Лайпциг – град на музиката

Лайпциг е най-големият немски град в провинция Саксония. Разположен е само на 164 км. югозападно от столицата Берлин и на 111 км. северозападно от Дрезден. Ако имате ограничено време и трябва да избирате между Дрезден и Лайпциг, то не се колебайте толкова много и включете Дрезден в своята план-програма. Но ако все пак успеете да включите Лайпциг в своя маршрут, то ще бъдете богато възнаградени. След Берлин, Лайпциг е този източно-германски град, който олицетворява по възможно най-пълния начин напредъка на днешна Германия. Посещението тук може да бъде доста ободряващо, тъй като остъклените небостъргачи и бурния нощен живот в града добавят космополитен вкус, който няма как да срещнете в останалата част на региона. Несъмнено голям принос за тази „искра“ имат близо 20 000 студенти, които учат в района на Лайпциг.

Лайпциг

На снимката: Сградата на кметството;

Лайпциг е известен и заради традиционната музика. Йохан Себастиан Бах е тясно свързан с Лайпциг, Моцарт и Менделсон са представяли представления тук, а Вагнер е роден в Лайпциг през 1813г. Поради стратегическата си разположение и значението на града като железопътен център, градът е сериозно бомбардиран от САЩ по време на Втората световна война, но е възстановен, повече или по-малко успешно. Лайпциг отново днес е водещ железопътен терминал в Германия, като централната му гара  – Hauptbahnhof – разполага с цели 26 платформи, от където потеглят влакове за главните немски градове и за останалата част от континента. Макар че градът понася сериозни щети, а модерният облик да е завзел голяма част от Лайпциг, в града все още може да видите някои тесни улици и къщи от 16-ти и 17-ти век.

Как да стигнете до Лайпциг:

Може да се каже, че най-лесният начин да достигнете до Лайпциг е чрез самолет. Международното летище Лайпциг-Хале се намира 11 км. северозападно от центъра на града. Около 50 авиолинии свързват Лайпциг с основните германски градове като Мюнхен и Франкфурт, както и някои основни европейски дестинации. Повече информация за самото летище и за разписания може да намерите на www.leipzig-halle-airport.de. Ако пътувате от София, може да помислите за пътуване до Берлин, Мюнхен или Франкфурт и оттам да потърсите самолетна връзка към Лайпциг. Разбира се, нищо не пречи да стигнете до някои от тези градове със самолет и от тях да продължите с автомобил под наем. Берлин се намира на около 2 часа път от Лайпциг с автомобил. Иначе от летището на Лайпциг може лесно да се стигне до центъра на града – влак, наречен Airport Express пътува от летището до Hauptbahnhof /ж.п.гарата/ на всеки 30 минути. Влакът пътува от 5.00 часа до полунощ. Таксита също са на разположение, а пътуването отнема около 25 минути. Много е вероятно  пътуването с такси от летището до центъра на града да ви излезе над 30.00 Евро.

Търсите хотел в град Лайпциг?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Ж.п. гарата на Лайпциг /Hauptbahnhof/ се намира на Willy-Brandt-Platz. Гарата е разположена на една от най-важните немски железопътни линии, като има чести връзки до големите и важни германски градове. Над 15 влак пътувате до Лайпциг ежедневно от Берлин /времето за пътуване е между 1.40 часа и 2.50 часа/, а от Дрезден броят на пътуващите влакове е 23 /време за пътуване е около 1.30 часа до 2.00 часа/. Малко по-далеч се намира Франкфурт, но и от там има поне 15 влака на ден, а самото пътуване отнема около 3-4 часа. За информация и разписания, погледнете www.bahn.de. Ж.п. гарата на Лайпциг беше основно ремонтирана през последните години, като днес предлага многобройни кафенета, магазини и ресторанти.

Компанията, която предлага автобусни връзки между Берлин и Лайпциг, е Leipziger Verkehrsbetriebe. Автобусите заминават от източната страна на главната железопътна гара.

Ако сте решили да пътувате до Лайпциг с автомобил, то до града може да се стигне по магистралата Хале-Дрезден /посока изток-запад/ или по Е51 от север и юг.

Туристическа информация:

Туристическият офис на Лайпциг се намира на Richard Wagner Strasse 1. Отворен е от понеделник до петък, от 9:30 часа до 18.00 часа, събота и неделя – от 9.00 до 15.00 часа. Тук може да намерите карта на града с основните атракции. Мястото е особено препълнено по време на традиционните за града панаири, когато тук наистина е пълно с туристи.

Фестивали и събития:

Лайпциг е известен с няколко интересни събития, провеждащи се в различни периоди на годината. Повече информация за тях може да намерите в месния туристически офис. Особено популярен е джаз фестивала в града, провеждащ се през октомври всяка година и продължаващ в рамките на една седмица. По време на този фестивал може да се наслушате на този стил музика с местните църкви, клубове и операта.

Не пропускайте и местния коледен фестивал, провеждащ се в края на ноември и през месец декември. Повече за него – дати на провеждане и места – може да прочетете в секцията ни „Коледни фестивали“.

Лайпциг

На снимката: Коледният базар в града;

Транспорт:

Градският транспорт в Лайпциг се състои от трамваи, лека железница /S-Bahn/ и автобуси. Линиите обхващат всички части на града, така че няма да имате проблеми с придвижването. Леката железница ще ви помогне да се придвижите от предградията до центъра на града /ж.п.гарата/. Билет за т.нар. „кратко пътуване“ до 4 спирки струва 1.80 Евро, а неограничено пътуване до 1 часа струва 2.60 Евро. Дневна карта, покриваща всички форми на градски транспорт в града, струва 7.20 Евро на човек, а дневна карта за двама души струва 11.00 Евро. Дневна карта за малко дете е на цена от 3.30 Евро. Ако си закупите туристическа карта на Лайпциг, може да използвате безплатно местния градски транспорт.

Лайпциг

На снимката: Градът разполага с изключително модерен трамваен транспорт;

Разходка из забележителностите на Лайпциг:

Започнете разходка си из Лайпциг от централния градски площад Маркт, датиращ от 12-ти век, и Старото кметство на града, датиращо от 16-ти век. По време на Втората Световна война бомбите на съюзниците са засегнали сериозно сградата, но днес тя вече е добре възстановена. Сградата на Старото кметство днес е дом на градския исторически музей, чиито колекции разказват за културната и политическа история на града. Забележителността се намира на Маркт 1 /Markt 1/. Изложбите на музея, разположен в кметството, са достъпни за посетители от вторник до неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа /понеделник е затворено/. Билет за възрастни е на цена от 6.00 Евро, а намаленият билет – 4.00 Евро. Ако сте си закупили туристическа карта на Лайпциг /Leipzig Card/, ще може да ползвате 50% отстъпка от входната такса. До Старото кметство може да се достигне с трамвай – линии 4 или 6.

Търсите хотел в град Лайпциг?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Една от най-известните личности, свързани с Лайпциг, е тази на Йохан Себастиан Бах. В сянката на местната Томаскирхе се намира вече реконструираната къща, която някога е била дом на семейство Бах. Днес тук са разположени най-големите архиви на Бах в цяла Германия, както и много предмети, свързани с известния композитор. Музеят  на Бах се намира на улица Thomaskirchhof 15. Изложбите на музея са достъпни за посетители от вторник до неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа /понеделник е затворено/. Билет за възрастни е на цена от 8.00 Евро, а намаленият билет – 6.00 Евро. Лица до 16г. влизат безплатно, а групов билет /при групи от поне 10 души/ е 7.00 Евро/човек. До музея на Бах може да се стигне с трамвай – линия 9.

Лайпциг

На снимката: В къщата-музей на Бах;

Следващата интересна спирка по време на обиколката из Лайпциг може да ви бъде музеят „Граси“. Музеят представлява една чудесна колекция  „3 в 1“, представена в красива Арт деко сграда, която е реставрирана от известния британски архитект Дейвид Чипърфийлд. Тук може да намерите цели три музея, чиито колекции са обединени под един покрив. Първият от тези музеи е етнологическият музей /Museum für Völkerkunde/,  където може да видите зашеметяващи изложби на античното изкуство от Югоизточна Азия. От Океания до Австралия, от Индонезия до Европа и Америка, експонатите обхващат всички континенти, като особено интересни са руските артефакти и тези от Арктическия океан. Вторият музей, чиято изложба се намира тук, е музеят на музикалните инструменти /Musikinstrumentenmuseum/. В него може да видите една от най-големите колекции от музикални инструменти в света, включително и най-старата известна клавикорда, изработена в Италия през 1543г. Повечето от инструментите, включително лютни, флейти и клавесини, датират от епохата на Ренесанса. Звуците им са записани, така че може да ги чуете, докато разглеждате. Последният от трите музея е музеят на изкуствата и занаятите /Museum für Kunsthandwerk/. Същият е особено богат на предмети от източна Германия – изящен порцелан /сред най-добрите в света/, но също така и гоблени. Музеят „Граси“ се намира на Йоанисплац 5-11. Изложбите на музея са достъпни за посетители от вторник до неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа /понеделник е затворено/. Повече информация за цени на билетите за отделните музеи може да откриете на официалния сайт: www.grassimuseum.de.

Лайпциг

Лайпциг

На снимките: Музеят „Граси“;

Музеят на изящните изкуства /Museum der Bildenden Kunste/ е следващият музей, който си заслужава да бъде отбелязан в Лайпциг. Богатата колекция на музея, представена от 2700 картини и скулптури, включва произведения на Дюрер, Рубенс, Рембрандт, Роден и ван Ейк. Музеят е разположен в модерна сграда, която е изградена във формата на куб. Изложбата на музея обхваща изкуство от средновековния период в Германия до съвременно изкуство от Съединените щати. Може би най-важните творби тук са тези на Лукас Кранах Стари, включително портрети от 16-ти век. Заслужва да се отбележат и произведения на Тинторето, особено неговото „Възкресението на Лазар“, както и множество картини от немските школи от 19-ти и 20-ти век. В частта на музея, посветена на скулптурата, трябва да се отбележат творби на Роден, както и на известния датски скулптур Бертел Торвалдсен. Изложбите на музея са достъпни за посетители от вторник до неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа /понеделник е затворено/. Само в сряда музеят е отворен от 12.00 часа до 20.00 часа. Билетите за постоянната колекция струват 5.00 Евро за възрастни и 3.50 Евро – намален билет. Билет за лица, част от по-голяма група, е на цена от 4.00 Евро. Ако искате да посетите временни изложби, билетите за тях са на цени от 8.00 Евро. Комбиниран билет за временни и постоянни колекции е на цена от 10.00 Евро за възрастен и 7.00 Евро – намален билет.

Лайпциг

На снимката: Музей на изящните изкуства;

Един от музеите в Лайпциг с доста интересно име е музеят на облия ъгъл /Museum in der Runden Ecke/. На много места ще го видите определен просто като музеят на Щази. Музеят е разположен в сграда, която е била седалище на Щази – източногерманското министерство на държавната сигурност. Експозицията подробно описва начина, по който работи Щази в източна Германия чрез прилагане на различни методи, най-интересните от които са свързани с предмети за шпионаж /скрити камери/ и машини за отваряне на пликове и запечатване. Други експонати показват високата степен на шпиониране на населението, като има цели етажи, представящи ръкописни документи от граждани на Лайпциг и обширни лични досиета за членове на местното население. Има и интересна изложба, носеща името „Силата и баналността на Източногерманската тайна полиция „, която документира  убедителните и параноидни методи, които полицията прилага за съблюдаване на всяка обмяна на информация в страната. Полицията непрекъснато конфискува лични писма, подслушвала телефоните, а понякога дори съблюдавала до 2000 обаждания наведнъж. Трябва да се отбележи и частта от изложбата, която проследява усилията на местните да отхвърлят комунистическия режим и да сложат край на терора от страна на Щази. През нощта на 4-ти срещу 5-ти декември 1989г. местните граждани превземат сградата. Лайпциг е наречен „Хелденщад“ или „град на героите“, заради ролята му при събарянето на източногерманското правителство. Музеят на облия ъгъл се намира на улица Dittrichring 24, точно на север от църквата Свети Томас. Входът за музея е безплатен, а експозициите му може да се разгледате всеки ден, от 10.00 часа до 18.00 часа. В музея обаче се предлагат организирани обиколки – всеки ден в 15.00 часа. Билетът за тези обиколки за възрастен е 5.00 Евро, а за ученици и студенти – 4.00 Евро. До тук може да стигнете чрез трамвай – използвайте линии 1, 2, 4, 6, 15, 17, 21, или 24 до Гьордерлеринг /Goerderlerring/ или Томаскирхе /Thomaskirche/.

Лайпциг

На снимката: Главният вход на „Музеят на ЩАЗИ“;

И ако разходката из музеите на Лайпциг ви омръзне, може да се разходите за около 20 минути до едно от предградията на града – Голис /Gohlis/. Тук се намира къщата на Шилер /Schillerhaus/, в която Фридрих фон Шилер (1759-1805г.) пише своята „Ода на радост“ през 1785г. Бетовен по-късно включва поемата в своята Девета Симфония. Къщата на Шилер в Лайпциг се намира на Менкещрасе 42. До тук най-лесно може да стигнете с трамвай – използвайте линия 4 до Меншещрасе. Къщата на Шилер е отворена както следва: април –октомври, от 10.00 часа до 18.00 часа /вторник-неделя/; ноември- март, от 10.00 часа до 17.00 часа /сряда-неделя/. Вход за възрастни е 3.00 Евро, а за студенти – 2.00 Евро. Лица до 16 години влизат безплатно.

Обиколката из забележителностите на Лайпциг няма да бъде пълна, ако не посетите главната градска църква – църквата Свети Томас /Томаскирхе/. Най-известният жител на Лайпциг – Йохан Себастиан Бах е бил ръководител на църковния хор от 1723г. до смъртта си. Бах прекарва тук най-креативните и плодотворни години от своя живот и творчество, като дори е погребан точно пред олтара. Църквата Свети Томас се свързва и с още няколко известни имена – Моцарт и Менделсон са имали представяне на творби в църквата, а Вагнер е кръстен в нея през 1813г. Църквата е построена на мястото на манастир от 13-ти век и е силно реставрирана след Втората световна война. Нейният стръмен покрив датира от 1496г. Известният момчешки хор на църквата има концерти тук всяка неделя сутрин и петък вечер, но само ако не са на турне някъде другаде. Църквата се намира на Thomaskirchhof 18 (точно до Марктплац). Входът за нея е безплатен, а посещението е възможно всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа. Може да стигнете до църквата с трамвай – използвайте линии 4, 6, 8, 10, 11 или 13.

Лайпциг

На снимката: Църквата Св. Томас;
Важно: Статията предоставя информация за град Лайпциг, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Лайпциг?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на град Лайпциг и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Лайпциг

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Лайпциг, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: