Ле Каланк – Прованс, Франция

Ле Каланк /Les Calanques/ са потопени долини, образувани преди последния ледников период и след това наводнени, когато ледът се е стопил и океаните са се надигнали. Днес, това са дълбоки и тесни заливи, около които може да видите назъбени варовикови скали. Простират се между Марсилия, Касис и Ла Сиота, по протежение на брега на Средиземно море. Тези „фиорди на юга” са били издълбани във варовиковите скали от вливащите се в морето реки, образувайки наистина красиви крайбрежни райони. В продължение на хиляди години моряци са използвали тези места като убежища по време на бури. В действителност, това може да бъде и начинът, по който финикийците са открили първоначално мястото, където днес се намира Марсилия.

Ле Каланк

На снимката: Крайбрежието около Марсилия и Касис е изпълнено с такива тесни заливи – изключително красиви и подходящи за водни спортове;

Всяка каланк е различна. Някои от тях има малки плажове в края – има поне 70 такива с красиви плажове, които са разпръснати из Ле Каланк. Други от тях има дори малки пристанища. Достъпът се осъществява също по различен начин – били чрез пешеходни пътеки, било с лодка от Касис или друг близък град. Има дори една или две, които са достъпни чрез обществен транспорт от Марсилия. Около някои от каланк-ите има твърд варовиков камък, който е известен като камъка Касис. Този камък е бил добиван от древни времена и е бил използван, за да се изградят кейовете на Александрия и Суецкия канал, както и дори основата на Статуята на свободата. Други са оградени от мек камък и осеяни с пещери – много от тях под водата. Любителите на приключения и активни почивки ще открият доста възможности за приятно изкарване тук. Опциите включват предизвикателни скални изкачвания, гребане, ветроходство, както и умерени пешеходни обиколки, подходящи за семейства.

Ле КаланкНа снимката: Високите варовикови скали, заобикалящи тесните заливи, са характерна черта на каланките;

Съвет: Преди всичко Ле Каланк са известни като места за удивителни гмуркания в кристално синята вода и сред подводни пещери. Именно това е районът, в който недалеч от Марсилия през 1991г. водолазът Анти Коскер открива подводна пещера с доказателства за най-ранно човешко присъствие в Европа. Поради високите летни температури тук и липсата на прясна вода, доста от пешеходните пътеки в Ле Каланк са затворени през летните месеци. Достъп до морето обаче е възможен целогодишно.

Ле Каланк около Марсилия:

От Марсилия можете да вземете обществен транспорт до Ле Каланк в Massif de Marseilleveyre и Puget. Едно от предимствата на Марсилия е, че можете да комбинирате градска ваканция с туризъм и плуване около някои от най-дивите крайбрежни зони в Европа. Следните маршрути ще ви отведат до места, от които ще може да се разходите около Каланките и да стигнете до затворените плажове.

Les Goudes или Callelongue: За да стигнете до тук вземете линия 1 на метрото в Марсилия до Кастелан и след това продължете с автобус N19, последван от пътуване с автобус N20. Оглеждайте се за знаци за пешеходна пътека към Calanque de Callelongue.

La Cayolle: За да стигнете до тук, вземете линия 2 на метрото до Rond Point du Prado, а след това автобус N23 до Beauvallon. След това ще трябва да се разходите за около 1 часа до Calanque de Sormiou.

Luminy: За да стигнете до тук, вземете линия 1 на метрото до Кастелан и след това се качете на автобус N21. Следвайте пътеките към Calanque de Morgiou и Calanque de Sugiton. Разбира се, ако сте в района със собствен транспорт, винаги може да отидете с колата до някои от Каланките.

Ле Каланк

На снимката: Някои от каланките завършват с красиви пясъчни плажове, които са пълни с плажуващи през летните месеци;

От пристанището на Марсилия потеглят и лодки, които могат да ви отведат до една или повече Каланки около Марсилия. Лодките потеглят от дока на GACM на Quai des Belges. Препоръчително е да си предвидите половин или цял ден за разходки из красивите места.

Ле Каланк около Касис:

Три от най-красивите Каланки се намират в близост до Касис:

Calanque de Port Miou: Разположена е най-близо до Касис, като е с дължина от около 1 км. и завършва с малък, закрит порт.

Ле Каланк

На снимката: Port Miou;

Calanque de Port Pin: Името на тази каланка идва от боровите дървета, които може да видите да се придържат по скалистите стени около каланката. В края има и малък, сенчест плаж.

Ле Каланк

На снимката: Port Pin;

Calanque d’En Vau: Това е една от най-известните Каланки. Нейните скали изникват направо от спокойното море, а в края също има красив пясъчен плаж.
От пристанището на Касис лодки потеглят към Каланките, след като се напълнят с туристи. Просто трябва да се разходите из пристанището, докато намерите лодка, която ще се отправи към една или няколко каланка, качете се на лодката и просто изчакайте. По принцип туристическите корабчета посещават повече от една каланка. Добре е да си предвидите поне половин ден за разходката. До всяка една от посочените по-горе каланки може да се разходите и пеша през точка за достъп близо до Порт Миу /Port Miou/. Гледката от наблюдателната площадка над Calanque d’en Vau, е наистина грандиозна.

Ле Каланк

На снимката: Calanque d’En Vau;

В случай че се нуждаете от хотел в района около Les Calanques, може да намерите оферти за места за настаняване на следните линкове:

Оферти за хотели в Марсилия;

Оферти за хотели в Касис;

Оферти за хотели в Ла Сиота;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Ле Каланк

Важно: Статията предоставя информация за Ле Каланк /Les Calanques/, Франция. Тук ще намерите полезна информация за каланките в района около Марсилия и Касис – кои са най-известните за посещение места, както и как да стигнете до тях. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Септември 2016г