Литовският музей на геноцида – град Вилнюс, Литва

При южната страна на Lukiškių aikštė се издига изглеждащата негостоприемно сива, неокласическа сграда, която е служила за централа на Литовското КГБ. Днес тук се помещава литовският музей на геноцида (Lietuvos genocido aukų muziejus). Построена през 1899г., за да служи като сграда на съда във Вилнюс, постройката е била поета от НКВД (както КГБ е първоначално известно) по време на първата съветска окупация на Литва през 1940г. След това тя служи като щаб на Гестапо, когато германците поемат контрола над града, за да се върне отново към руснаците през 1944г. Думата „геноцид“ в заглавието на музея се отнася до страданията на литовците при съветската окупация – тук не се прави никаква връзка със страданията на евреите по време на Втората Световна война.

Литовският музей на геноцида

На снимката: Литовският музей на геноцида;

На приземния етаж има музея има интересна мултимедийна изложба, посветена на историята на съветската окупация. Материалите са съпътствани с надписи и на английски език. В сутерена, влажните клетките, където КГБ задържали и измъчвали своите затворници, са запазени в тяхното състояние към 1991г. Има текстове и снимки, свързани с някои от най-известните затворници, които са преминали през тези помещения – най-вече католическият епископ Брорисевичус, който е застрелян в мазето през 1946г., както и партизанските лидери Йонас Земайтис и Афолфас Раманаускас, които оцелели в продължение на години в горите на Съветска Литва преди да бъдат заловени и екзекутирани в средата на 50-те години на миналия век. Особено интересни на водните изолационни клетки, в които затворниците е трябвало да останат прави в продължение на часове, иначе рискували да паднат в басейни със студена вода. На първия етаж на музея са представени останки от собствения музей на КГБ, който бил отворен навремето само за членове на КГБ.

Литовският музей на геноцида

 

Литовският музей на геноцида

На снимките: Част от музея отвътре;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Aukų г. 2А, LT-01113 Вилнюс, Литва;

Телефон: +370 5 249 6264;

Работно време:

Сряда- събота, 10.00 часа до 18.00 часа;

Неделя, 10.00 часа до 17.00 часа;

Затворен в понеделник и вторник;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 4.00 Евро;

Ученици, студенти, пенсионери (с представяне на съответния документ)  – 1.00 Евро;

Безплатен вход за служители на музея, хора с увреждания, деца под 7 години, учители и водачи, водещи организирани групи;

Безплатен вход с Vilnius City Card;

Други такси:

Обиколка с екскурзовод на литовски език – 9.00 Евро, на друг език – 20.00 Евро;

Тематична обиколка с екскурзовод на литовски език – 6.00 Евро, на друг език – 15.00 Евро;

Преглед на документален филм – 6.00 Евро;

Аудио гид на английски език – 3.00 Евро;Важно: Статията предоставя информация за Литовския музей на геноцида – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Литовският музей на геноцида

По-долу може да видите интерактивна карта относно Литовския музей на геноцида  във Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: