообразие от продукти на „4711”. Имитиращ камбани инструмент отпред магазина изпълнява Марсилезата на всеки час от 9.00 до 20.00 часа.

Знаете ли, че:

според нови проучвания булевард Шилдергасе в Кьолн е най-посещаваната търговска улица в цяла Германия? Изчислено е, че на всеки час от тук преминава над 13 000 души, с което той изпреварва „Kaufingerstraße“ в Мюнхен. Целият град е известен със своето изобилие от магазини, така че може да се каже, че Кьолн е рай за обичащите пазаруването.

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Катедралата на Кьолн;

2/ Мостът Хоенцолерн;

3/ Музеят Лудвиг;

4/ Римско-германски музей;

5/ Музей за приложните изкуства;

6/ Църквата „Св. Мартин”;

7/ Градски музей на Кьолн;

8/ Църквата „Св. Гереон”;

9/ Музеят „Валраф-Рихарц”;

Ако искате да научите повече за Кьолн, то може да намерите допълнителна информация на следния сайт: www.cologne.de.В случай че се нуждаете от хотел в Кьолн, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Кьолн

Важно: Статията предоставя информация за Кьолн, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт в града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Кьолн, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.