Ла Валета – градът на рицарите

Ла Валета е столицата на Малта. Градът е разположен в източната част на острова. Той дължи съществуването си на рицарите от ордена на Св.Йоан. Основан е през 1566г. от Великия магистър на йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет. През 1565г. Османската империя напада Малта с цялата си мощ. Островът заема важно стратегическо място и би улеснил инвазията на турците към Западна Европа. Битките продължават 4 месеца. С помощта на Сицилия и местното население, рицарите успяват да спечелят една от най-важните битки в историята на християнството. След победата се ражда идеята за построяването на нова крепост – столицата Ла Валета. Проектът бива финансиран от папа Пий V и испанския крал Филип. За осъществяването му е нает един от най-добрите военни архитекти – Франческо Лапарели. След неговата смърт, делото му е продължено от Героламо Касар. През 1798г. островът попада под властта на французите, а две години по-късно е превърнат в английска колония. На 21 септември 1964г. Малта обявява своята независимост.

Ла Валета

На снимката: Изглед към града;

Ла Валета притежава уникално очарование. Всяка една уличка е малко бижу, съхранило духа на миналото. Укрепленията, музеите и храмовете са дело на известни художници, скулптури и архитекти. Неслучайно сър Уолтър Скот описва Ла Валета като град, построен от джентълмени за джентълмени.

Най-добро време за посещение:

Най-доброто време да посетите Ла Валета е през септември и май. Тогава температурите са малко над 20 градуса. През юли и август жегите са големи, а влажността висока. Тогава температурите достигат до 40 градуса. Тъй като малтийците обичат празненствата, интересно би било да посетите острова по време на някоя от т.нар. „фести”. Атрактивни са шествията, по случай празника на Свети Йосиф, който се чества на 19 март. По време на празника мъже носят на раменете си статуя на светеца, а камбанен звън придружава процесията. На Великден също се организират пищни процесии, пресъздаващи сцени от Библията.

Транспорт:

Летището на Малта се намира на 10 км. от Ла Валета. Има автобуси, които се движат на 25-30 минути между летището и столицата.

Градският транспорт в Малта не е скъп. Еднодневен билет струва 1.50 евро, а седмичен 6.50 евро. Разстоянията в Ла Валета не са големи и ако имате време, спокойно можете да разгледате града пеша. Такситата са бели. Такси можете да хванете отвсякъде, освен от автобусните спирки. На сравнително добри цени можете да наемете автомобил под наем. В Малта е практически невъзможно да се изгубите докато шофирате. Не забравяйте обаче, че движението е ляво.

Ла Валета

На снимката: Укреплението „Сан Анжело“;

Хотели:

Ла Валета предлага богат избор на места за отсядане, подходящи за всеки бюджет.

Търсите хотел в Ла Валета?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Заведения:

По време на престоя си в Ла Валета задължително трябва да опитате местната кухня. Сред ястията предпочитани са прясната риба и задушеното заешко. Независимо в коя част на града се намирате, винаги е лесно да откриете уютно кафене, където да похапнете „брушета” – дебела филия хляб, намазана със зехтин и покрита с доматено пюре, риба тон, парченца лук, малко чесън и каперси. Сред утвърдените заведения са La Mere /Merchants St./, Giannini /23 Windmill/, Rubino /53 Old Bakery St./. От нощните заведения, особено атрактивна е дискотеката Coconut Grove, разположена на три нива и разполагаща със собствен басейн.

Пазаруване:

Ако искате да усетите истински атмосферата в Ла Валета, посетете нейните пазари. Всяка неделя извън стените на града се организира пазар, на който можете да откриете буквално всичко – сувенири, дрехи, картини, книги и др. Улица Република е една от главните търговски улици в града. По нея са разположени много антикварни магазинчета, в които можете да откриете истински съкровища.

Знаете ли, че:

Ла Валета е най-малката столица в Европейския съюз?

По-долу можете да видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещение на този обект:

1./ Катедралата „Св.Йоан Кръстител”;

2./ Дворецът на Великия магистър;

3./ Каса Рока Пикола;

4./ Военният музей;

5./ Градините Барака;

Повече информация за Ла Валета и нейните забележителности може да намерите на официалния туристически портал на града: www.visitmalta.com.

Полезна информация за града като круизна дестинация може да намерите в темата ни „Круизни дестинации: Валета, Малта“.Важно: Страницата разглежда подробно информация за малтийската столица Ла Валета- историческа информация за града, транспорт, най-добро време за посещение, традиционни храни и напитки, както и забележителностите на Ла Валета. Статията е последно обновена от нашия екип на 13 Юли 2018г.

Ла Валета

В случай че търсите хотел в Ла Валета или на остров Малта, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно малтийската столица Ла Валета, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: