Лейрия – градът с реката, която "тече нагоре"

Лейрия е португалски град, разположен в централната част на Португалия. В литературата красотата на града се описва чрез кратка песен, гласяща следното: „Лейрия има една река, която тече нагоре, кула, която не разполага с катедрала, катедрала, която не разполага с кула, както и главна улица, която не е права“. Разбира се, всичко това е образно казано и цели да засили усещането за красотата и уникалността на града.

Лейрия

На снимката: Поглед към града от замъка на Лейрия;

Лейрия е разположена в широка долина, като градът създава впечатлението, че е голям като площ и население, но това далеч не е така. Според последните обявени данни населението на самия град е не повече от 60 хиляди души, а заедно с населението, живеещо в покрайнините, цифрата скача до не повече от 120 хиляди души. Градският център на Лейрия заема едно тясно пространство между река Лис и хълма, издигащ се над града, където е разположена и една от големите забележителности тук- замъкът на Лейрия. В самия град забележителностите не само много на брой, но ви препоръчваме да се отбиете тук, дори и само за няколко часа, особено ако сте тръгнали към Алкобаса, Баталя или Томар.

Лейрия

На снимката: Замъкът на Лейрия;

Историята на града ни връща далеч назад във времето, макар и информацията да е доста оскъдна. Първите заселници по тези земи са били келтите, които са основали селище в близост до сегашния град. По-късно това селище било превзето от римляните. През следващите исторически периоди Лейрия била в ръцете на вестготи, келти, маври. През 1135г. градът е превзет от първия португалски крал Афонсу Енрикеш и превърнат в част от португалската държава. По-късно през 14-ти век крал Динис I и неговата съпруга Изабела превръщат Лейрия в тяхна кралска резиденция. Главната резиденция е необичайният на вид замък на Лейрия. Замъкът бил построен първоначално от крал Афонсу Енрикеш след превземането на града. След кратък упадък, който засяга не само замъка, но и самия град, крал Динис I възстановява това място. Посещавайки замъка ще може да видите и руините на църквата „Носа сеньора да Пена”, както и център за средновековните оръжия. Може да се изкачите и до лоджията с галерията, откъдето се откриват красиви гледки към целия град.

Търсите хотел в Лейрия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

В самия центъра на града вашата обиколка трябва да започне от красивия площад „Праса Родригес Лобу” . Тук впечатление правят красивите арки, датиращи от 17-ти век. В близост до площада се намира и катедралата на Лейрия. Изградена в ренесансов стил, сградата на катедралата е заобиколена от множество красиви къщи, чиито фасади са декорирани с плочки.

Лейрия

На снимката: Катедралата на Лейрия;

Както вече посочихме и по-горе, забележителностите в града не са чак толкова много. Затова, ако имате повечко свободно време, може да разгледате и околността, която предлага също интересни места за посещение. Именно в близост до Лейрия се намира най-голямата в Европа непрекъсната борова гора – „Пинял де Лейрия”. Южно от Лейрия се намира природен парк „Серас де Айре и Кандеейрос”. Това късче природна красота включва няколко интересни забележителности. Хълмовете на парка са осеяни от интересни традиционни вятърни мелници, като някои от тях служат дори и за настаняване. Ако сте фенове на тема динозаври, може да се разходите до Педрейра да Галиня, където има стъпки на динозаври, за които се смята, че датира от средата на Юрския период или от около преди 175 милиона години. Тук се намират и четири красиви пещери, в които може да се насладите на богатство от сталактити и сталагмити. Особено значими са пещерите „Алвадус” и „Пещери на Св. Антоний”.

Най-добро време за посещение:

Разположението на Лейрия в близост до бреговете на Атлантическия океан определят предимно средиземноморския климат на града с типичното атлантическо влияние. През зимата температурата тук не е от най-приятните, като много често може да падне и под нулата. Снеговалежи тук са изключително редки, като според историята това става веднъж на 20 години. За последно тук сняг е валяло през 2006г.

Пролетта температурите вече са по-поносими, макар и през този период да падат доста дъждове. Последното важи особено за месец април, определян като най-дъждовния. През летните месеци температурите са високи, като обичайно достигат до 35 градуса. Слънцето е повече, а дъждовете са по-редки.

Търсите хотел в Лейрия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

 Лейрия е малък като размери град, като неговите забележителности лесно може да се обиколят и пеша. Все пак в Лейрия има изградена мрежа от автобусен градски транспорт. Автобусите се наричат „Mobilis” и се движат на всеки 15 минути. За да използвате градския транспорт може да си закупите билет за еднократно пътуване на стойност от 1.25 Евро или дневна карта, която е на стойност 1.95 Евро. Предлагат се също така и месечни карти, като цената тук е 15.25 Евро. Билетите може да се закупят и в самото превозно средство. Линиите на „Mobilis” в Лейрия са две- зелена и червена линия. Автобусите се движат между 7.00 часа и 23.00 часа. Автобусите оперират всеки ден между понеделник и събота, като в неделя градският транспорт не работи.

Лейрия

На снимката: Малките бусчета „Mobilis“;

Отделно от „Mobilis”, в Лейрия има и автобусни линии, обозначавани като “Urbanos”. Линиите тук осигуряват връзката между града и околните близкоразположени селища и се обслужват от по-големи автобус. Повече информация за часовете на отпътуване на отделните автобуси, както и за цените на билетите, може да намерите на следния линк.

Достигането до Лейрия с транспорт, различен от автомобил, не е трудно. Редовни автобусни и влакови линии има от Лисабон и Порто /Лейрия е разположен от средата на пътя между тези два града/. От Лисабон всеки ден потеглят пет влака към Лейрия, като разстоянието се взема за около 2 часа и половина. С автобус от Лисабон може да стигнете до Лейрия за около 2 часа, като за същото време се взема разстоянието и от Порто. От Лейрия има директни автобусни линии до Баталя, Томар, Коимбра, Фатима и Алкобаса.

Търсите хотел в Лейрия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

 Храна и напитки:

Макар и малък като размери, Лейрия предлага богато разнообразие от ресторанти. Голяма част от тях са съсредоточени в централната градска част. Повечето от тях предлагат традиционни португалски специалитети, като работното им време е следобед /между 12.00 часа и 15.00 часа/ и вечер /след 19.00 часа/.

Традиционно тук се предлагат ястия с риба треска, които се приготвят по най-различни начини. В Лейрия може да опитате традиционните за града опушени наденички, както и оризовия пудинг. Ако сте фенове на сладките изкушения, може да опитате от местни бонбони Брисас до Лис /Brisas do Lis/. Много често след вечеря местните отиват на бар, където се наслаждават на чаша кафе или друга напитка. Баровете в Лейрия работят до 02.00 часа след полунощ. По-интересните от тях са съсредоточени около площад „Праса Родригес Лобу”.

Лейрия

На снимката: Известните местни бонбони „Брисас до Лис“;

Знаете ли, че:

През 1254г. крал Афонсу III провежда в Лейрия първото народно събрание в Португалия, по време на което са присъствали представители на всички части на държавата?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Замъкът на Лейрия;

2/ Катедралата на Лейрия;

3/ Музей на средновековните оръжия;

4/ Пинял де Лейрия;

5/ Природен парк „Серас де Айре и Кандеейрос”;

Допълнителна информация за града може да откриете на официалния туристически сайт: www.visitcentrodeportugal.com.ptВажно: Страницата предоставя полезна информация за португалския град Лейрия – историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, заведения и пазаруване, забележителностите на града. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

Лейрия

В случай че търсите хотел в Лейрия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно португалския град Лейрия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: