Лас Палмас де Гран Канария

Лас Палмас де Гран Канария е най-гъсто населеният град на Канарските острови. Градът е основан през 1478г., когато испански отряд под командването на Хуан Рехон е установил военната си база на мястото, където днес се издига столицата на остров Гран Канария. Районът, където се намирала в миналото тази военна база, останал известен като Вегета /Vegueta/, като той заедно с района Триана и Плаза де Санта Ана оформят ранната търговска и жилищна зона на града. През следващите години Лас Палмас просперира като важна търговска връзка при търговията със захар със Северна и Южна Америка, а в резултат на това привлича десетки пирати. Това ускорило строителството на Кастилия де ла Луз в близост до пристанището. Докато сър Франсис Дрейк и неговата английска флота били отблъснати в опита си да завземат Лас Палмас през 1595г., само няколко години по-късно холандската флота успешно сломява съпротивата на града и го плячкосва. Опожаряването на Лас Палмас било само една от причините, довели до постепенния упадък на града през 18-ти век. В края на 19-ти век градът преживява своето прераждане, когато било изградено пристанището Пуерто де ла Луз. Това позволило на Лас Палмас по-лесно да капитализира разположението си близо до печелившите търговски атлантически маршрути.

Лас Палмас де Гран Канария

На снимката: Катедралата Санта Ана, Лас Палмас;

Модерната архитектура на града и особено на развитите райони около пристанището датира именно от 19-ти век. Подобно на останалите слънчеви крайбрежни райони на Испания, Лас Палмас преживя туристически бум през 50-те и 60-те години на миналия век, като интересно е да се отбележи, че островът бил открит като туристическа дестинация най-напред от шведите. Наред със съседния район Триана, историческото сърце на Лас Палмас е област Вегета, който се характеризира със своята колониална архитектура от 15-ти век. Един съвет от нас – ако се интересувате от архитектурата на Канарските острови, посетете Пуебло Канарио – изкуствен район, създаден от твореца Нестор Мартин-Фернандес де ла Тор, който целял да покаже различните стилове на островите на едно място.

Лас Палмас де Гран Канария

Лас Палмас де Гран Канария

На снимките: Районът Триана в Лас Палмас;

Разходка из забележителностите на Лас Палмас:

Както и в миналото, днес районите Вегета и Триана на Лас Палмас продължават да служат като културен център на целия остров Гран Канария. Твърди се, че малко преди да потегли към Новия Свят, Христофор Колумб е спрял на Гран Канария и е посетил Каса де Колон, където е поискал от местния губернатор помощ за редица промени по своята флотилия. Каса де Колон може да бъде и първата ви спирка при разходката из историческите ценности на Лас Палмас. Намира се на едноименната улица Колон N1, като е отворена от понеделник до петък, от 9.00 часа до 9.00 часа, а в събота – от 9.00 до 15.00 часа. С колекции от графики, карти, списания и различни морски предмети, това имение от 15-ти век, служило на бившия губернатор на острова, заедно с намиращия се тук музей, представят една интересна картина на Америка преди и след пътуването на Колумб, както и отражението на откритията на Колумб върху Канарските острови.

Лас Палмас де Гран Канария

На снимката: Каса де Колон;

Ако сте любители на изкуството, може да посетите на следващо място местния музей на модерното изкуство, носещ името „Centro Atlántico de Arte Moderno“. Музеят се намира на улица Los Balcones, като е отворен през всички дни на седмицата, с изключение на понеделник /вторник-събота, от 10.00 до 21.00 часа, и неделя, от 10.00 до 14.00 часа/. Музеят възниква след като е придобита голяма колекция от изкуство от 40-те и 50-те години, в основата на която стоят представители на школата на Хосе Перез. В последствие колекциите били разширени, след като към тях са прибавени и творби на последното поколение от художници от Канарските острови, както и значителни като брой творби съвременно изкуства от Африка и Латинска Америка.

Търсите хотел на остров Гран Канария?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Ако тръгнете от музея по Calle de los Balcones, ще стигнете до Плаза де Санта Ана, където се намира кметството на Лас Палмас, построено в модернистичен стил. В непосредствена близост до него е катедралата на Лас Палмас, която е започната скоро след откриването на Северна и Южна Америка и е завършена векове по-късно в неокласически стил.

Лас Палмас де Гран Канария

Лас Палмас де Гран Канария

На снимките: Катедралата на Лас Палмас отвън и отвътре;

Ако се разходите до Плаза дел Еспириту /Plaza del Espiritu/ – един площад, който сам по себе си е много красив – може да посетите и намиращия се тук Ел Музео Канарио. Музеят е отворен от понеделник до петък, от 10.00 до 20.00 часа, а в събота и неделя – от 10.00 часа до 14.00 часа. Музеят разказва историята на първичното население на острова /т.нар. Guanche/, които са живеели на Гран Канария още от около 500г. преди Христа, та чак до епохата на Колумб. Сред колекциите на музейната изложба може да видите предмети, показващи вярванията на древните жители на острова, техните техники за мумифициране и употребата на керамика.

Лас Палмас де Гран Канария

На снимката: Музео Ел Канарио;

Плажове в Лас Палмас:

Основният плаж на Лас Палмас е Плая де Лас Кантерас. Плажът се простира на цели три километра дължина, като е изцяло от златен пясък, разпростиращ се по западното крайбрежие на града. Недалеч от плажа се намира Ла Бара де Лас Кантерас – естествен риф, оформен от потоци лава в миналото. Той минава успоредно на плажа – на около 300-400 метра навътре в морето като служи като естествена преграда срещу вълните.

Лас Палмас де Гран Канария

На снимката: Плая де Лас Кантерас;

Друг интересен плаж в Лас Палмас е Плая де Алкараванерас. Тук потокът от хора не е толкова силен, както е при Плая де Лас Кантерас, но за това си има и причина. Плая де Алкараванерас се намира по-близо до пристанището на Лас Палмас, поради което водата тук не е чак толкова чиста.

Пазаруване и нощен живот:

По отношение на пазаруването, в Лас Палмас има два района, които биха могли да бъдат отличени. Единият от тях е районът Триана, където има традиционни магазини, привличащи множество туристи. По-скъпите магазини се намират по протежение на Авенида Меса и Лопез /Avenida Mesa y Lopéz/, като тук се намира и търговският център Ел Корте Инглес.

Нощният живот в Лас Палмас, особено в силния туристически сезон, е съсредоточен в заведенията и дискотеките на Плая де Лас Кантерас. Може да пробвате заведения като Bodegón Pachichi /адрес: Los Martínez de Escobar 51/ и Cuasquías /адрес: San Pedro 2/.

Лас Палмас де Гран Канария

На снимката: Статуите на кучетата „кани“, от където идва и името на целия остров;

Настаняване в Лас Палмас:

Всеки човек си има свой собствен вкус, а и бюджет, когато става дума за настаняване в даден град. Поради тази причина няма как да ви дадем съвет да изберете един пред друг хотел, ако планирате нощувка в Лас Палмас. Все пак бихме искали да отличим хотел Мадрид  (Plaza Cairasco 4), който до известна степен е градска забележителност в района Триана. Може да кажем, че и цените са доста приемливи.

Къде да хапнете в Лас Палмас:

Както отбелязахме и по-горе, голяма част от заведенията са съсредоточени около Плая Кантерас. Сред тях бихме ви препоръчали Ла Маринера – това е сравнително модерно място, предлагащо ястия от морски дарове. Менюто включва богат избор от специалитети на приемливи цени, а повечето маси са с гледка към океана.
Важно: Статията предоставя информация за град Лас Палмас де Гран Канария, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за града- история, какво да видите в Лас Палмас, как да стигнете до града, информация за местните забележителности, полезни съвети за пазаруване и заведения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел на остров Гран Канария?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Лас Палмас де Гран Канария

По-долу може да видите интерактивна карта относно Лас Палмас де Гран Канария, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: