Л'Ил Сюр Ла Сорг – Прованс, Франция

Герб на Л’Ил Сюр Ла Сорг: Л'Ил Сюр Ла Сорг

 

Л’Ил Сюр Ла Сорг е голям, но компактен, средновековен град, разположен на около  7 километра от Фонтен де Воклюз. Градът е възникнал първоначално малко рибарско селище около река Сорг. Реката тук се разделя, а допълнително е насечена от канали, така че днес градът се е разстлал буквално върху острови между пет ръкава на реката. Именно поради тази причина, много често Л’Ил Сюр Ла Сорг е наричан „Венеция на Комтадин”. Красотата на мястото се допълва от няколкото водни колела /част от които все още работят/, както и от водни канали, над които са надвиснали дървета. Градът претендира да бъде античната столица на региона. По протежение на Quai de la Gare може да намерите целогодишно поне 30 антикварни магазини, а отделно от това в града всяка неделя има и бит пазар с около 50 търговци. Особено интересно е да се посети град на Великден или на Успение Богородично /15-ти август/, когато тук се събират над 900 търговци за един от най-големите старинни панаири. В града има добър избор от магазини и ресторанти, както и няколко приятни хотела.

Л'Ил Сюр Ла Сорг

На снимката: Красива гледка край каналите на града;

Как да стигнете до Л’Ил Сюр Ла Сорг:

Градът се намира на около 25 км. югоизточно от Авиньон по път N100. Има редовен  местен железопътен и автобусен транспорт от Авиньон.

Л'Ил Сюр Ла Сорг

На снимката: Отделните части на града са свързани с мостчета, които пресичат на много места ръкавите на река Сорг;

Повече информация:

Туристическият офис на Л’Ил Сюр Ла Сорг се намира на Place de la Liberté, 84800 Isle sur la Sorgue, телефон: 33 04 90 38 04 78, fax 33 04 90 38 35 43, contact@ot-islesurlasorgue.fr, www.ot-islesurlasorgue.fr.

Л'Ил Сюр Ла Сорг

На снимката: В града може да се видят няколко все още функциониращи колела;

Фестивали:

Foire à la Brocante de l’Isle sur la Sorgue: В уикенда на Великден градът събира над 900 търговци, които изпълват всяка негова улица. Продават се всякакви предмети – от антики и мебели до грънчарски предмети, картини и др. Това е моментът, когато в града се събират колекционери.
Културен Маратон: В първия петък на месец юли, в града се събират артисти от всякакви клонове на изкуството, които буквално завземат центъра на Л’Ил Сюр Ла Сорг. Особено интересно е около брега на реката, който се превръща в постоянна сцена за художници, скулптори, графични дизайнери, фотографи. Минувачи може да видят как се творят нещата и дори да се включат в процеса. Повече информация може да намерите от туристическия офис на града.

Л'Ил Сюр Ла Сорг

На снимката: Пазарът с лодките в Л’Ил Сюр Ла Сорг;

Пазар в Л’Ил Сюр Ла Сорг:

В четвъртък и неделя сутрин в центъра на града се предлагат плодове, зеленчуци, сирена, тъкани, керамика, сапуни. В неделя около кея се разпростира бит пазар. Веднъж в годината, в първата неделя на август, в града има и плаващ пазар, когато из каналите на града се разхождат старинни кораби.

Л'Ил Сюр Ла Сорг

На снимката: Освен да се разходите из каналите на града, може да посетите и красивата църква в града;

В случай че се нуждаете от хотел в Л’Ил Сюр Ла Сорг, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Л’Ил Сюр Ла Сорг

Важно: Статията предоставя информация за Л’Ил Сюр Ла Сорг, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до града, както и съвети за разглеждане на местните забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Л’Ил Сюр Ла Сорг, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: