Литовски национален музей – град Вилнюс, Литва

Само на около стотина метра на север от катедралата на Вилнюс се намират сградите на Арсенала – комбинация от кремаво-жълти казармени блокове, които са изградени през 16-ти век и на които руснаците придават малко неокласическо величие около триста година по-късно. Първият от тези блокове, разположен на Arsenalo 1, днес е дом на Литовски национален музей (Lietuvos Nacionalinis muziejus). Музеят представя завладяваща смесица от артефакти, вариращи от стари гравюри от Вилнюс до пресъздадени интериори на ферми от осемнадесети и деветнадесети век. Традиционните литовските занаяти са представени от плетени кошници, карирани покривки и дървени фигури на светци, използвани за украса на крайпътните светилища в провинцията.

Литовски национален музей

На снимката: Сградата на музея;

Пристройка в непосредствена близост помещава изключително изложбата Праисторическа Литва, където е представена /с обяснения и на английски език/ историята на Литва до 19-ти век. Изложбата започва с инструменти от кремък и кости, както и отличителни брадви, използвани от най-ранните жители на Балтийския регион – предците на днешните литовци и латвийци са пристигнали в района някъде на прага на второто и третото хилядолетия преди Христа. Можете също да видите модели на укрепления, датиращ от 10-ти до 12-ти век, в които са управлявали племенните водачи.

Литовски национален музейНа снимката: Литовски национален музей – интериор;

 

Изолирани от останалата част на Европа чрез гъсти гори, литовците живеели предимно в племенни единици и оформили някакво държавно обединение сравнително бавно. Като част от изложбата може да видите и репродукции на литовски костюми и някои деликатни сребърни бижута.

Литовски национален музей

На снимката: Литовски национален музей;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Национален музей на Литва, Arsenalo. 1, LT-01143 Вилнюс, Литва;

Телефон: + 370 5 262 77 74;

Работно време на Новия Арсенал:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Затворен в понеделник;

Работно време на Стария Арсенал:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входни билети за Новия Арсенал:

Билет за възрастни – 2.00 Евро;

Намален билет – 1.00 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на литовски език за група до 15 души – 6.00 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на литовски език за група от 16-25 души – 8,00 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на чужд език за група до 5 души – 6,00 Евро;

Билет за обиколка с екскурзовод на чужд език за група от 6-25 души – 15,00 Евро;

Аудио пътеводител – 3,00 Евро;

Цена на образователен клас за ученици – 0,50 Евро;

Цени на билети за Стария Арсенал:

Същите както по-горе;Важно: Статията предоставя информация за Литовски национален музей – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Литовски национален музей

По-долу може да видите интерактивна карта относно Литовски национален музей – Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: