Лансароте – вулканичният остров

Остров Лансароте може да се определи на пръв поглед като най-грозният от Канарските острови, тъй като неговият пейзаж е лишен от зеленината, която може да се срещне на останалите острови, а вятърът понякога може да бъде особено дразнещ. В допълнение към всичко това, картината на Лансароте се допълва от вулканични конуси и тъмни, често необитаеми пространства, които са в контраст с пясъчните плажове. Докато всички тези условия може да се сторят интригуващи за учените, то средностатистическият турист лесно може да бъде разубеден да посети Лансароте. Истината е, че Лансароте има облик, който няма как да срещнете на друго място в Испания. Неслучайно ЮНЕСКО е обявил целия остров за биосферен резерват, в рамките на който се намира завладяващият Национален парк Тиманфая.

Лансароте

На снимката: Вулканичният облик на Лансароте може първоначално да ви уплаши, но именно в него се крие чарът на острова;

За разлика от другите Канарски острови, обликът на Лансароте е продукт на вулканична дейности предимно от 18-ти и 19-ти век. През този период две големи изригвания засягат целия остров, покривайки го в слой от тлееща лава, който в определени райони продължава да пуши. В тази предизвикателна обстановка, местните жители на острова са разработили уникална система за развитие на лозарството, която се вижда особено добре в северната част на острова. Тук, около селата Ла Герия и Уга, всяка лоза е заобиколена от полукръгла скална стена, която я защитава от силния и потенциално опустошителен вятър сироко, който духа чак от Сахара. Освен че са чудесно място за панорамни снимки, лозята „раждат“ грозде за местното вино, която трудно ще намерите другаде.

Туристическа информация:

Туристическа информация за Лансароте на място може да получите в следните местни основни дестинации – Аресифе  (Parque José Ramírez Cerdа) и Пуерто дел Кармен  (Avda Marítima de las Playas).

Лансароте

На снимката: Един от плажовете на Лансароте с черен, вулканичен пясък;

Как да стигнете до остров Лансароте и да се придвижвате из острова: 

Най-лесно може да стигнете до остров Лансароте чрез самолет. Летището „Aeropuerto de Lanzarote“ се намира на около 5 км. южно на Аресифе, близо до пътя за Яйза /Yaiza/. На всеки 30 минути има автобусна услуга, свързваща летището и Аресифе. Автобусите оперират от 8.00 часа до 18.00 часа. Ако се чудите как най-лесно и сравнително евтино може да се стигне по въздух от България до Лансароте, то може да разгледате сайтовете на Wizz Air и Ryanair. Бихме ви препоръчали да погледнете за полетите до острова с прекачване в Италия /чрез летището Милано Бергамо/, или през Брюксел Шарлероа. Възможности с по едно прекачване има през доста на брой испански градове, както и през Рим Фиумичино.

Фериботите на Transmediteranea (www.trasmediterranea.es) свързват пристанището на Аресифе с останалите остров от групата на Канарските острови. Ако се чудите как лесно да се придвижвате по вода от острова до съседните острови от архипелага, то може да осъществите и контакт с компаниите Фред Олсен /Fred Olsen/ чрез www.reservas.fredolse.es и Навиера Армас /Naviera Armas/ чрез www.navieraarmas.com. Фериботите им тръгват от Плая Бланка.

По отношение придвижването из острова, може да избирате между автобус и автомобил под наем. Автобусната система покрива повечето райони на острова, като превозните средства се управляват от Lanzarote Bus. Има и други компании, които обслужват конкретни дестинации: Arrecife Bus. S.L., Autobuses Guacimeta и Volcanes Bus. Ако искате да сте по-независими при обиколката на острова, може да си наемете автомобил. Наред с големите международни агенции за автомобили под наем, местната компания BetaCar може също да бъде използвана, защото предлага конкурентни услуги. Офисите й може да се намерят на летището, в Коста Тегез, Пуерто дел Кармен и близо до Плая дел Кармен.

Забележителности на остров Лансароте:

Аресифе:

Столица и основен туристически курорт на Лансароте е град Аресифе, който е намира в югоизточната част. Много е вероятно да ви се наложи да преминете през този не толкова впечатляващ град, преди да се насочите към останалата част на острова. Ако решите да погледнете все пак местните забележителности, то може да разгледате Кастило де Сан Габриел и Кастило де Сан Хосе. Почитаният на Канарските острови архитект Сезар Манрик е отговорен за превръщането на Кастило де Сан Хосе, датиращ от 18-ти век, в местния музей на съвременното изкуство. Музеят от отворен през цялата седмица и се намира на ул. Пуерто Наос.

Лансароте

На снимката: Кастило Сан Хуан;

Пуерто дел Кармен:

На 10 километра южно от Аресифе е разположен другият голям туристически център на Лансароте – Пуерто дел Кармен. Тук няма конкретен обект, за който да можем да кажем нещо особено или отличимо, така че няма да ви остане нищо друго, освен да си направите една спокойна разходка из градчето.

Други забележителности из Лансароте:

Ако решите да обикаляте сериозно из острова, трябва да имате предвид, че на Лансароте има немалко структури, които са проектирани от местния архитект Сезар Манрик /Cesar Manrique/. Може би най-атрактивното селище на острова е Хария, като на път за него може да се отбиете до вулканичните пещери Хамеос дел Агуа /Jameos del Agua/, наводнени с морска вода и реконструирани от Манрик под формата на концертна аудитория с ресторант, басейн и дискотека. Недалеч се намира Куева де Лос Вердес, чийто вход е проектиран от Манрик, а самото посещение през осветените пещери става чрез екскурзовод. Заслужава си да се разходите и до южната част на острова, където да се насладите на изумрудените води на лагуната Ел Голфо.

Лансароте

На снимката: Хамеос дел Агуа;

Плажовете на Лансароте:

Най-добрите плажове в Лансароте (въпреки че всички са доста приятни) са разположени в южната част на острова, близо до Плая Бланка.  От тях, плажът на Пунта де Папагайо остава встрани от обичайните маршрути на туристите, поради което тук потокът от хора е по-малък. За сметка на това плажовете около Аресифе и Пуерто дел Кармен, сред които Гуачимета, Ел Редукто и Лас Кухарас, са по-оживени и пълни с туристи. Особено приятно място за плаж, най-вече заради красивото си разположение, е Плая де Фамара, намиращ се в западната част на острова, близо до Тегез.

Лансароте

На снимката: Фамара;

Национален парк Тиманфая:

Национален парк Тиманафая е един от най-странните национални паркове в цяла Испания. Паркът е истинска перла за хората, които имате интерес в областта на геологията, но за обичайните туристи мястото остава встрани от техния маршрут. Вулканичният пейзаж в парка е лишен от растителност, на повечето места мирише на сяра. За разлика от околните острови, Тиманфая е бил под действието на вулкани сравнително скоро – през 18-ти и 19-ти век. В пределите на парка има цели 36 вулкана, като може би най-добрият начин да разгледате парка е чрез автобуси, които потеглят от Ислоте де Хиларио. Ако огладнеете по време на разходката, може би ще ви бъде интересно да опитате специалното барбекю, което се предлага в парка – месото се приготвя на естествени геотермални барбекюта.

Лансароте

На снимката: Парк Тиманфая;

Лансароте

На снимката: Плая Бланка;
Важно: Статията предоставя информация за остров Лансароте, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за острова – история, какво да видите на него, как да стигнете до острова и как да се придвижвате из острова. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Декември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел на остров Лансароте?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Лансароте

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Лансароте, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване по острова, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района на остров Лансароте: