Лено, езерото Комо

Лено е малко и спокойно градче, разположена на западния бряг на езерото Комо. Градчето е известно най-вече заради намиращата се в непосредствена близост Вила Балбианело. Несъмнено по-голяма част от туристите, които посещават тази част на езерото, идват тук за да видят вилата и за да се разходят из нейните градини, от където се разкриват чудни гледки към езерото Комо. Независимо от това обаче в Лено има и още няколко интересни забележителности, които си струва да бъдат разгледани, дори и само да им хвърлите един поглед. Такива забележителности са църквата „Свети Стефан” с нейната баптистерия, както и абатството Акуафреда, намиращо се над града и датиращо от 12-ти век.

Лено, езерото Комо

На снимката: Несъмнено най-голямата забележителност на Лено е вила Балбианело;

Лено е тихо градче, така че ако искате малко по-шумен живот, по-добре се насочете към близките градове Каденабия и Тремецо. В Лено ще намерите приятни заведения и ресторанти, както и още по-приятна пешеходна алея, преминаваща покрай самото езеро. Освен вече споменатите по-горе забележителности в Лено, заслужава си да видите и малката църква „Санта Андреа и Казанова”, която датира от 11-ти век. Църквата е била многократно възстановявана, като особено интересна е нейната камбанария. Лено е известен и с множеството маслинови дръвчета, които са донесени тук още по римско време.

Лено, езерото Комо

На снимката: Крайбрежната алея в Лено;

Лено и районът около него са известни и с едно интересно историческо събитие. В Джулино, недалеч от Лено, на сутринта на 28-ми април 1945г., Бенито Мусолини и любовницата му Кларета Петачи са екзекутирани. Екзекуцията е проведена на улица XXIV Май. Съхранена непокътната е стаята, в която са прекарали последната си нощ в дома на Джакомо де Мария /домът се намира на Виа Риале 4/.

Лено, езерото Комо

На снимката: Абатството Акуафреда;
Полезна информация за посещение на Лено:

Провинция: Комо;

Население: Около 1600 души;

Туристическа информация за Лено може да се намери в туристическия офис на Комо: Пиаца Кавур 17, Комо, Италия;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

 1/ Вила Балбианело;

Лено, езерото Комо

Важно: Статията предоставя информация за град Лено езерото Комо, Италия. Тук ще намерите полезна информация за градчето, за неговото разположение, как да достигнете до Лено, информация за забележителностите на града, включително и за вила Балбианело.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 14 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Лено, езерото Комо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: