Лисабон – сблъсък на култури

Лисабон е столицата на Португалия и е разположен живописно на мястото, където река Тежу се влива в Атлантическия океан. Ако застанете на брега, ще усетите, че се намирате на края на Европа и няма да сте далеч от истината. Градът се характеризира с доста хармоничен облик, което до голяма степен се дължи на едно земетресение от средата на 18-ти век, след което голяма част от града е унищожена. Лисабон предлага голям брой от уникални културни забележителности, отлични ресторанти, малки и изпълнение с чудесна атмосфера улички и много зеленина. Разположението на града до река Тежу също допринася за облика на Лисабон, придавайки приятен оттенък към всеки изглед. А места за наблюдаване на красиви гледки не липсват- тук има множество места по хълмовете и кулите, от където може да се насладите на града, океана и цялата околност. Не трябва да се забравя, че Лисабон е домът и на едно истинско чудо на техническата мисъл – 16 км. мост „Васко да Гама”.

Лисабон

На снимката: Лисабон с част от историческите си сгради;

В Лисабон има няколко основни района, които заслужават вашето внимание. Това са Байша, Шиаду, Байру Алту и Алфама. В района Белем пък има множество красиви паметници, а любителите на сладките неща може да се насладят тук на традиционните торти с яйчен крем. Шиаду и Байша се славят със своите ръчно покрити с калдъръм тротоари, а Алфама – с красивите и обрасли с бугенвилии улички. Алфама всъщност е най-старият квартал на Лисабон, като в най-високата му част може да видите руините на стара мавританска крепост.

Търсите хотел в Лисабон?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търговското сърце на Лисабон се простира между два големи площада, които задължително трябва да разгледате – „Праса Дом Педру IV”, известен още като Роси, и красивият площад на търговията, който гледа към река Тежу. Районът Байша на пръв поглед изглежда като всеки друг търговски регион/зона на всеки по-голям град, но зад много от фасадите на сградите тук, датиращи от 18-ти век, може да откриете очарователни магазини на над сто години. Не пропускайте Confeitaria Nacional – сладкарница, която функционира от началото на 19-ти век; магазинът Manuel Tavares, предлагащ хранителни стоки от средата на 19-ти век и много други. Тук може да направите като местните жители и да седнете за почивка, наслаждавайки се на чаша Ginjinha /черешов ликьор/.

Лисабон

На снимката: Кулата „Белем“;

На запад от Байша и доковете се намират други два известни района на Лисабон- Шиаду и Байру Алту. Първият от тях се слави със своите театри, музеят на изкуствата, множество художествени галерии и археологически музей, както и великолепни традиционни магазини. Байру Алту от своя страна се слави с тесните улички, където може да намерите множество традиционни ресторанти и нощни клубове.

Лисабон

На снимката: Замъкът „Свети Георги“ в Лисабон;

Далеч от центъра на Лисабон е разположен един от емблематичните му квартали- Белем. Тук се намират няколко паметника с национално значение, а така също и „Паласио де Белем”– президентската резиденция. Обектът, заслужаващ особено внимание тук, е Йеронимският манастир. Сградата е строена повече от век в мануелински стил, благодарение на което тук по уникален начин се преплитат елементи от ренесанса, готиката и неоклацисизма. Ако отделите повече време за разглеждането на Белем, може да посетите и Кулата на Белем, която е построена в началото на 16-ти век с цел да пази града от пирати. Заслужава си да посетите и два интересни музея- Музеят на корабоплаването и Националният археологически музей, а защо не и Музеят на каретите с неговите колекции от карети и седани от 18-ти и 19-ти век.

Най-добро време за посещение:

Лисабон се радва на умерен климат. Това се дължи на неговото разположение до водата. За разлика от вътрешността на страната, където през лятото температурите може да достигнат и до 40 градуса, то в Лисабон такива стойности трудно се срещат. Лятото е и периодът, който е най-подходящ за посещението на Лисабон. Средните стойности през лятото са около 29 градуса, а през зимата- около 14-15 градуса. Това означава, че и зимата не е чак толкова лош период за посещение на португалската столица, но трябва да имате в предвид, че през зимните месеци /в периода от ноември до януари/ тук падат и най-много дъждове, а мокрото време едва ли е най-приятно за продължителни разходки и разглеждане на забележителности.

Търсите хотел в Лисабон?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Лисабон предлага разнообразни опции откъм транспорт. Част от тези опции, като старите трамваи например, допринасят още повече за чара на този град. Трябва да се отбележи, че централната част на Лисабон с основните места за посещение е доста компактна и може лесно да се разглежда и пеша.

Градът разполага с добра система на метро, която се обслужва от нови и модерни влакове. Метро влаковете се движат от 6.30 часа сутрин до 01.00 часа след полунощ, като спирките на метрото са истинска атракция, защото са красиво направени и оцветени. Цената на билет за еднократно пътуване, който е валиден до 60 минути след валидирането му, е 1.40 Евро. Предлагат се дневни карти на стойност 6.00 Евро. Ако се нуждаете от повече информация за движението на метрото, най-добре е да посетите официалния сайт на превозвача: https://www.transporteslisboa.pt/. Най-важните спирки на метрото, които биха послужили добре на повечето туристи са: Каиш Ду Содре /оттук тръгват влакове за Ещорил и Кашкаиш, за Белем, а така също и за Паметника на Христос/; Росио /оттук може да се прехвърлите на влак за Синтра/; Сау Себастиао /оттук може да хванете транспорт до музея Гюлбенкян/. Ако си закупите карта „Лисабон”, използването на метрото е безплатно. Повече информация за закупуването на тази карта може да намерите на следния сайт: https://www.golisbon.com/Lisboa-Card/.

Информация за туристическа карта Lisboa може да намерите и в отделна наша статия на следния линк тук.

Лисабон предлага и добре развита мрежа на трамваен транспорт. Почти всички туристи се возят на трамвай номер 28. Трамвайните мотриси, направени от дърво и в традиционен жълт цвят, са се превърнали в един от символите на града. Малките единични мотриси побират не повече от 40 човека и са единствената опция за преминаване с транспорт по някои от тесните улички на Лисабон. Нашият съвет е да се качите на Мирадоуру дас Портас ду Сол /Miradouro das Portas do Sol/ и да слезете на Ещрела Базилика /Estrela Basilica/. Друга известна линия е номер 15, свързваща центъра на града с района Белем. Ако си закупите карта „Лисабон”, използването на трамвайният транспорт също е безплатно.

Лисабон

На снимката: Традиционните на Лисабон трамваи;

Ако ви трябва транспорт извън централните части на града или късно вечер, най-добре вземете такси. По принцип услугата струва не повече от 10.00 Евро от центъра до която и да е точка на Лисабон.

Ако се чудите дали да използвате транспорт за придвижване от Лисабон до дестинации в града или из Португалия, то трябва да знаете, че при закупуването на карта „Лисабон” пътуването с влакове CP е безплатно до Синтра, Кашкаиш или Ещорил. Една от най-важните влакови гари в Лисабон е Ориенте, до която има и достъп с метро. Друга удобна спирка е Санта Аполония, която се намира в района Алфама.

Търсите хотел в Лисабон?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Храна и напитки:

 Централно място в португалската кухня играят подправките. Миналото на Португалия като колониална империя, нейното влияние в различни части на света и най-вече в Новия свят са донесли в Европа множество подправки- черен пипер от Индия, мустаково орехче и сушени кори от индийско орехче и карамфил. Една от най-интересните подправки, която се използва при овкусяването на ястия в Лисабон, а и цяла Португалия, е пири-пири /piri-piri/, представляваща смес от натрошени люти чушки, лимон и ароматни билки.

Като държава, разположена на брега на Атлантическия океан, Португалия се слави с присъствието на морски дарове на трапезата. Осолената риба треска е една от най-често предлаганите, като рецептите за нейното приготвяне и сервиране са безброй. Ястията от свинско месо също са много популярни, като в местните ресторанти може да видите доста странни предложения, показващи че нито една част от животното не се изхвърля- има ястия от свински бъбреци, свински език. Традиционно лисабонско ястие със свинско месо е “Dobrada”- свинско шкембе със зрял фасул. Ароматно ярешко месо също присъства в менюто на лисабонци, като най-вече се предлага печено. По пътя към Йеронимския манастир има множество малки кафенета, предлагащи сандвичи с печено свинско или леко запечени скариди- заслужава се да се опитат.

Разнообразието на местната кухня се пренася от основните ястия към десертите. В основата на повечето сладкиши са яйчените жълтъци и захарта, като използването на жълтъци е останало като традиция от миналото, когато при избистрянето на червеното вино са използвани яйчени белтъци, а жълтъците са давани на женските манастири, където монахините са приготвяли кейкове. Както вече посочихме и по-горе в настоящата статия, един от най-известните лисабонски десерти е тортата с яйчен крем /pasteis de Belem/. Може да опитате някое и друго парче в Antiga Confraria de Belem /Rua de Belem 84-92/. Това е и най-известната сладкарница в Лисабон. Предлаганите тук торти се правят по стара рецепта, за която се твърди, че е измислена от монасите от манастира и все още се пази в тайна. Много често парчетата торти се поръсват с канела.

Лисабон

На снимката: Традиционните „Pasteis de Belem“;

Може да се подкрепите и с черешов ликьор, който също е традиционен за района на Лисабон.

Знаете ли, че:

Най-старият квартал на Лисабон- Алфама- е изграден от маврите през 11-ти век и е запазил с малки изключения автентичната си атмосфера и до днес?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Замъкът „Свети Георги”;

2/ Каменният манастир „Сан Висенте де Фора„;

3/ Църквата „Санта Лузия”;

4/ Музей на декоративните изкуства;

5/ Статуята на Христос;

6/ Йеронимският манастир;

7/ Национален археологически музей;

8/ Музей на корабоплаването;

9/ Национален дворец „Ажуда”;

10/ Кулата „Белем”;

11/ Дворецът „Белем”;

12/ Музей на каретите;

13/ Музей „Калуст Гюлбенкян”;

14/ Парк на нациите;

15/ Катедралата на Лисабон;

16/ Национален музей на азулежу;

17/ Църквата-музей „Св. Рок”;

Допълнителна информация за град Лисабон може да откриете на официалния сайт на града: www.golisbon.com;Важно: Страницата предоставя полезна информация за португалския град Лисабон-историческа справка, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки, заведения и пазаруване в Лисабон, забележителностите на Лисабон. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Юли 2018г

Лисабон

В случай че търсите хотел в Лисабон, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно столицата на Португалия Лисабон, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: