Любляна – сърцето на красива Словения

Герб на Любляна:  Любляна

 

Като излязла от приказките в много отношения, доминирана от своя замък, столицата на Словения Любляна има за свой водещ символ дракон, който може да видите по знамената, веещи се над мостовете и сградите на града или разположени върху по-интересните архитектурни паметници из целия град. Историческият център на Любляна е изпълнен с впечатляващи паметници на културата и историята, както и с широки площади, което предполага добро градоустройство. Определено словенската столица може да се определи като красив град, изпълнен с въодушевлението и жизнерадостността на неговите жители, които се усещат и по вида на местните сгради, разнообразните паметници и статуи, както и многобройните фонтани из града.

Любляна

На снимката: Старият град на Любляна, погледнат от птичи поглед;

Историята на града е богата и свързана с интересни легенди. Една от тези легенди гласи, че може би основите на Любляна са положени от Аргонавтите, които стигнали до тук по река Любляница със Златното руно преди 3000 години. Със сигурност се знае, че римляните са основали свой град на това място, носещ името Емона, в началото на 1-ви век от н.е. Емона е разрушен от хуните, като бягащото население избрало да положи основите на ново селище в подножието на хълма, където днес се издига Замъкът на Любляна. Градът постепенно се разраства и се превръща в това селище, което е известно 500 години по-късно с името Лейбах, а от 1144г. с името Лувигана. Когато Хабсбургите вземат контрола над тези земи, градът става техния административен център, поне докато не били изгонени по време на Първата световна война. В средата на 19-ти век икономическото състояние на Любляна се подобрява, след като през Любляна преминава железницата, свързваща Виена и Триест. Голямо значение за просперитета на града изиграва и голямата тютюнева фабрика, която функционира в Любляна през този исторически период.

Известна днес като университетски град, Любляна ще ви завладее със своя чар. Тя отдавна е културен център, дом на едни от най-старите филхармоничните дружества в Европа, а днес е и важен младежки и студентски център, привличащ международни творци от всички сфери. Любляна е известна и като родното място на известния архитект Йоже Плечник, който почти сам прекроява града, като изгражда много от неговите прекрасни сгради и развива неговите площади и мостове. Най-хубавото е, градът е малък и компактен, така че може да го разгледате изцяло без много усилия и предимно пеша.

Любляна

На снимката: Един от драконите на известния Драконов мост;

Как да стигнете до Любляна:

Най-лесният начин да достигнете до Любляна е със самолет, но няма да откриете директни полети от София до словенската столица. Летището на Любляна носи името „Йоже Пучник”  (04 /206-1000; www.ljuairport.si), като се намира на около 23 км. от града и в никакъв случай не може да се определи като най-натовареното място в Европа. Независимо от това, на летището в Любляна кацат редовни полети от Париж, Лондон, Прага, Цюрих, Франкфурт, Будапеща, Варшава и Мюнхен, като се увеличава броят на полетите и от други места в Европа. Поради тази причина, ако решите да пътувате до там със самолет, разгледайте опциите за връзка с някое европейско летище. Ако ще се нуждаете от транспорт в града, то може да си наемете автомобил от самото летище и след това да върнете колата, ако ще се прибирате отново със самолет. Ако пристигате на летището в Любляна и ще разчитате да се придвижите до града с такси, то трябва да си приготвите сума от порядъка на 40-45 Евро. Иначе трябва да се отбележи, че има хотели в града, които предлагат извозване от летището на своите гости, като за тази услуга се плаща по принцип около 10-15 Евро в една посока, но трябва предварително да проучите тази опция.

Любляна

На снимката: Летището на Любляна не е от най-големите, но тук кацат полети от доста на брой европейски градове;

Може да разчитате и на местния градски транспорт, който свързва летището и града през целия ден. Автобусите работят до полунощ, като пътуването на града отнема около 40 минути, а билетите са малко над 5.00 Евро в посока. Автобусите по принцип спират на автогарата на Любляна, намираща се на адрес Trg Osvobodilne Fronte 4 (& 01/234-4600; www.ap-ljubljana.si). Именно на тази автогара ще пристигнете, ако пътувате до Словения и Любляна с автобус. Непосредствено до автогарата се намира железопътната гара на града /Železniška postaja/, където има и туристически информационен център (& 01 / 433-9475). Станциите са на 10 минути пеша от центъра на Любляна.

Любляна е на малко над 850 км. разстояние от София с автомобил, което означава, че за около 10 часа би трябвало да може да стигнете до словенската столица, ако всичко по границата е нормално. През лятото е възможно да има забавяния поради опашки по границите. Следвайте пътя към Ниш и Белград, а след Белград трябва да следвате табелите за Шид и Загреб.

Транспорт в Любляна:   

Любляна е град, създаден за пешеходни разходки. Ще останете доста раздразнен и разочарован, ако се опитате да го обикаляте с автомобил, защото трудно ще намерите място за паркиране, дори и в спокойните дни. Бихме ви посъветвали да организирате внимателно вашето пътуване до центъра на града и там да разчитате на своите собствени сили. Много от местните хотели предлагат услуги, свързани с транспорт до центъра на града, а такситата в Любляна са надеждни и също може да ги ползвате. Не използвайте автомобила си, защото ще загубите време и нерви докато се чудите къде да паркирате.

Словенската столица предлага добра система на автобусен транспорт. В града се движат комфортни автобуси от местния обществен транспорт, така че ще може да разчитате на тях, за да стигнете до всяка точка на града. Карти за градския транспорт може да си закупите от павилиони за вестници и някои магазини около спирките. Картите се зареждат с пари, като стойността на едно пътуване е 1.20 Евро за Зона 1 и достига до 2.50 Евро за Зона 3. С едно таксуване може да пътувате до 90 минути, независимо от броя на автобусите, които ще трябва да смените, за да стигнете до крайната ви цел. Ако си закупите туристическата карта Ljubljana Card, ще получите възможност за безплатно ползване на местния транспорт.

Любляна

На снимката: Градският транспорт на Любляна се състои от автобуси, които са изключително модерни и нови;

Ако решите да разчитате на местните таксита, може да разчитате на Metro Taxi или Rumeni Taxi. Като алтернатива можете да спрете някое такси на улицата (по-скъпо е, отколкото ако си го поръчате). Винаги може да намерите таксита на гарите из града или около хотелите.

Ако се чудите за друг интересен начин да разгледате града, то няколко такси опции се предлагат от местния туристически офис. Първата такава опция е 90-минутно пътуване с балон с горещ въздух, с което да разгледате отвисоко забележителностите на Любляна. От туристическия офис може да получите информация за наем на колело, както и за разходка с лодка по течението на река Любляница.

Любляна

На снимката: Едно от корабчетата, извършващи круизи по река Любляница;

Туристически информационни центрове в Любляна:

Месните власти в Любляна са осъзнали, че туризмът може да е изключително важен за града, поради което са се погрижили посетителите да получават достатъчно материали и информация за местните атракции. Точно в сърцето на Стария град, в единия край на Тройния мост, се намира Туристическия информационен център на града (01/306-1215; www.ljubljana.si), където може да намерите отлични съвети за местните забележителности. Тук така също може да си закупите и вече споменатата туристическа карта Ljubljana Card, с която може да ползвате отстъпки на много места, включително и безплатен вход за доста музеи и галерии.

Туристическият информационен център на Словения, намиращ се на адрес Krekov Trg 10 (& 01/306- 4575/6; всеки ден от 8.00 часа до 21.00 часа), предоставя помощ и съвети за забележителности на територията на цялата страна. Има отделни малки туристически центрове на железопътната гара, както и на самото летище на Любляна.

Разходка из центъра на Любляна:

Ако решите да не обръщате внимание в детайли на художествените галерии в Любляна, то бихте могли да разгледате целия град в рамките на един ден, започвайки от Замъка на Любляна, от където се открива гледка към града. Най-добрите сгради са в и около добре запазения Стар град на Любляна, като тук може да видите интересна смесица от барокови, неокласически и сецесионистки сгради по поречието на река Любляница, при които се усеща и влиянието на местния архитект Йоже Плечник. Животът в тази част на града върви спокойно, уличките са изпълнени с малки кафенета и ресторанти, а двата бряга на Любляница са свързани с множество мостове.

Любляна

На снимката: Извисяващият се над град замък на Любляна;

Едно от централните места в Любляна е площадът Прешерен, в центъра на който се намира статуята на Франц Прешерен (1800-49г.), смятан за „бащата на нацията”. Ако седнете под статуята на Прешерен, може да се унесете и да прекарате часове в съзерцание на постоянния поток от хора. Тук се намира и Centromerkur, който се отличава с арт-нуво елементите на входа. Това е най-старият универсален магазин на Любляна, разположен в сграда, датираща от 1903г. Тук ще се озовете на практика в самото сърце на Стария град- място, където местните жители е срещат през деня, или вечерно време преди да се насочат към любимите им  заведения около реката. Ако преминете през Тройния мост и завиете след това наляво /покрай Туристическия информационен център), ще стигнете до покрита алея, където е разположен пазар на занаятите. Ако това не би ви било интересно, то след преминаване на моста, може да продължите по Stritarjeva, за да излезете скоро до Mestni Trg, който е доминиран от красиво обновения фонтан на Роба (Robbov Vodnjak). Фонтанът е първоначално завършен през 1751г., за да се отбележи сливането на трите реки- Сава, Любляница и Кърка.  Фонтанът е точно пред входа на сградата на общината (Magistrat), която може да се посети безплатно. Във вътрешния двор често има изложения. Средновековният площад Mestni Trg е определяща част на Стария град, така както е и Stari Trg, намиращ се в южната част на Стария град. Двата площада формират оживена пешеходна улица, около която са разположени магазини, ресторанти и кафенета. Кулминацията тук обаче е църквата „Свети Джеймс”, датираща от 17-ти век. На изток от Mestni Trg ще видите и най-важният храм за словенската столица  – катедралата „Свети Никола”, изградена в бароков стил и впечатляваща с високия си купол и масивни камбанарии. Започната през 1701г. катедралата е проектирана от Андреа Поцо, като интериорът й е известен със стенописи на Куалю, изобразяващи чудотворни моменти от живота на св. Николай, покровител на всички мореплаватели. Заслужава да разгледате и изваяните от бронз църковни врати, поставени през 1996г. за посещение на папа Йоан Павел II.

Любляна

На снимката: Площад Прешерен;

Любляна

На снимката: Тройният мост;

Любляна

На снимката: Красивият интериор на катедралата на Любляна;

В непосредствена близост до катедралата се намира Пазарът, също създаден от проект на Плечник. На север от пазара, пресичащ Любляница, се намира Драконовият мост. Проектиран е от Юрий Занинович, като е завършен през 1901г. Четири приказно изваяни дракони красят всеки ъгъл на моста. Легендата гласи, че драконите клатят опашките си, когато възрастна девица премине по моста. Точно след моста, ако се отправите в източна посока по протежение на Trubarjeva Cesta, ще навлезете в предимно студентски район на Любляна, изпълнен с поредица от евтини кафенета, както и по-нови магазини и офиси. Завийте по Vidovdanska Cesta, която скоро прелива в доста по-интересната улица Metelkova, която е известна заради по-бурния нощен живот в тази част на града. В този район преди са се намирали казармите, използвани от ЮНА (Югославска народна армия), като днес те са рекултивирани и служат като център за алтернативна младежка и студентски култура. Тази част на Любляна значително се променя, като постепенно се превръща в музейния център на града. Тук се намира интересният Словенски етнографски музей /Metelkova 2 (& 01 / 300-8700; www.etno-muzej.si), който хвърля светлина върху връзката между човечеството и на многобройните обекти, които изграждат нашия свят, независимо дали те са свързани с оцеляване, еволюция или ежедневие.

Ако се върнете към Стария град на Любляна, може да се насочите към западния бряг на реката, където се намира Конгресният площад (Kongresni Trg). Това е чудесен градски парк, наречен така в чест на Конгреса на Светия алианс, заради който площадът бил създаден през 1821г. За отбелязване около площада са на църквата „Уршулин” /1726г./, както и сградата на Словенската филхармония (Slovenska Filharmonija), която е дом на известната словенска филхармония, чиито корени датират от 1701г., превръщайки я в една от най-старите в света. Южно от Конгресния площад преминава Vegova Ulica, където се намират Националната и университетска библиотека, както и Илирийският паметник от 1929г. /пак по проект на Плечник/, който отбелязва площада на Френската революция (Trg Francoske revolucije). Тук, ако сте заинтересовани да научете повече за историята на града, трябва да отделите време да посетите Градския музей на Любляна, разположен на улица Gosposka 15 (& 01/241-2500; www.mestnimuzej.si.). Това е и мястото, където ще намерите Летния театър „Križanke”, бивш манастир на Светия кръст, използван днес по време на летния фестивал в Любляна. Комплексът е получил нов дизайн през 1950г., дело на Плечник. Покрай отворения край на Конгресния площад преминава Slovenska Cesta, главна улица на града. Точно на север от площада е известният небостъргач „Nebotičnik”. Проектиран от Владимир Субик, той бива определен като „Рокфелер център на Балканите”. Сградата е построена през 1930г. като е била най-високата жилищна сграда в Европа. За съжаление, през последните години тя е сред любимите места за самоубийците в Любляна, поради което най-високото й ниво е затворено.

Любляна

На снимката: Конгресният площад;

Западно от Slovenska Cesta се намира прекрасната опера, разположена на Cankarjeva Cesta. Тя е построена в нео-ренесансов стил през 1892г. и заслужава да се види само заради красотата на нейната фасада. По-далеч на запад, на Prešernova Cesta, са разположени двете основни художествени галерии, както и паркът Тиволи, където можете да посетите Международния център за графични изкуства. Центърът е домакин отлични временни програми с различни теми, от улично изкуство и филмови и театрални костюми, до невероятни дизайни на обложки за записи. Също така в парка се намира и Национален музей на съвременната история на Любляна. /Celovška Cesta 23, 01/300-9610; www.muzej-nz.si/, където експонати подчертават значителни моменти от историята на Словения през 20-ти век.

Любляна

Любляна

На снимката: Парк Тиволи;

Ако трябва да се отбележат други интересни забележителности в Любляна, то трябва да се спомене Националният музей, намиращ се на Muzejska Ulica 1 (& 01/241-4400; www.narmuz-lj.si). Сред интересните му експонати може да видите и най-старото произведение на изкуството, открито в Словения /датиращата от 5-ти век преди Христа бронзова урна/, най-старото колело в света, и най-ранния музикален инструмент. Музеят се помещава в нео-ренесансов дворец, построен през 1883-1885г. В същата сграда се помещава и музеят по естествена история. Точно на юг от сградата на музея е Trg Republike, непривлекателен площад, където се намира „Cankarjev Dom”, основно пространство за културни събития и изложби. Също така тук е и парламентът, като заслужава да се отбележи релефът около входа, където цифрите представляват различни аспекти от социалния и индустриален живот.

Любляна

На снимката: Националният музей на Словения;

Знаете ли, че:

Жителите на Любляна понякога биват наричани „хора на мъглата”?

Въпреки че изглежда на пръв поглед странен този прякор, особено като се има в предвид, че словенците са принципно красиви хора, а Любляна е сам по себе си красив град, този прякор има своите корени в древната история на Любляна, където голяма част от днешния град е представлявал мочурище. В миналото жителите са живеели на малки островчета, може би като естествена защита срещу потенциални нашественици, и по този начин си спечелили този прякор „хора на мъглата”. Блатистата история на града се вписва и в легендата за аргонавтите и техния водач Язон, за който се твърди, че убил дракон на това място. Някои изследователи обаче са по-склонни да приемат, че „драконът” представлява всъщност погрешно тълкуване на експлозиите и шумовете, произтичащи от различните вредни газове, отделяни от разлагаща се материя в блатото.

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Замъкът на Любляна;

2/ Галерията за модерно изкуство;

3/ Национална галерия;

4/ Катедралата „Свети Николай”;

5/ Пазарът в Любляна;

6/ Площад Прешерен;

7/ Парк Тиволи;

Повече информация за Любляна може да намерите на следния уебсайт: www.visitljubljana.com.

В случай че се нуждаете от хотел в Любляна, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Любляна

Важно: Статията предоставя информация за Любляна, Словения. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, как да стигнете до Любляна, както и примерен план за разходка из центъра на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Любляна, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: