Латвия – обща информация за държавата

Latvia

Латвия

Година на присъединяване към ЕС: 2004г.;

Столица: Рига;

Обща площ: 65 000 кв.км.;

Население: 2,3 мил. души;

Валута: латвийски лит;

Шенгенско пространство: член на Шенген от 2007г.;

Официални празници:

–          4 май – Ден на възстановяване на независимостта. На този ден през 1990г. Латвия възстановява независимостта си след Съветската окупация.

–          23 срещу 24 юни – Фестивалът на Лиго. Този празник има езически корени. Празнува се в най-късата нощ от годината. Полят се големи огньове, около които хората пеят и танцуват до сутринта.

Латвия е страна, която е била по чуждо владичество от 13-ти век до 20-ти век. Въпреки това тя съумява да запази езика, културната си идентичност и традиции. Малко след края на Първата световна война Латвия обявява независимост. Международната общност я признава за независима през 1920г. Не след дълго обаче независимостта й е отнета при нахлуването на съветските войски през 1940г. В резултат на съветската окупация много имигранти от СССР се заселват в Латвия, голяма част от населението й днес е рускоезично.

Столицата Рига е културен и финансов център на страната. Слави се с красива архитектура, повлияна силно от стила „арт нуво“. Старият град на Рига е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и това съвсем не е случайно. Пищни женски фигури, демонични лица и театрални маски украсяват фасадите на сградите. Други интересни обекти са Паментникът на свободата (построен в чест на загиналите в латвийската война за независимост), замъкът на Рига, къщата на Черноглавците (своеобразен клуб на местните ергени), църквата „Свети Петър”.

Латвия има дълга крайбрежна ивица – 500 км., което благоприятства развитието на морските й курорти. Най-големият от тях е Юрмала. Плажната му ивица е дълга 33 км. За разлика от много други морски курорти Юрмала не е натрапчиво застроен. Състои се от малки и по-големи дървени къщи, сгушени в гората, което гарантира уединение и спокойствие. Плитките му крайбрежни води го прави идеален за семейна почивка с малки деца. По-възрастните могат да се отдадат на спа процедури с над 150 годишни традиции.

Известен с красотата си е град Сигулда, разположен в национален парк  Гауя. Наричан е „латвийската Швейцария” поради наличието на множество къщички, наподобяващи типично швейцарско алпийско градче.
Трети по големина град в страната е Лиепая. Той е станал пряк свидетел на жестокостта на Студената война, следите от която могат да бъдат видени днес в останките на някогашната съветска база. На тази сивота и злокобност ярко контрастира православния храм „Св.Николай”, чиито първи камък е положен от цар Николай Втори. Морската градина е най-големият парк в града. Плажовете му са удостоени със „Син флаг” поради чистотата им и доброто обслужване, което се предлага там.

Латвийските ястия не са сложни, но са приготвени с качествени продукти. Характерни за латвийската трапеза са паят с бекон, студената супа от цвекло и пресните рибни деликатеси. Сред питиетата най-предпочитана е бирата, а любителите на по-силните спиртни напитки могат да опитат продукцията на световно известния производител Latvijas Balzams.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Латвия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Рига;

2/ Дворецът Рундале;

3/ Дворецът Межотне;

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Латвия –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Латвия и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 26 Юни 2018г.

Латвия

В случай че търсите хотел в Латвия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: